Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Trakija

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Trakija

    Poštovani članovi foruma, u ne mali broj slučajeva smo,kroz mnoge teme, se dotakli Trakije i Tračana. Po raznim pitanjima i različitim razlozima. Niti jednu konkretnu temu ovde postavljenu a tiče se Trakije i Tračana, nismo imali, tako da smo rešili da se ovde malo više pozabavimo Trakijom i svemu šta je vezano za Trakiju.
    Nadam se da će i ostali članovi dati svoj doprinos kako bi smo dokučili mnoge tajne vezanih za samu oblast Trakije , Tračkog naroda, njihove kulture i svega ostaloga vezanog za Trakiju.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

  • #2
    Odg: Trakija

    Savremena istorija je okvirno dala neke definicije o nekadašnjoj Trakiji. Međitim u koliko sagledamo istorijske aspekte pre svgea, niko se Trakijom i Tračanima nije toliko bavio kao što su to uradili Bugarski istoričari i sve druge oblasti. Zašto je to tako veoma je teško a možda i mnogo lako dati odgovore na ovo pitanje. U glavnom smo svedoci da se iz istorijskih sećanja pokušava istisnuti mnoge vremenske epohe te da svoju neku istorijsku prošlost baziramo isključivo na ono što nam se vekovima već nameće kao nekakva "zvanična savremena istorija". Veoma dobro znamo ko nam je i sa kojim razlozima kreirao celu tu nakaradnu istoriju koju eto srećemo i učimo je kao najverodostojniju i najautentiniju. Na sreću mnogo je i onih koji nisu saglasni sa tom i takvom prezentiranom nam istorijom.
    Oni kojima nije nije na prvome mestu stalo do nekakvih, nametnutih nam, nacionalnim vrednostioma, naravno da istoriju posmatraju u realnom vremenu i sa realističnijim pogledima na našu prošlost. Ovo se odnosi na mnogo drugih istorijskih činjenica među kojima i gde potpada i period Trakije.

    Za početak ono čime ćemo otvoriti ovu temu, je malo neuobičajeno, a to je nekoliko video spotova naše braće iz Bugarske koji gaje svoju Tračansku istoriju i poimanje čak i kroz Kulturno umetničke programe. Toga, priznaćemo nema ni u jednoj drugoj zemlji u kojima je Trakija i Tračani i te kako imali uticaj na mnoge aspekte do dana današnjega, a to mi toga nismo svesni. Nismo svesni jer nam niko o tome nikada nije ništa prezentovao, predstavio ili o bilo čemu se upoznavali.
    Bugari se jedino ne stide ili bilo čime umanjuju uticaj Trakijske kulture, običaja, nasleđenih reči i ma koiko to i kod njih bilo stidljivo, jedini su koji se nisu odrekli niti Trakije niti bilo čega vezanom za pojam Trakija ili Tracia.
    Eto nekoliko igara koje su i nazivom i nasloom posvećene Tračanima.




    Uživajmo u koreografskim Tračkim igrama naše braće iz Bugarske i lagano krećemo sa ovom temom.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: Trakija

      A kako to izgleda i na svečanostima, pogledajmo isto ovde za početak:

