Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Vlasi kroz istoriju!!!

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • #61
    Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

    Orginalno postavljeno od futyfuty9 Pogledati poruku
    A šta ako se sve nije dešavalo obrnutim redom? Šta ako su neka Slavenska plemena sa ovih prostora migrirala prema severu i severozapadu na sadašnjim franko nordijskim teritorijama? Pa stigli do Welsa? Izvrnute istorijske teorije nisu ni prve ni poslednje i ne bi nas trebalo začuditi ni ovakva mogućnost.
    A šta ja rekoh u jednom ranijem postu,isto to ali malo drugačije,polako doći ćemo i do takve neke logike.

    Komentar


    • #62
      Odg: Vlasi kroz istoriju!!!



      SRBI, VLASI I RUMUNIJA: Od Vladislava do Nikole
      ...................................
      "Ovi prostori Vlaške i Moldavije, uz istorijske serbske zemlje predstavljaju najstariju civilizaciju protoevropljana i njeni starosedeoci mahom pripadaju istoj genetskoj haplogrupi koju naučnici nazivaju Majkom Stare Evrope, kolevkom Vinče, Starčeva, Lepenskog Vira i Tripolja. Osim neprocenjivih arheoloških nalazišta, Srbija, Vlaška i Moldavija su i svetske velesile po pitanju antropološkog nasleđa, atavističke muzike i folklora a po prirodnom bogatstvu i zalihama nafte, gasa, pijaće vode, uglja, zlata, bakra i uranijuma su u evropskom vrhu."

      Uvodni citat jednog prelepog članka.

      Preporučio bih Vam da prčitate članak objavljen od strane gospodina Srđana Novakovića.

      Kroz mnoge podnaslove, se prožima veoma veliki vremenski period a što se tiče Vlaha i Srba kao jednog naroda. Daje se mnogo objašnjenja kroz hronologiju vremena o mnogim stvarima, gde je za nas u sklopu ove teme interesantni podaci o odnosu Vlaha i Srba, kako je došlo do uništenja ćirilice u Vlaškom pismu ( ovo neka posebno pročitaju neki protagonisti Rumunskog pisma),I mnogo čeega drugoga, ne osvrćući se na neke druge stvari u ovom tekstu koje su u nekom drugom kontestu.
      Verujem da ćete neke stvari i sa nekim stvarima biti malo više upućeniji o čemu se ovde celo vreme pričalo.

      Kompletan tekst ćete naći na ovom linku sajta Vidovdan : https://vidovdan.org/istorija/srbi-v...le/?script=lat
      Priložene datoteke
      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #63
        Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

        ,, U XVI veku česte su pomoći vlaških gospodara našim manastirima, a otada počinju i putovanja naših kaluđera u Rusiju, da tamo na dvoru i kod bogatih boljara kupe priloge za svoje manastire.,, ko razume svatice.
        "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
        Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

        Владика Николај

        Komentar


        • #64
          Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

          Zahvaljujući nekim našim članovima foruma, gde nije jedino i osnovno interesovanje samo nekakvo traženje , opet nekakvog samo blaga, govori i činjenica da se kontinuirano obrađuju i teme sasvim drugog tematskog karaktera. Tako je i sa ovom temom Dragana Crnog, gde se trudimo da , više kao laici, uronimo u svet Vlaha u Srbiji.
          Ovom prilikom, uz zahvalnost našem članu Okitripu, možete preuzeti jedan nov dokument iz naše rubrike "preuzimanje" : https://www.zakopanoblago.com/forum/...hp?do=cat&id=1

          Odmah ćete videti da je ovaj dokumenat sačinjen odmah nakon završetka drugog svetskog rata i bio je svakako dokumenat ondašnje službe bezbednosti zemlje.

          Pored obilnih podataka, koji se nalaze u ovom dokumentu, prikupljenih sa verovatno mnogih strana, imamo prikaz strukturalnom procenom stanovništva skoro svih sela Braničevskg i Timočkog kraja.

          Ono što je meni zasmetalo, kao u većini slučajeva ma kakvih komentara o Vlasima a isto tako i Srbima, prožeto je i u ovom dokumentu još u uvodnom delu. Na žalost te dve stvari se ponavljaju i do današnjih dana i u ma kojim komentarima i u današnjem vremenu. Koje su to dve stvari?

