Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Trakija

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • #16
    Odg: Trakija

    Kao što smo već rekli, u koliko sebe želimo edukovati, u smislu da zaista dokučimo bar neke detalje o Tračanima, tj. nekom prošlom vremenu, gde je određenu teritoriju u nekom vremenskom periodu sa svim tadašnjim starosedeocima, neko nazvao TRAKIJA, onda ćete se svakako i sami sresti sa veoma mnogo kontraverznih podataka i detalja. Kontraverznih zato što su neki zaista vešto pokušavali da i ovu exteritoriju (gde nigde nećete naći konačne teritotijalne granice) prikažu, svako na neki drugačiji način, a sa druge strane, takođe kontraverznim, zato što se u mnogome manipuliše, kalkulira i daju mnoge teorije o meštanima, građanima, ljudima, narodima,....koji su da kako živeli u toj geografskoj oblasti.

    Zašto je sve to tako? Odgovora na ova pitanja imamo sijaset. Nekako smo , bar mi ovde , pokušali da damo neke od mogućih odgovora. Sve se može sliti u nekoliko samo reči: Zataškavanje postojanja nekog ogromnog naroda i pri tome masi forsirati isključivo svoj narod kao dominantan nad svime drugom, pa i nad tim drugim narodima. To su radili kako Heleni tj. Grci, tako su radilim i svi drugi, davajući na značaju samo njihovom narodu koji, naravno po inerciji, treba biti i treba se predstaviti kao kolevka svega i svačega.

    Od svega što je kontraverznog u spominjanju Tračana, najviše bode oči podatak koji je forsiran, a to je da su Tračani bili nekakav nepismen narod. Narod bez svoga jezika, pisma i čega već. Ovakve tvrdnje se pokušavaju nadomestiti najjednostavnijom konstatacijom : "Znate kako o Tračanima nemamo nikakvih sačuvanih tragova ( pri tome se svakako misli na nekakve zapisane tragove od strane samih Tračana), tako da je jedino na šta se možemo osloniti su nekakvi zapisi u tragovima nekih antičkih filozofa, antičkih geografa i tome slično.
    Ovo je naravno nekakva zvanična verzija, koju ćemo svi mi zateći od neke Wikipedije pa na dalje u nekim javnih i ustaljenim, danas Web stranicama. Kako god. Spontano ili namerno zataškavanje činjenica mora imati i svoj razlog. Potencijalne razloge smo već naveli.
    Ako je verovati, a što da ne, onoj ustaljenoj - Pobednik piše istoriju, onda nam je dalje sve i jasnije.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #17
      Odg: Trakija

      Totalno je frapantna tvrdnja da su Tračani i Trački narod bio nepismen. Da sve baš nije tako, najveći doprinos opovrgavanju ove teze daju ponajviše Bugari. Kao što ste i videli ove spotove, kojima smo i otvorili našu temu, jedino se Bugari ne odriču tragova njihovog naroda. Apropo svemu tome se i čuvaju i gaje uspomene na njihove pretke. Pored ostaloga jedino se i Bugari bave po najviše svim mogućim istraživanjima u tolikom opsegu, u odnosu na sve druge narode i države koje se danas nalaze u svojim granicama na nekadašnjoj teritoriji Trakije. Priznali mi ili ne to je tako.
      - Rumuni se ne bave Tračanima od vremena nastanka današnje države Rumunije, tj države nastale 1879 godine nakon Berlinskog kongresa. Rekli bi smo- to je možda normalno, jer veoma dobro znamo da je ova država nastala pod uticajem katoličko-papskog anglomerata i samim time jedno isključuje drugo.
      - Srbi se ne bave Trakijom i Tračanima iz istih razloga. Naime, jedan veoma,vešto prikrivan detalj od Srba do skora, je za sobom naravno i povukao srbsko bavljenje Tračanima i svega drugog od tog famoznog Berlinskog kongresa. Naime, predstavnik Srba na berlinskom kongresu, ujedno i izaslanik, bivši namesnik, a tada ministar spoljnjih poslova - Jovan Ristić, je pored ostalih dokumenata potpisao i dokumenat kojime se : Srbija i Srbi odriču svoje istorije, svoga postojanja i svega drugoga od 6-7 veka pa unazad.! I naravno, od Berlinskog kongresa je i nekakva priča ili povezanost Srba sa Trakijom i Tračanima morala biti tabu tema na svim nivoima kada je reč o Srbima i njihovom istorijom pre 6-toga veka.
      - Makedonci i Makedonija se nije smela baviti, takođe ovim pitanjima iz dva razloga. Prvi je razlog taj što su morali da se usklađuju sa srbskim interesima, pa ako o tome ćute srbijanci , moraju ćutati i Makedonci. A druga stvar,zbog čega Makednska populacija nije smela dublje itraživati svoje poreklo, a samim time i uticaj Trakije na njih, je ogromna presija Grka na Makedonsku kulturu, istoriju i sve drugo, što vidimo i dana današnjega.
      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #18
        Odg: Trakija