      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #4
        Odg: Trakija

        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: Trakija

          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #6
            Odg: Trakija

            Kao što smo na više mesta govoreći o Trakiji i rekli : Pojam Trakija se ne odnosi niti na neki poseban narod, niti na neku posebnu državu već se radi o jednoj geografskoj oblasti koja je ustanovljena iz raznoraznih razloga u antičkom svetu. Pa baš ti "raznorazni mogući razlozi" su ostavili i razne mogućnosti skoro svim istoričarima, na prvom mestu kada bi se tumačile nekakve "granice" prostiranja oblasti Trakije. Druga stvar koja je isto tako ostalo na nekakvom "slobodnom tumačenju" su i navodni nekakvi "narodi" koji su živeli na prostorima te Trakije. Dve stvari kojima se manipuliše, takođe iz raznoraznih razloga gde se iz tih istih raznoraznih razloga i manipuliše kako sa nekakvim graničnim prostiranjem, tako i sa nekakvim različitim narodima koji su u vreme Trakije na tom području bitisala.
            Istražujući fenomen Trakije, i sam sam se sreo sa stotine i stotine raznoraznih geografskih karata koje su pokazivale isto toliki različiti broj pretpostavljajućih nekakvih granica Trakije. Ovo se dešava usled toga što zaista nema apsolutno nikakvih dokaza o nekakvim "graničnim" linijama tadašnje Trakijske oblasti. Usled toga je ostavljeno raznoraznim ljudima, svakojakih profesija i svakojakih vremena , da manipulišu, pretpostavljaju i shodno nekim interesima osmišljavaju nekakve granice Tračke oblasti.
            Iz svega je jasno vidljivo da ne postoji sa sigurnošću niti jedna karta koja bi bila pouzdana i kojoj bi se moglo verovati te reći : Ovo je ta neka geografska karta koja sa sigurnošću predstavlja nekakve granice antičke Trakije.

            Onda kada sam analizirao zašto je to tako? Zašto postoje mnogostruke definisane karte Trakije, odgovor je bio samo jedan - definicija naroda koja je živela na prostorima Trakije.
            Ako krenemo ovim redom gde ćemo definisati "narode" koji su živeli na prostorima Trakije, sasvim je jasno da su upravo Grci, antički Grci, u želji da predstave svoju nekakvu dominaciju kao nekakve ekstremne civilizacije na jugu i jugoistoku Evrope, samim time i određivali nekakve narode i samim time i nekakve granice oblasti Trakije.

            Svakako ćete, čitajući o Trakiji , najčešće nalaziti da su u Trakiji živeli "Pelazgi"! I naravno , po onoj inerciji Grka Pelazgi su nekakvo pleme koje je bilo u "tesnoj" vezi sa nekakvim grčkim plemenima. Nisu baš do kraja rekli "grčki narodi" već su to ublažili navodeći da Pelazgi tek imaju nekakv kontinuitet Grka.
            To je prva istorijska nebuloza, koju naravno, ovlaž čitajući raznorazne istorijske kombinacije, prvo zabode u oči. Opet zašto? Pa upravo zato što je celokupna današnja savremena istorija podređena samo jednoj Evropskoj auforiji, a to je ono pitanje koje se kao magla podvlači i sakriva od celokupne Evropske populacije, a to je - Ko je nastarija civilizacija u Evropi?
            Grci sa jedne strane, anglosaksonci sa druge i germani sa treće strane se svime mogućem bore za nekakve dokaze i nadmoćnosti u dokazivanjima da su zapravo oni začetci svih civilizacijskih tokova ne samo na Balkanu već i u Evropi.
            Znači u toj borbi za nekakvim dokazivanjima : Od koga su malte ne postale ljudske civilizacije na tlu Evrope, ta borba za tim dokazivanjima vuče za sobom i sve druge istorijske činjenice. Otuda i mnogo kalkulisanja i stotine i stotine izmišljenih nekih naroda koje su , po njima, kategorisane u tih stotine i hiljade nekakvih raznoraznih naroda na ovim prostorima. Slaveni su po ovim dominantnim narodima (germanima, anglosaksoncima, Grcima,...) se pojavili tek u 6-7 veku na tlu evrope i tačka !
            To je suštinski problem iz koga su inercijski i izvedeni nakaradni abnormalno mnogi nazivi nekakvih naroda kojih ste i Vi svesni da ih ovde ne nabrajamo. Navodno bili pa od jednom netragom nestali.
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #7
              Odg: Trakija

              Kako za sve druge narode na tlu Evrope, tako se i za Tračane manipuliše svakojakim nazivima naroda koji su bitisali na tlu nekadašnje Trakije. Razloge smo naveli. Obzirom da je oblast Trakije, geografski bliža antičkoj Grčkoj, samim time je kada se priča o Trakiji ostavljeno Grcima da prisvajaju Trakiju sa naznakom da su Trakijski Pelazgi zapravo poreklom jedan od Grčkih naroda.