          1.- Prva stvar se tiče i Srba i Vlaha, a to je da se nikako ne možemo otrgnuti od normansko-germanske škole o teoriji "doseljavanja" slavena na ovim prostorima u VI-VII veku. Ma kako bilo, svako ko krene da čita ovaj dokumenat, veoma je jasno da ova činjenica dominira kod tekstopisca-izveštivača , ili kako god nazvali. Taj ustaljeni falsifikat o nekakvom "doseljavanju" Slavena, ma bilo da ih danas nazivamo Srbima, Makedoncima,........... Vlasima, jako je očigledno da je Bizmarkova škola bila prisutna i davnih posleratnih godina nakon drugog svetskog rata. To je prva stvar koja meni lično zasmeta kod skoro većine dokumenata.

          2.- Druga stvar, koja se takođe , slučajno ili ne , ponavlja i do današnjih dana u ma koji segmentima, kada se spominju Vlasi, je povezivanje Timočkih Vlaha sa sadašnjom Rumunijoj.
          Da objasnim. Daleko bilo da imam išta sa Rumunima u nekom lošem smislu, ali je totalna banalija pričati o Vlasima (pa čak i u ovom dokumentu), a pri tome spominjati Vlahe ovih krajeva koji su : "DOŠLI U 16,17,18.. VEKU IZ RUMUNIJE" !
          Gospodo izveštači, istoričari, hronolozi,.....ma ko da ste, ako pričate o vremenu i dotičete se Vlaha PRE formiranja današnje Rumunije kao države, onda nikako ne možete reći da su došli u 16. veku iz Rumunije već jedino iz VLAŠKE !
          Ovo je totalni apsurd u kome se priča o vremenima kada današnje države nisu u tom vremenu postojale. Pričati u tom vremenu o bilo čemu, onda tekstopisci, usresredite se na TO VREME i TE DRŽAVE koje su egzisirale u tom vremenu o kome pričate. Sve novokomponovane države iz današnjih vremena i pozivajući se na njih, a pričati i izvoditi paralele mešajući kroz epohe nazive država u tim epohama, je totalno besmisleno i kontraproduktivno po čitaoce.
          Zaista ne znam da li se ovo dešava slučajno ili se tvorci skoro svih knjiga,dokumenata , skripti,...čega već čak i u ovom današnjem vremenu potežu za ovoj, totalnoj neulozi izražavanja i korišćenje podataka.

          Ja mogu da shvatim današnje sukobe nekih Vlaških struja , gde jedni propagiraju Vlaški jezik na latiničnom pismu a neki na ćiriličnom. Ali pričati u istorijskom kontestu, pozivajući se na 16 vek, Vlašku , ta ljudi moji, nedvosmisleno je dokazano da se u toj Vlaškoj, koja je samo jedna od nekadašnjih samostalnih država od koje je nastala Rumunija, koristilo ćirilično pismo a ne neko latinično pismo koje je mnogo kasnije uvedeno u Rumunski jezik reformom Rumunskog pisma.

          Ovo trebaju da imaju na umu i svi današnji protagonisti i predstavnici Vlaha, ma kojoj struji pripadali. Nemojmo mešati ma koji narod iz 16 veka sa današnjom , ma kakvog graničnom ili drugom terminologijom se koristili danas.
          Istorija je istorija i kada pričate u istorijskom kontestu pričajte o svemu i celoj situaciji koja je bila i dešavala se u toj epohi. Ne mešajte epohe sa današnjicom.
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #65
            Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

            Analizirajući ovaj dokument tadašnje OZN-e u delu teksta gde se pozivaju uglavnom na "predanja", veoma je sipatična konstatacija o "povlahinjanju" Srba na ovim prostorima.
            Verovatno želeći da i tada u to vreme minimiziraju broj autohtonih Vlaha, poteže se za teorijom da su "Vlajinje" kada su se udavale za Srbe te Vlahinje "Povlahinjale svoje muževe Srbe" i tako su Srbi - muškarci postali Vlasi???? Totalna nebuloza, zaboravljajući da su to vremena PATRIJARHATA a ne MATRIJARHATA. Osim ako zaista te Vlahinje nisu bile toliko dominantne u porodici muškarca Srba, da je uvela Vlaški jezik u novonastalo domaćinstvo ???? Apsurd nad apsurdima sa jasnom i očiglednom tendencijom i krajnjim ciljem opravdanosti prisutnim brojem Vlaha na ovim područjima. Čak po ovom iveštaju ispada da je nastalo Povlahivanje Srba u ovim krajevima ?Vlahinje su asimilirale Srbe

            ti Okitripe na dokumentu. Da sam juče umro ne bih znao koliko su moćne bile Vlahinje. Još je u ovom izveštaju tadašnje OZN-e samo falilo da napišu da su Srbi muškarci, prilikom venčanja sa Vlahinjama umimali prezime žene Vlahinje, i onda bi sve bilo komplento
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #66
              Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