        Sasvim je iz svega značajno da se jedino Bugari po najviše bave Tračanima.
        A da li su i koliko su Trački narodi bili nepismeni, neobrazovani, neuki, o tome sudu mogu da govore najviše do sada pronađeni tragovi Tračke civilizacije i kulture na tlu Bugarske.
        Daleko najpoznatije središte Tračke kulture, u celoj ovoj priči, je otkrivanje jednog veoma velikog arheološkog kompleksa nazvan "Dolina Tračkih kraljeva".
        Više o ovome možete recimo pročitati ovde: http://www.panacomp.net/dolina-trackih-kraljeva/
        Kada se tiče Tračke mitologije, tračkih kraljeva i tome slično, eto Vam jedan od niza članaka o ovome: http://www.vlasici.org.rs/tracki-mitski-kraljevi/
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #19
          Odg: Trakija

          Ako pak želimo da nešto kažemo i povučemo nekakvu paralelu između Tračana i najčešćih posetioca - članova ovog foruma i tematikom, onda je sasvim dovoljno da postavimo jednu jedinu fotografiju, pa da se svi redom zamislite nad šarlatanskim "tumačenjima" gro nekih znakova koje nalazimo u prirodi a za šta se uvek pita: "A šta znači ovo ili ono?"




          Na ovom Tračkom srebrnom tanjiru iz Parabjađa imate skoro sve ono što veoma često pitate. Skinite i uveličajte ovu fotografiju, pa ćete samo na ovom jednom jedinom tanjiriću pronaći većinu onih formi koje smatrate nekakvim tragom za nekakvim bogatsvom koji čega da ga samo otkopamo.
          Tako da ovde na jednome mestu imate: Konja, zmija, bikova, lavova, daždevnjaka,riba, kočija,.....
          A šta je sve ovo imalo i kog značaja u Tračkoj religiji, tračkom poimanju ikonobošstva, simbolizma i svemu drugome za njihovo vreme, pokušaćemo , naravno ja se nadam i uz Vašu pomoć, da otkrijemo i objasnimo.

          Vidite, toliko glup i nepismen narod je mogao da napravi velelepne tanjire, skulpture i šta sve ?
          Da li je sve baš tako kako nas tome uče, kako nadri istoričari, toliko još i više naši nadri tumači znakova?
          Priložene datoteke
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #20
            Odg: Trakija

            Dok se još neko od Vas ne uključi u temu, eto nečega nad čime se trebate zamisliti i promisliti, povezati i malo mudrovati:

            "Ahemenidsko carstvo ili ponekad Perzijsko Veliko Kraljevstvo (perzijski: هخامنشیان, staroperzijski Haxâmanešiyan) je bilo prvo Perzijsko Carstvo koje je od 550. do 330. p. n. e. obuhvatalo prostor Velikog Irana, odnosno druga iranska carska dinastija (nakon Medijskog Carstva). Na vrhuncu svoje moći iransko Kraljevstvo se protezalo na 10,7 miliona km2, što ga je činilo najvećim carstvom u historiji antike. Također, carstvo je u to doba obuhvatalo oko 46% svjetske populacije.