              Izvore nekakvih dokazivanja za ovakvim navodima, naravno da se crpe u krajnje neargumentovanim dokazima, gde se najčešće navode nekakvi stari zapis niti jednih drugih nego li - grčkih filozofa, istoričara ili geografa. To su jedini izvori koji su plenili do današnjih dana i kojima su se rukovodili i danas naši savremeni istoričari. Naravno, kada nema ili ako niko nije ponudio neke druge dokaze, ovakvi kakvi su nam prezentovani ostaju jedino moguće istiniti.

              Sa jedne strane, manipulacija Tračkim granicama oblasti a sa druge strane manipulacija narodima koji su živeli na područjima nekadašnje Trakije, vremenom i zahvaljujući mnogim drugim saznanjima , a pre svega arheolozima, lingvistima,... današnjih vremena, dobija neku drugu dimenziju.

              Za mnoge narode su savremeni istoričari govorili da je taj i taj narod bio nepismen! Da nisu imali nikakvo svoje pismo, svoja slova itd,itd . Pored mnogih drugih to se tvrdilo i za Tračane. Da tračani nisu imali svoje pismo, da su se samo sporazumevali jezički.
              Ako sada posmatramo, da su po Grcima, Tračani nekakav proto grčki narod, gde su Grci dominantni , pismen, kulturan i obrazovan narod, kako to da jedan od njihovih naroda - Tračani, nemaju ništa od toga pa nemaju ni svoje pismo? Da li su to nekakava "nepismena grčka plemena" ? Tračani su proto Grci, ali eto iz nekog razloga ostali neuki i nepismeni?
              I sve bi to ostalo tako i i dalje bi smo verovali tvorcima Wikipedije ili ma kojima drugima da se tokom današnjih vremena nije došlo do krucijalnih dokaza da to i nije baš tako.
              Najdalje su u tome otišli Bugarski lingvisti, arheolozi i istoričari.
              Obzirom da se,po prvobitnim tumačenjima Grka, Turaka i Bugara, Trakijska oblast prostirala unutar današnjih njihovih granica, samim time su i na neki način "isključili" sve ostale današnje države da se uključe i nekakvo "Trakijsko nasleđe". Tako je iz "Trakijskog nasleđa" izuzete pre svega Srbija, današnja Severna Makedonija i Rumunija.
              Malo je jako malo istoričara iz makar ove tri zemlje ko je potezao za nekakvim istorijskim podacima i mogućnostima da se Trakija možda prostirala i na njihovim teritorijama. Uglavnom oko nekadašnje Tračke teritorije ili oblasti to, tiho i nametljivo, pripadalo isključivo Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj.
              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