              "Povlahinjale svoje muževe Srbe"
              Vlaska magija cini cuda

              Komentar


              • #67
                Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                Po predlogu literature našeg člana Okitripa, eto još nekih osvrta na istorijat Vlaha po Makedonskim istoričarima i etnolozima.
                Dokumenat možete preuzeti ovde : https://www.zakopanoblago.com/forum/...do=file&id=138
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #68
                  Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                  NĂPROOR

                  Polako , ali sigurno nam stiže proleće. Više sunčanih i lepih dana svakako da izmami sve nas na svež, prijatan vazduh koji je zima svojim snegovima isprala od svakojakih isparenja. Nakon mnogo dana i noći, začaurenih u sobama kraj toplih peći tokom zimskih dana, kako se "priroda budi" iz zimskoga sna , tako i mi izmilimo van naših kuća.

                  Bezbroj je vlaških običaja, koji se sada skoro samo pripovedaju. Malo je, suviše malo ostalo u narodu od onih prastarih iskonskih običaja. Pa upravo se i kroz običaje, njihovu kultnost i sprezi kroz prošla vremena može posmatrati i upoređivati , kroz epohe, bitisanje nekog naroda. Sličnosti nikada nisu potpune do tančina, ali stoji činjenica da su neki običaji preživeli stotine i hiljade godina u nekom ISTOM narodu.
                  Možemo li čak i kroz ovakve, skoro ritualno identične rituale, doneti neke zaključke o istovetnim narodima? Naravno da možemo.
                  Ma koliko se neki trudili raznoraznim demagogijama da narode na prostoru Balkana, razdeli, podeli, odvoji jedne od drugih, koristeći svakojake pronađene po njima razlike, sve su to blefovi nekih kvazi nacionalista koji forsiraju jednu grupaciju naroda sukoblkjavajući je drugoj, a zapravo se radi o jednom te istom narodu.

                  Od mnogih sličnih i veoma malih razlika pojedinijh narodnih običaja, ovoga puta ću odvojiti jedan: Običaji prve muže ovaca u proleće.
                  I mada zbog, sada već samo simboličko spominjanje stada ovaca, čobana, pastira,.... kod svih, ali kod svih naroda sa prostora Balkana postoji jedan te isti ritual prve muže ovaca u proleće.

                  Ma kako koji narod kojim imenom nazivali ovaj ceremonijal ili ritual, ja ću Vam ,kao još uvek živi akter ovih rituala u mojioj porodici, opisati kako doslovce izgelda u nas Vlaha iz okoline Bora taj prolećni ritual prve muže ovaca koga na vlaškom jeziku nazivamo -
                  NĂPROOR (napruor). Naravno i ovaj čobanski obred je vezan za veliki praznik Đurđevdan. Pa kaže:

                  U današnje vreme to se skoro u dan poklapa sa proslavom kod Vlaha istočne Srbije vezano za prvu mužu (premlaz na srpskom) ovaca i obred NĂPROOR (22. april po julijanskom kalendaru, sveti Januarije po pravoslavnom kalendaru. To je ustvari početak pastirske nove godine, 5 maj, jedan dan pre Đurđevdana.
                  Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                  Komentar


                  • #69
                    Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                    Ovaj običaj - NĂPROOR ,ritual prve muže ovaca, ima u sebi veoma daleke korene. Datiraju, koliko je poznato, iz 6-7 ili 8 veka pre nove ere. Antičko slavljenje PARILIA, 21. aprila svake godine – pastirska slava pastira (Ramnes, iz kojih su nastali Latini), osnivača Rima posvećena boginji PARES, ustanovljena u dalekoj prošlosti (758-728. pre Hrista).
                    U današnje vreme to se skoro u dan poklapa sa proslavom kod Vlaha istočne Srbije vezano za prvu mužu (premlaz - na srpskome) ovaca i obred NĂPROOR (22. april po julijanskom kalendaru, sveti Januarije po pravoslavnom kalendaru. To je ustvari početak pastirske nove godine, 5 maj, jedan dan pre Đurđevdana.