            Perzijsko veliko kraljevstvo osnovao je Kir Veliki koji ga je proširio na veći dio azijskog dijela Bliskog istoka, dok su ga njegovi nasljednici Kambiz II. i Darije I proširili i na Afriku odnosno Evropu, što ga je činilo prvim carstvom koje se protezalo na tri kontinenta. Teritorija carstva osim Irana obuhvatao je dijelove današnje Indije i Pakistana, područja Srednje Azije, Male Azije, Trakije, veći dio obala Crnog mora, Mesopotamije, sjever Arapskog poluostrva, Levant, Siriju, te sjeveroistočni dio Afrike uključujući Egipat, Libiju, Sudan i Etiopiju.

            U zapadnoj historiji Perzijsko Veliko Kraljevstvo ostalo je najviše upamćeno po grčko-perzijskim ratovima, uspješnom modelu Kirove odnosno Darijeve centralizovane administracije[1], bogatom umjetničkom naslijeđu, oslobađanju Židova iz babilonskog ropstva, toleranciji vjerskih manjina, te prvom pisanom spomeniku o ljudskim pravima tzv. (Kirov cilindar). Ahemenidsko Carstvo doživljava pad početkom 4. vijeka p. n. e., nakon što ga 330. p. n. e. osvaja Aleksandar Makedonski"

            Citirani izvod iz : https://bs.wikipedia.org/wiki/Ahemenidsko_carstvo
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #21
              Odg: Trakija

              Ajd i ja poneku da prigovorim, ako smem. Sve ovo sto admin pise, prezentuje, objasnjava, sugerise i "navodnjava" ima svoju sirinu. Meni jedna druga stvar bode mozak a mislim da je prilicno vazna a to je prostiranje tj. geografska velicina Trakije. Razumem da je ljudima iz Bugarske i istocne Srbije teritorija pred nosom i nemaju ambiciju da se pitaju dokle se prostirala Trakija na zapad. Sa druge strane, opet razumljivo jer nisam iz tih krajeva, mene zanima. Ono sto je izludjujuce u tim traganjima je broj Trackih plemena, njihove migracije iz raznoraznih razloga i njihovo volsebno iscezavanje i asimilacija. Ono sto kapiram je da je prakticno pola njih klasifikovao Rim, shodno svojim ratnim uspesima. I onda vidis da su Mezi bili veliko tracko pleme koje su Romani opleli pocetkom nove ere a teritorije gde su ziveli nazvali Mezija. Koliko je jos plemena uz Meze bilo porazeno i svrstano u istu grupu? Kad pogledas gde su se obe Mezije prostirale, tesko da su samo Mezi tu ziveli. Takvo mesano meso ni Leskovcani ne umeju da izrostiljaju. A salata za glavno jelo je da ostavstina Tracana ima svoju geografsku granicu koja NIJE tamo gde su se tracka plemena prostirala vec se zavrsava dosta istocnije . U cemu je stvar? Moze li neko od vecih poznavalaca da malo pojasni stvari? Ja sam svasta procitao i nekako ni za glavu ni za rep. Da se i nasalim, najzesci mi je bio lik koji kaze da su Mezi bili GETOIZIRANI Dacani, sto ce reci nosili su trenerke i repovali. U ovom moru "cinjenica", ni to nije nemoguce.