              Komentar


              • #8
                Odg: Trakija

                Tek zahvaljujući skorašnjim , da se tako kaže, vremenima veoma bledo i sa velikom dozom nekakvog straha, se pojavljuju i neki danas drugi istoričari, lingvisti, a pre svega arheolozi, koji nepobitno barataju dokazima za ostacima Tračke kulture, jezika ( koga do juče nije bilo) koja je postojala i na njihovim teritorijama.
                Tako jedna ustaljena dogma o Trakiji, Tračanima, koja je vladala kroz istorijske detalje, poprima i sasvim drugu konataciju.
                Tako da se više ne može prvobitno reći da je Trakija bila samo severno do Dunava niti severoistočno do Osogovskih planina. Nekadašnja oblast Trakije se prostirala mnogo,mnogo dalje od svih nekakvih orijentacionih geografskih karata koje su nam nametane po nekakvim grčkim filozofima tih vremena ili slobodoumnim tumačenjima nekih drugih antičkih istoričara.
                Naravno, jako je malo prezentacija drugih evropskih istoričara u nas. Valjda zbog toga što se niko više niti želi baviti antičkom istorijom. To su davno prošla vremena i koga to danas više interesuje?
                Koga interesuje nedvosmisleni podaci nekih čeških istoričara, gde se dokazivo i nedvosmisleno kaže da je nekoliko Tračkih kraljeva ili careva Tračkog plemena Geta prezivalo na "IĆ" ?
                Naravno ako bi se to obelodanilo ili postalo interesantno ovim našim "savremenim istoričarima", onda bi se nametnulo i pitanje - odakle tim Tračkim kraljevima ili carevima Slavenska prezimena koja su se završevala na "IĆ" kada su Slaveni došli u 6-7 veku?
                Otvorila bi se mnoga pitanja, morali bi se dati mnogi odgovori, a ti odgovori nikako ne bi odgovarali poimanju dosadašnjih istorijskih teorija mnogih navodnih naroda a samim time i Tračkih plemena i Tračkih naroda.
                Zato se o ovome ćuti. Ne spominje nigde ili se spominje tek u jako malim kuluarima bez da se svi ti podatci i dokazivi argumenti javno prezentiraju. Iz nekih razloga se istorijski tokovi, onakvi kakvi su na prezentovani, ne smeju korigirati. tj menjati ni po koju cenu.

                Ako bi se samo preko Tračana dokazalo ( a što je dokazano) da su recimo Vlasi, kraljevina Vlaška (koja je danas u sastavu Rumunije), zapravo ništa drugo nego nedvosmisleno Tračkog porekla, čak i konkretnije porekla nekadašnjeg Tračkog plemena, koje su savremenici nazvali plamenom GETI, i to unese u istorijske činjenice, onda bi se svakako morale pisati neke nove stranice istorije. A to neko niti želi niti hoće. Bio taj neko sa zapada ili juga.
                Najlakše je reći da su sadašnji Rumuni (ne svi naravno), Vlasi,.... narod romanizovanog porekla i da su Rimljani "uvezli" nekakav narod na ovim područjima iz tih i tih razloga.
                I ne samo Vlasi. Najlakše je reći da su recimo Bugari nekakav "Turkijski narod" koga su asimilovali Slaveni a da nisu autohtoni narod hiljadama godina . Da su Srbi nekakav indoevropski narod, došli ko zna odakle u 6-7 veku i asimilirali sve živo što je zatečeno u Evropi, Da su Makedonci zapravo Grci ..... i tako dalje i tako redom.
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #9
                  Odg: Trakija

                  Pojam Trakije i Tračana je jedan od najupečatljivijim primera kako i na koji način se doslovce manipuliše istorijom geografije a samim time se automatski povlači i manipulacijama naših porekla. Manipulacijiom naroda.
                  Ako smo svesni da se bezgranično manipulisalo svime ovime od pamtiveka. Ako smo svesni da su mazali, lagali i manipulisali mnoge narode u Evropi, oni iz antičkih vremena, šta onda reći za neka skorija vremena. Istorijske cenzure su prisutne na svakom koraku. Sasvim je suvišno pitanje, koliko se takve cenzure odražavaju na sveukupna društva u celini? Na kraju krajeva od države do države u današnjim vremenima. Svedoci smo svakojakih cenzura koje imaju veoma velike reperkusije svakodnevno i na svakome od nas pojedinačno.
                  Ali vratimo se na Trakiju.
                  Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: Trakija