                    Dan pre Đurđevdana je uranak (napruour). Ovce su rano isterivane na pašu da bi se, po povratku, obavila prva muža, a mleko podsirilo kako bi za Đurđevdan bilo sira za namenu. U polju je brano bilje koje je mešano sa jarmom. Bilo je slobodno da se ore jedino, a radio je samo ko je imao preku potrebu.
                    Na sam Đurđevdan, ovce su rano napasane, potom nakrmljene jarmom u koju je izmešano bilje: selin, drenov cvet i list, suvi bosiljak i drugo po izboru čuvara. Pre izlaska sunca kićen je nadvratnik kuće, ulazi u dvorište, u torove i staje. Za kićenje je korišćeno vrbovo granje i selin (Levisticum officinale koch), kukurek, vrba, lešnik.....

                    Priložene datoteke
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #70
                      Odg: Vlasi kroz istoriju!!!




                      Mužu je započinjao starešina porodice. Kroz brdo ,drvena posuda u kojoj se muze mleko a koje se u mome kraju zove "GALJATA", i veći okrugli hleb u vidu obruča, u kom je zamešen novčić, svaku ovcu bi promuzao sa po tri mlaza, pri čemu je za svaki potez muže okrenuo drugu stranu brda. Sa drugim muškarcem iz porodice ili slugom koji je stajao sa spoljne strane tora, preko ograde prelomio hleb, tako što su ga držali obema rukama, okretali ga i izgovarali: domaćin – „kuku“ (cucu), a odgovor – „raskuku“ (rascucu). Ovo bi izrekli tri puta, a onda bi hleb prelomili. U čijem se delu hleba našao novčić, biće srećan cele godine. Hleb se davao ovcama, a potom bi ih izmuzli do kraja. Mleko pomuženo kroz brdo bilo bi prosipano preko ovaca. Ostatak mleka se kuvalo za ručak. Opisani postupak je očuvan još po negde u Krivelju i susednim selima Borske Opštine, zatim: Žagubici, Laznici, Osniću, Bačevici, Dobrom Polju, Podgorcu, Malom izvoru kao i u ostalim selima žive Vlasi sa manje ili više nekih dodatnih ritualnih detalja.

                      Za ručak, kome su prisustvovali svi ukućani, peklo se jagnje. Poseban hleb sa velikom svećom, sirom, mlekom i komadom mesa posvetili bi Svetom Đorđu, a ostalo pokojnicima. Posle ručka odlazili su na veselje i igranku. Tom prilikom su se igrale igre iz zabavnog repertoara.



                      Pre Đurđevdana ovce se nisu muzle ni jagnje klalo da se ne bi naškodilo stadu. Oni koji su imali mrtve potomke, pre svega decu ili člana uže porodice koji je umro posle prethodnog Đurđevdana, nisu do kraja života jeli mleko i jagnjeće meso pre namene pokojniku na Đurđevdanu.

                      U podplaninskim selima se, posle Đurđevdana, ovce isteraju u planinu gde se prelazi na bačijsko ovčarenje koje traje do završetka žetve.

                      Đurđevdan, odnosno SÎNŹUORDZ, slavi se tri dana, 5, 6 i 7 maja. Đurđevdan je nacionalni praznik vlaha. Praznik, koji slavi svaka vlaška kuća.

                      Eto malog priloga nama forumašima u susret Đurđevdanu i prvoj prolećnoj muži ovaca. Voleo bih da još neko napiše kako ovaj ritual izgleda u nekim drugim krajevima našega Balkana.


                      Izgled brda, "galjata"(Kriveljski naziv ove posude), spomenuta posuda za mužu ovaca , izgleda ovako:

                      Priložene datoteke
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #71
                        Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                        Listajući svakojake nebuloze koje se pokušavaju i dalje u kontinuitetu nametnuti Vlasima od Vlaho -Rumuna, zapanjujuće je ko se i na koji način sve služe. Veoma je očigledno da se po sto puta izgovorena laž, kod nekih Vlaha i primi. Utiče na njih.
                        Ja mogu da shvatim i razumem pojedince koji se nikada nisu pozabavili nekim stručnijim literaturama. Ima naravno u većem broju takvih. Ali nikako ne razumem forsiranje pojedinaca koji su akademski građani. Ili bar ih možemo svrstavati u akademske građane. Prošli su malo više sveta, načitaniji su, hajde da kažemo "pismeniji", bez želje da ikoga uvredim ili polemišem o nečijoj pismenosti u banalnom smislu reči.