              Komentar


              • #22
                Odg: Trakija

                Ha, vidiš kako Sergiuse. Lično ne verujem da će se mnogo Vas usuditi, kažem „usuditi“ da da bilo kakav komentar izuzev možda par Vas odavde. Ma koliko neko od Vas mislio da sam možda ja ko zna koliko „obrazovan“ a još manje „kompetentan“ da iznosim neke možda zaključke, niko mene ili koga od Vas naravno da ne može sputavati da uključi svoju sivu masu i da sam ne porazmisli o mnogo čemu. Makar sam za sebe naravno.
                Svako od nas ima neke svoje sklonosti, interesovanja i tome slično. Ja sam na neki način „gurnut“ u sve ovo, tj. gurnuo sam samoga sebe onoga trenutka kada sam s početka veoma naivno i laički krenuo u nekakva lična i samostalna istraživanja. Inicijalna kapisla mi je bila, smejaćete se sada, sami neki termini nekakvi Pop Martini, Vlčani, Stojani,….. i tome slično. Ni sam ni sam bio svestan kuda i dokle će me odvesti sva ta istraživanja. Od jednog naivnog pitanja je sve otišlo mnogo dalje nego sam i sam to očekivao ili želeo.
                Splet mnogih mojih ličnih okolnosti mi je omogućavalo da imam maaaalo slobodnijeg vremena da se ovim pitanjima bavim. Opet kažem – sam za sebe.
                Same istorijske pozadine svega što se dešavalo , a dok se nije stiglo do Popa Martina i sve druge mitske ličnosti, su se jednostavno morale vraćati mnogo, mnogo unazad. I kada svako pomisli da tu negde ima kraja, kod tog vraćanja unazad, tog kraja faktički nema. I taman kada ste mislili da ste stigli na neki kraj, tj. početak odmršavanja tog Gordijevog čvora, vidite da ste opet na nekom početku cele priče. I sve tako i sve redom.
                Široka razgranatost detalja informacija, dokaza, su se rešale nesvesno jedna za drugom. Ne zato što sam ja to tako želeo, nego zato što, je jedno nametalo drugo. I neka žeđ za znanjem, saznanjima me je gurala dalje i sve dalje i sve unazad.
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #23
                  Odg: Trakija

                  Ja nisam nikakav istoričar ili tome slično, nisam obrazovan ili kvalifikovan da neke teze iznosim i da kažem : E to je ovako i nikako drugačije. Ne. Ali svakako da svako od nas ko se za nešto zainteresuje, pa pored svega toga, hoće da pronikne u nešto što je „prikriveno“, što je izrečeno između redova, zakukuljeno i zamumuljeno, dvosmisleno rečeno veoma često od mnogih drugih umova , za razliku od meine, mi je bila zvezda vodilja u mnogim temama koje sam lično ovde otvarao.
                  Eh sada. Sada možda to nekome smeta. Raznorazni su pokušaji da da me se diskredituje. Da me neki zaustave da kažem to što mislim i to ovako javno. Ja sam toga svetan jer ti šarlatanski pokušaji pojedinaca traju i dalje i ovoga trenutka. Ma gde, ako već ne mogu ovde na ovom forumu da to kažu ili napišu, to iskoriste na mnogo drugih načina, pa čak koristeći i neke društvene mreže gde se to Bože, izbace po neke „misli“ , neka ironična fotografija, neki gaf , koji jeste namenjen određenoj grupi ljudi, ali koje su, veoma lepo zavijene u dve tri folije, zapravo namenjene meni. Sve ja to vidim ali na njih ne reagujem a što naravno takvi očekuju neku moju reakciju čime bi njihovi gafovi uspeli, jel da?
                  Samim time što se sa time ne prestaje govori samo za sebe da nekima sve ovo smeta. Kao što vidite, ja se na to ne obazirem. Ovime sam samo želeo da takvima kažem da nisam niti glup niti nepismen da ne vidim šta sve pokušavaju, ali mi je ostalo još uvek nerazjašnjeno i imam nedoumicu na pitanje – zašto to čine i dalje u kontinuitetu za koga to čine? Valjda oni sami najbolje znaju odgovore na ova moja pitanja?
                  Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                  Komentar