                        I dalje se među današnjem Vlaškom etnosu šire svakojake nebuloze. Primetno je da se šire ponajviše upravo od mnogih pojedinaca za koje možemo reći "akademski građani". Kao što sam već rekao ranije, mnogo je formirano nekakvih Vlaških stranaka, foruma Vlaha, asocijacija Vlaha, ..... i ne znam šta sve i čega sve.
                        Skoro da mi se i ne tiču neke od njih koje za cilj imaju aktuelno-dnevno političku namenu. Ovde smo se jedino zadržali na Vlaškom etnosu, poreklu Vlaha, posebno na jeziku Vlaha.
                        Više je nego očigledno da se sva ta udruženja, stranke, forumi,....otimaju i nameću svim Vlasima njihovim propagiranjima o poreklu i svemu drugome u vezi Vlaha. Veoma je zanimljivo vreme svih ovih dešavanja gde niotkuda odjednom se nameće nekakvo : Pitanje Vlaha?
                        I ako neko i zaista treba da tu Vlašku populaciju uzdigne na nekakav pijadestal, onda Vlahe treba posmatrati samo kroz neku danas njihovu kulturu i etnos. Sve drugo van ovoga su samo neka vrsta manipulacije sa Vlasima. Pokušaji manipulacija sa Vlasima iz nekih razloga.
                        Od možda potrebe da se Vlaškoj populaciji omogući očuvanje njihovog etnosa, što bi svako sa oduševljenjem prihvatio oberučke, ide se u nekakve sasvim druge krajnosti koje, i ovako nešto zaostalih autohtonih Vlaha, deli i razdeljuje. Ideološki pre svega sve više produbljujući i sve agresivnije nastupajući gde god se stigne. Od društvenih mreža pa do mučnih debata prvenstveno o tome da li Vlasi Rumuni?
                        U koliko se posmatra etnos Vlaha, onda se ne treba baviti nekakvim spajanjem Vlaha sa današnjom državom Rumunijom. Ovo iz više razloga od kojih smo sijaset toga već i napisali ovde i utrošili more rečenica. U koliko se neko već bori da se jednom za svagda postave temelji o poreklu Vlaha, tada je neminovno da se ova gospoda koji propagiraju Vlahe kao nekakvu nacionalnu manjinu, vrate mnogo, mnogo više unazad od Berlinskog kongresa ili 1878 godine. Etnos Vlaha nije datiran, niti ga možemo u kontest Rumunije, svrstavati od nastanka Rumunije.
                        Potpuno je iluzorno sve što se dešava pojedinačno u celokupnom Slavenskom svetu. A dešava se da se svaki današnji delić tog Slavenskog sveta, sam za sebe bori ne bi li pojedinačno dokazao sebe kao neki axtra ili poseban narod. Veličanstven narod. Narod iznad nekih drugih naroda. Sve to time dokazujući ili bar pokušavajući da dokaže svoju specifičnost i pri tome omalovažavajući njemu isti narod ali koji sebe predstavlja kao nekakav poseban narod, pod samo nekim drugim imenom i ništa drugo.
                        Pa upravo veoma žestoka mimoilaženja u mnogim tezama o nastanku naroda na tlu Evrope, ima sve ovo za posledicu.
                        Poreklo?
                        Sve dok se manipuliše pojedinačno o nekom poreklu ma kog naroda na tlu Evrope, dotle će se sve to odražavati i na sam narod a preko naroda i na svest toga naroda.
                        Današnje sve države i državice se bore same za sebe da dokažu neki njihov poseban status u celini. Da je svaka država neka pranacija od postanka sveta.
                        Osnovni ključ tih sukoba jeste u nebuloznim tvrdnjama o nekakvim ogromnim migracijama, a pre svega se tu misli o nekakvom dolasku Slavena u 6-7 veku.
                        Ono što je zanimljivo, svi teoretičari migracija veoma lepo navedu ko je odakle kao migrirao, ali nikako da odgovore konkretno - gde je i šta se desilo sa nekim narodom koji je tu bitisao pre njihovog dolaska ili migracije?? Kad se do toga dođe onda nastane tajac ili sto pedeset nekakvih teorija.
                        Takav je slučaj i sa Vlasima. I oni su gurnuti u nekakav kazan gde se ne zna ni ko pije ni ko plaća.
                        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                        Komentar


                        • #72
                          Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                          Kada se tiče Vlaha i njihovog etnosa, veoma često se njih oni veliki dotaknu. Hteli ili ne hteli. Voleli ili ne voleli. Vlasi su tu i postoje. Svidelo se to nekome ili ne. Kao što smo rekli, problem je samih Vlaha i u samim Vlasima Istočne Srbije pre sega što ne raspoznaju svoj etnos. Što ga ne raspoznaju vraćajući se malo duže od onog famoznog Berlinskog kongresa i nastanku današnje države Rumunije.

                          Pa ipak, i slušajući i analizirajući mnoge izrečene stavove , ovih "većih". Prateći njihove navode u svojevrsnoj borbi za dokazivanje njihovog etnosa, mi Vlasi samo možemo sakupljati nekakve ostatke koji govore o nama samima. Ti "ostaci" nisu ni malo beznačajni ili beskorisni. Naprotiv. Samo ih trebaju i sami Vlasi sakupljati i onda će i sami moći da sebe definišu. Upravo koristeći navode , dokaze, onih drugih koji se bore sami za sebe.
                          A gde ćemo mi Vlasi pronaći sebe ako jednostavno ne pratimo tokove o postanku Srba na ovim prostorima.

                          Onda kada sam tražio odgovore : Zbog čega su Srbi toliko omražen na neki način narod u današnjim vremenima, postoji tu nekoliko odgovora.
                          Srbi su jedini ogranak tih praslavena kod kojih je i kod kojih se je održalo ponajviše nekakvog simbolizma praslovenskoga.
                          Tako imate gro stvari koje ističu pojedinci kada govore o Srbima. U svemu ovome je tuga samo jedna , pa i kod samih Srba. Veoma se malo ili veoma retko koristi reč SLAVEN. Slaven kao osnovno nekakvo obeležje jednog te istog naroda koji na žalost i u ovom trendu današnjice sebe nazivaju svakojakim nekakvim posebnim narodom. Tako i sami Srbi. Forsirajući Srbstvo zapravo forsiraju Slavenstvo. Međutim to Slavebstvo, Slaven,.... se kao reč ređe koristi.

                          U prilog ovome ima stotine i hiljade primera , kako tekstualnih tako i drugih primera. Ja ću Vam ovoga puta ovde dati dva video spota koji govore i koji se tiču i Vlaha. I mada će Vam na prvi pogled ovi spotovi izgledati kao nekakva propaganda o Srbima, svesno ili nesvesno je veoma jasno da se ovde govori o mnogo većoj veličini jednog naroda nego li o samim samo Srbima. To što su i Srbi prepušteni nekakvom samodokazivanju da su mnogo stariji narod u Evropi od svih izrečenih laži o niima i nekoj njihovoj pojavi uopšte na tlu Evrope, je nešto sasvim drugo.

                          Gde smo mi Vlasi u recimo samo ovim izlaganjima i gde je ovde kod spominjanja Vlaha zapravo jedna kontinuitet, Slavenski kontinuitet jednog te istog naroda pa makar koristili i Srbske dokaze kao pojedinačne , što je naravno i logično danas u ovim vremenima?

                          Uzmite da, dok slušate neka izlaganja , svaku reč kod spominjanja Srb, Srbin, Vlah,..... pretvorite u Slaven ili pra-narod (gde to nisu samo današnji Srbi svakako).

                          Srbsko poreklo Tračkih plemena
                          Naslov koji bi više značaja imalo da se je reklo: Srbi su kontinuitet Tračkih plemena. Ali šta da se radi, ovde je borba pojedinačna.

                          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                          Komentar


                          • #73
                            Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                            Pa onda još konkretnije opisano gde se jasno može videti na mnogo nasumičnih primera da su i Vlasi i Srbi prapotomci mnogo starijeg jedinstvenog pra-naroda. Mada se ovde tako ne kaže direkno.