                  • #24
                    Odg: Trakija

                    A sada da se vratimo na temu.
                    Ja , koji nisam nadojen nikakvim nacionalizmom, ko ne drži do ničega čime bi se suprostavio ma kome od današnjih, nazovimo „narodom“, gde gledam na sve kao jednu celinu, svakako da imam, samim time, i nekakav možda drugačije poglede, pa i na istoriju i istorijske tokove, što je na kraju krajeva i osnovna tema ovog dela foruma. Tako da, kako kažeš Sergiuse „navodnjavam“, ništa ja ne navodnjavam već pokušavam i sam sebi dati nekakve odgovore na mnoga pitanja a koja se sama po sebi, vraćajući se unazad, ne mojom voljom nameću sama za sebe.
                    Da pokušam da rasčlanim tvoja pitanja i tvoje nedoumice iz tvog posta. Naravno ograđujem se svime i ne mislim da sam u svemu u pravu. Shvati sve ovo kao slobodoumno tumačenje nekih odgovora tebi i ništa van toga.
                    Hajmo redom.
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #25
                      Odg: Trakija

                      Orginalno postavljeno od Sergius Pogledati poruku
                      . Meni jedna druga stvar bode mozak a mislim da je prilicno vazna a to je prostiranje tj. geografska velicina Trakije. Razumem da je ljudima iz Bugarske i istocne Srbije teritorija pred nosom i nemaju ambiciju da se pitaju dokle se prostirala Trakija na zapad. Sa druge strane, opet razumljivo jer nisam iz tih krajeva, mene zanima
                      Odgovore na ova tvoja pitanja si skoro sam sebi dao u nastavku tvoga posta. Ali hajde da se zadržimo samo na ovom uskom citatu.
                      Granice Trakije?
                      Ako krenemo da ovde ređamo, silne nekakve pretpostavljujuće karte raznoraznih ljudi, stručnjaka i sve redom, na kojima je svako od njih pokušavao da osmisli ili ucrta nekakve orijentacione granice te Tračke oblasti, videćete i naići ćete na stravično mnogo vezija tih karata. Različite u smislu da je na nekim kartama Tračka oblast veoma mala i skučena ali i karata gde je ta Tračka oblast veoma veoma široka.
                      Sama ova činjenica govori da su zapravo određene karte stvarali oni koji su se rukovodili i usklađivali sa nekakvim njihovim teorijama. Ne teorijama o nekakvoj Tračkoj oblasti, na šta bi prvo pomislili, već rukovodeći se razlozima zbog kojih su neku kartu sačinjavali. A ti razlozi su najčešći u smilu kalkulisanja sa tim granicama imajući ispred njih pre svega neku istorijsku tezu ili na samom kraju ličnu i personalnu nacionalnu, osvajačku pripadnost tvorca tih karata. Tako su neki predstavljali Trakiju kao ogroman prostor a neki kao jako mali teritorijalni prostor. Ovo nije iz razloga nepoznavanja istorijskih činjenica već je to usled pokušaja favorizovanja teritorijalnih okvira navodno „drugih naroda“. To je uobičajena mantra svih istoričara, geografa, hronologa: Što manje neke druge teritorije – to veća teritorija za moj „narod“. I to crtanje tih karata moramo shvatiti tako i na ovaj način.
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #26
                        Odg: Trakija

                        Ako se pod terminologijom Trakija podrazumeva ne neka država već neka teritorija nekog ili nekih naroda, sasvim je jasno da se graničnim crtama na tim kartama jednostavno manipulisalo od slučaja do slučaja. Od crtača do crtača.