                            Poreklo Srba i Vlaha:

                            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                            Komentar


                            • #74
                              Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                              Ako se konačno pitate, braćo moja Vlasi , zašto sam Vam okačio ovaj poslednji spot Srbije Global, pored svega ostaloga o čemu se priča u mnogim, a ne samo u ovom spotu, jeste veoma jedna jasna poruka svim Vlasima. Ono što me je i nagnalo da utrošim ovoliko reči na ovoj tematskoj celini. Ja ću ovom prilikom citirati poentu cele priče o Vlasima, a nju je ovde veoma, veoma lepo, precizno i decidirano izrekao voditelj. Ona glasi ovako:

                              " .....Tragikomično izgleda priča o bilo kakvom "romanskom identitetu" da bi sebe zvali Rumunima ili Rumnjima. pogotovu kada se on nameće kao "autohton" na području našeg Balkanskog poluostrva. Termini koji koriste Vlasi, nazivajući sebe Rumunima, Rumunješće, jesu na žalost okupacioni termini. I ako je njihov koren u Rimskoj okupaciji iz II, III veka nove ere, pravi zamah "romanizacije" naši Vlasi dobijaju u 18 i 19 veku propagandom Rimokatoličke crkve i Jezuita (posebno stvaranjem države Rumunije 1878 godine koju su stvorili baš ti jezuiti pod pokroviteljstvom RKC). Oni tada , kroz unijatsku-jezuitsku propagandu, istiskuju ponosno Vlaško ime koje su nosili: Aleksandar Dobri, Mihajlo Hrabri, Vlad Cepeš Basarad, ..... A narodu nameću identitet naslednika rimskih vojnika i kolonista.
                              Tragično je da bilo ko sa ponosom nosi ime ili identitet "sopstvenog okupatora"....... !!!! "


                              Nadam se iznad svega da valjda i pored ovoga je svima jasno zbog čega ja sebe nikada neću nazivati Rumunom već ću ostati Vlah baš kao što su bili i moji pretci i kako će sebe zvati i moji unuci naravno. Valjda je svima onima koji imalo imaju u svojim glavama da autohtoni Vlaški identitet, ovakav kakav ga mi Vlasi makar iz Srbije imamo, jedini ostao i tokom toliko vekova nepromenljiv i jedinstveni predstavnik svih Vlaha, kako sa područja Istočne Srbije tako i onih Vlaha koji danas žive na celokupnoj teritoriji sadašnje države Rumunije pa i šire. Budimo "poslednji mohikanci" nekadašnjeg pra naroda koji, pored ostalog sačuvanog kompletnog etnosa, sadržanog kroz sve kulturno umetničke, jezičke, običajne ostavštine, jedini i zadržimo autohtono ime "Vlah" a ne Rumun po našim osvajačima.

                              Onaj ko iz raznoraznih razloga želi sebe nazivati imenom svog okupatora, neka to i čini. Ali Vlasi moji, ne dozvolite da oni koji hoće i žele nas,još uvek autohtone Vlahe, da prevedu i nazivom našeg etnosa, Vlasi u Rumune, koji hoće da umesto našeg Vlaškog jezika nametnu nama neki unificirani Rumunski jezik, sa mnogim rečima koje ne mi Vlasi ne koristimo, niti smo koristili, nama kojima se nameće latinično pismo a koristili smo ćirilično pismo, nama koji smo imali služenje liturgije u našim crkvama na Vlaškom a ne Rumunskom i gde su te crkvene knjige pisane staroslovenskim ćiriličnim pismom a ne latiničnim, ne dozvolite sebi da budemo i u ovom pokušaju asimilovani.
                              Neka Vlaške igre ostanu i dalje Vlaške a ne Rumunske,
                              Neka Vlaška pesma ostane Vlaška a ne Rumunska,
                              Neka naš jezik ostane Vlaški a ne Rumunski,
                              Ako već hočete naše pismo - Vlaško pismo , onda sam svakako na strani gospodina Čelojevića i tih ljhudi. Ma kakvog Vlaškog pisma na ćirilici a ne na Rumunskoj latinici.
                              Ako će popovi čitati u crkvama bogosluženja, neka ga čitaju na Vlaškom a ne Rumunskom. Iz crkvenih knjiga na Vlaškom jeziku. Ne poturajte nam zvanično Rumunsko pismo da bi smo ga mi na silu prihvatili.