                        Da bi se na svakojake načine prikrio neki zajednički kod, zajedničko poreklo, pre svega naroda sa Balkanskih prostora a onda time i veći deo Evrope, to se postiglo najjednostavnijom metodom metodom osmišljavanja silnih nekih naroda. Naroda , koji su kako i sam kažeš, bili tu negde, bitisali, pa su se odjedared nekuda pogubili, izgubili, ….nestali. Izmišljena je jedna veoma lepa reča za sve to – ASIMILACIJA. Asimilacija je veoma moćna reč kojom se želi reći da su niotkuda, odjedared na nekom području se pojavio neki sasvim drugi i drugačiji narod koji je apsorbovao, prilagodio podredio, narod STAROSEDEOCA na tim prostorima i uveli neki sasvim drugi naziv sada tog NOVOG naroda na tim prostorima.
                        Onda kada se budete bavili i sami sebi izdefinišete i razlikujete termine poput : Narodi i Države, onda ćete shvatiti da su zapravo države i vođe tih država cenzurisale i osmišljavale terminologiju – NARODI. Ovo se prevashodno odnosilo na vođe mnogih imperija u ljudskoj istoriji. Upravo su nekakve „različite narode“ i dali ima svakojaka različita imena i nazive, osmišljavali oni istoričari,geografi… koji su u datom vremenu bili na usluzi u datom trenutku datom vođi neke imperije.
                        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                        Komentar


                        • #27
                          Odg: Trakija

                          Na primeru Rima i rimskoga carstva si Sergiuse dao najočigledniji primer toga spominjući Dakiju, Meziju,……
                          Njjednostavnije: Svaki neki makro vladar je nad osvojenom teritorijom opredeljivao i osmišljavao nekakve posebne narode i krstio ih nekim novijim i novijim imenima. Narodi nisu plod kruške koja će svake godine sa grane pasti ugnjiliti se i istrunuti, nestati tokom zime. Pa da je i tako, ta ista kruška rađa sledećeg proleća isto plod kruške a ne plod jabuke ili mušmile. Hoću reći da jedan narod ne može tek tako nestajati a da na njegovo mesto sutra dan dođe neki drugi narod koji „asimilira“ starosedeoce. Svi su oni jedni te isti ti starosedeoci kojima je neki tokom istorijskih vremena i okolnosti darivao neko sada drugo ime i drugačiji naziv shodno forsiranju i davanju do značaja onom narodu koji je ulazio u njegove granične teritorije. To je suština izmišljavanja sijaseta naziva i razvodnjavanja termina STAROSEDEOCI ili MATIČNI NAROD.
                          Stvaranje nekakvih novijih i novijih naroda je najveći blef kojime se mi danas rukovodimo, kojima nas uče i koje učenje mi prihvatamo od slučaja do slučaja.
                          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                          Komentar


                          • #28
                            Odg: Trakija

                            Ne može , ljudi moji, neki narod da banalno NESTANE a da se na njihovom mestu sutra pojavi neki drugi narod.To je jedan te isti narod koji prekrštavaju neki nekim drugim imenima shodno trenutnim interesima vladajuće kastve nad nekim određenim geografskim prostorima. Težnja da svi oni budu SPECIFIČNI, JEDINSTVENI, BOGOM DANI, dolazi do manipulacija tj. stvaranjem toliko, toliko različitih nekakvih naroda ( da ih sada ne nabrajam ). Time su samo svorene nekave fame o različitosti nekih naroda a što je dalo vetar u leđa pre svega danas svim nacionalistima u ma kojoj se zemlji radilo bez izuzetaka. A to nije od danas. To je od pamtiveka ljudske civilizacije pa do danas. I kako vreme prolazi imaćemo sve više i sve više nekakvih novijih i novijih naziva nekih novijih naroda. To je proces koji nije ograničen nikakvom vremenskom distancom. Tako je radio taj i taj, tako ću sutra raditi i ja i stvarati neki noviji i noviji naziv za neki moj narod u okviru teritorije kojom vladam. Kraj svakog daljnjeg citata.
                            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                            Komentar


                            • #29
                              Odg: Trakija

                              Ne, Sergiuse, ja ne posmatram sve ovo ili sam skučen u svojim razmišljanjima kada kažeš:
                              Orginalno postavljeno od Sergius Pogledati poruku
                              Razumem da je ljudima iz Bugarske i istocne Srbije teritorija pred nosom i nemaju ambiciju da se pitaju dokle se prostirala Trakija na zapad. Sa druge strane, opet razumljivo jer nisam iz tih krajeva, mene zanima..
                              Ja nisam sebe zatvorio u okvirima Istočne Srbije ili Bugarske , kako kažeš. Jedino , da ne budem nakaradno shvaćen, sam s početka krenuo u neka moja interesovanja za samoga sebe. Za tragovima mojih predaka. A oni su tu na teritoriji Istočne Srbije jer sam tu ja i svi moji preci pre svega rođeni. Ko sam ja? Čiji sam ja zapravo potomak? Kog to nekog naroda iz cele ove njihove klasifikacije raznolikih tzv. Naroda. Od toga sam krenuo Sergiuse. Krenuo pa otišao dalje i sve dalje.
                              Istočna Srbija, kao teritorijalna celina, se nalazi tamo gde je po nekim nezavisnim stručnjacima početak neke civilizacije u Evropi. Lepenski Vir, da ne nabrajam dalje. Ako se rukovodimo shvatanjima tih vele stručnjaka koji kažu da jedan narod negde nestaje pa se tu onda pojavi neki drugi narod, jednostavno sam sebe zapitao: Pa čiji sam ja? Ako su ti, koje danas nazivaju Vlasima, došli od nekuda, odakle su došli? Kada su došli? Zbog čega su došli , ako su došli? Odakle su koreni mojih korena?
                              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                              Komentar


                              • #30
                                Odg: Trakija

                                Sasmim je veoma smešna teorija o tome da dolaskom nekog novog naroda, taj narod asimiluje taj stari narod na tim prostorima , do te mere da isčezavaju apsolutno svi kulturološki koreni tog starog naroda. Da taj narod poprima sve atribute tog novog naroda u svim segmentima: religioznim, verskim, jezičkim, kulturnim …..i svim drugim aspektima? Stravično nemoguće da jedan sada „nov narod“ može imati toliko uticaja na starosedeoce do te mere. Čak i da bi se to desilo, za tako nešto je potrebno strahovito mnogo velika vremenska distanca „gospodarenja“ novog naroda nad starijim.
                                Najočigledniji primer takve nebuloze se može videti na primeru Vlaha, koje sam naravno već objasnio zašto, istraživao. Teorija (ona poluzvanična) o poreklu Vlaha je toliko perfidna da se nad ovim primerom mogu odgledavati i svi drugi. Za Vlahe kažu da su nastali „romanizacijom“, što se podkrepljuje najviše nekom sličnošću govora današnjih Vlaha pod floskulom – „Romanski jezik“. E da bi se to predupredilo i da se ova teroija pretvori u javu, da Vlasi tj, ogromna većina življa u današnjoj Rumuniji priča „romanskim jezikom“, za to je bilo potrebno totalno glorifikovati, totalno ukloniti jednu drugu činjenicu. To se postiglo najjednostavnijom tezom da Trački narod nije imao nikakvo svoje pismo i da Trakijska oblast nije postojala sa severne strane Dunava ! Da su bili nepismeni. Da za njima nije ostalo , amam baš, nikakvih tragova pismenosti. Zašto? Pa zato što su starosedeoci ovih Vlaško-Rumunskih prostora, u najmanju ruku bile teritorije tih Tračana. Tračani nepismeni – Rim je udelio pismenost Vlasima i Rumunima !? Uzalud negde stoje brdo knjiga, crkvenioh knjiga pre svega, iz kojih se, jasno da se jasnije ne može videti, da su crkvena služenja ondašnjih Vlaha vršena iz crkvenih knjiga pisanih na Vlaškom jeziku i to ĆIRILIČNIM pismom. Istim onim pismom kojim su se služili i svi Srbi. Ne, danas se neki skorojevići zdušno trude da preinače svo to Vlaško pismo, Vlaški jezik u nekakav Rumunski jezik i to izraženim latiničnim pismom. Potpuna nebuloza koja eto prolazi kod većine Vlaha u današnjem vremenu. O tome sam već naveliko piaso u nekoliko tema.
                                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                                Komentar

                                Radim...
                                X