                              Da me niko ne shvati da ja imam nekakav animozitet prema našoj braći sa one strane Dunava. Naprotiv. Sa najvećim uvažavanjem se odnosim prema njima u svemu. Ali ako su njima nametnuli veštačko ime Rumun, a zna se od kada i ko je to uradio, to ne znači da i mi autohtoni Vlasi sa druge strane Dunava moramo prihvatiti isto. I Vlasi sa one strane Dunava su naša braća. Po svemu pa i po krvi. Budimo bar mi to što jesmo kao poslednji autohtoni koreni jednog etnosa koji nije odoleo pod nikakvim pritiscima ma koje vlasti koja se je i ovde tokom vremena smenjivala kroz epohe. Ako smo sve do danas u svemu uspevali da održimo, i pod mnogim pritiscima, sve naše običaje, svu našu tradiciju, sav naš jezik, ovakakv kakav god da je, nemojte ni sada odoleti pod najezdom, propagandom i upornim guranjem među nas Vlahe nekakvih Rumunskih teza ili priča o nekom jeziku koji je u Rumuniji unificiran nakon nastajanja Rumunije.
                              Mi smo još uvek živi primeri Vlaške populacije koja se je još jedino održala sa najvećim stepenom autohtonog. Čest i čast svim kulturno umetničkim društvima iz cele Istočne Srbije i šire. Svi mi igramo Vlaške igre i pevamo Vlaške pesme. Nema tog Kulturno umetničkog društva u Srbiji a da nema u koreografiji Vlaške igre. Hoćete li da ih svi sada preimenujemo u Rumunske igre?
                              Svi oni nerkakvi etnolozi koji sebe pretvaraju i doživljavaju preko noći u lingviste, visoko stručni ljudi sa fakultetskim diplomama,.... uz svo dužno poštovanje i prema takvima, isti se pokušavaju nama predstaviti kao vukovi u jagnjećoj koži.
                              Kao navodni poštovaoci Vlaške kulture i tradicije a zapravo nam iza leđa podmeći Rumunsku ideologiju koja je samo njima znana. Sa jedne strane bi da su Vlasi ali da budu i po malo Rumuni.Ili malo Vlasi a malo više Rumuni. Najgore je što ih malo ko pronikne. Malo ko provali njihove namere. Za neke ne verujem i da čak znaju šta čine a posebno zašto to čine?
                              I svi se oni redom pozivaju na baštinjenje Vlaških običaja, Vlaške pesme, Vlašku pogaču, Vlaški sir, Vlašku rakiju, Vlaško vino, Vlašku nošnju, Vlaške opanke,.....pa zašto nam onda namećete uporno nešto što na kraju nazivate Rumunskim?
                              Rumunija je nastala sjedinjenjem kneževine Vlaške, Moldavije i Transilvanije. Niti jedan stanovnik ovih kneževina pre 1878 giodine nije sebe zvao Rumunom. Nemojte nam nametati nekakve lažne teze kroz nekakve navodne poslovice koje su došle sa one strane Dunava u nas tek od 1878 godine i Berlinskog kongresa. Mi Vlasi postojimo i pre nastanka Rumunije. Postojali smo i pre Berlinskog kongresa i pre tioga niko sebe nije zvao rumunom niti je govorio da priča Rumunski. Vlasi i dan danas postoje i u toj Rumuniji. Manite se podvala jer su im kratke noge.

                              Na pečatu Mihajla Patraška - Hrabrog (1558 - 1601) Jedinog Vlaha koji je na kratko vreme uspeo da objedini sve tri kneževine (Vlašku, Moldaviju i Transilvaniju) , pre uopšte pomisli na bilo kakav naziv Rumun ili Rumunija, je na pečatu jasno napisano. Kojim je to pismom napisano? Kojim se je to jezikom i pismom koristio ovaj Vlaški knez ? Piše li na ovom pečatu nešto latiničnim pismom? Piše li nešto ovim današnjim Rumunskim dijelaktom?

                              Priložene datoteke
                              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                              Komentar


                              • #75
                                Odg: Vlasi kroz istoriju!!!

                                svih vlasi sto su ovde n'a forumu sa jednu lepu vlasku (cincarsku) pesmu koj je izvodi tose proeski (poteklo vlasko cincarsko po dedu). Izvinjvam se sto se mesam u temu.

                                svima I Bog vas blagoslovio

                                Okitrip
                                Deo inventara foruma
                                Poslednji put izmenjeno od Okitrip; https://www.zakopanoblago.com/forum/member/4341-okitrip u 16-09-2019, 05:20.
                                "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
                                Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

                                Владика Николај

                                Komentar

                                Radim...
                                X