                    Više je nego očigledno da je taj, po grčkim filozofima totalno nepismen narod, bez svog pisma i jezika, vladali neprikosnoveno mnogim tajnama. Tajnama o gradnji gradova, tajnama o agrokulturi, tajnama o rudarenju i rudarstvu, tajnama o vojnim strategijama, tajnama o mnogo čemu, a pri tome bili neobrazovani i nepismeni???
                    Trakija je sama za sebe simbol gde se na tračkim područjima nije mnogo vodilo računa o nekakvoj nacionalnoj različitosti. Svi su u toj Tračkoj oblasti živeli bez nekakvih međusobnih sukoba unutar granica Trakije. Sve se kod njih svodilo na beskonačne pokušaje da sebe odbrane od stranaca. Plemenske zajednice, unutar Tračke oblasti su imali sasvim, sasvim druge prioritete. Putne pravce, izgradnja mnogih putnih transverzala, od kojih su mnoge te putne transverzale kasnije nasledili Rimljani i Rimsko carstvo, pa mi danas sve to nazivamo "Rimskim putevima", "Via Militaris , Via toga i toga", niko Vam neće reći da su svi ti Rimski putevi zapravo samo modifikovani putni pravci, koje su rimljani samo patosirali a da su svi ti putevi i putni pravci Tračko nasleđe Rimljana.
                    Valjda se Rimska imperija trebala i morala na svakolike načine predstaviti nama kao inteligencija svega i svačega na svetu, pa i u ovom slučaju da nigde nikakvih puteva nije bilo sve dok nam nisu došli rimljani ??? Pa zapita li se neko, čime i kuda su sve odvlačili sa krajnjeg severa na taj krajnji jug ili do te Grčke? A sve što je pokupljeno sa ovih prostora od plemenitih metala pa na dalje je ekspeditovano tadašnjim velikim silama ? Ništa nije postojalo do pojave rimljana?
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #11
                      Odg: Trakija

                      Veoma je teško odgonetnuti kada i od kada vremenski datiraju Tračani? U glavnom se, kao što sam već rekao, neki podaci ili da bolje kažemo - najviše podataka imamo od onih Grčkih istoričara, hronologa, kartografa,....Herodotova Istorija (445-440 pre nove ere) i Ksenofonov Anabasis (401-399 pre nove ere),
                      Koliko je zapravo moguće verovati njihovim podacima, jako je teško reći. Pre svega zato što je veoma retko ko, a što bi to izuzetno činili Grci, do krajnje istine i sa krajnjim pedantnim podacima , obrađivao neke druge narode? Zašto bi to za GRke ili Helene bili to ekskluzivno Tračani? Uvek bi neko, ko obrađuje neke druge narode, te narode postavljao u manje značajnije od njihovog naroda , što je i do danas praksa koju vidimo.
                      Ono na osnovu čega se jedino možemo sa sigurnošću osloniti su arheološki dokazi.
                      Ako se pak uzmemo ravnati prema arheološkim dokazima vezanim za Tračane , onda imamo nesumnjive dokaze da se pojam Tračana pojavljuje najmanje 3.000 godina unazad.
                      Po arheološkim nalazima počeci tračke kulture potiču iz perioda 3000 godina pre nove ere. Rasprostranjeni po jugoistočnoj Evropi, Tračani su bili grupe muškaraca i žena izuzetno spretnih u obradi retkih i dragocenih metala, koji su poštovali prefinjenu mistiku obožavanja majke božanstva i koji su primenjivali složene pogrebne rituale duboke simbolike. Mnoge tračke bogove su kasnije pruzeli Grci. Početkom 13. veka pre nove ere, neke tračke državne tvorevine su obuhvatale teritorijalne i etničke granice poebnih plemena, koja pominju neki drevni autori u vezi Trojanskog rata. Oni su bili povezani sa područjima južne Trakije i bili saveznici svih Trojanaca, sa kojima su, izgleda, imali privredne, političke i moguće i etničke odnose.
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #12
                        Odg: Trakija

                        Tračani su u 1. veku pre nove ere bili jedan od najvećih naroda Evrope.
                        Homer govori da su Tračani bili najbrojnija rasa posle stanovnika Indije.
                        Vekovima su Tračani vladali najvećim prostorom Balkana i egejskim područjem, sa tri glavne reke i tri glavna planinska venca. Bila je legendarna njihova veština jahanja konja (podsetite se ovde teme u kojoj smo tražili odgovore na pitanje:odakle konja na Keltskim kovanicama), a o tračkoj hrabrosti i vojnoj taktici govori čitav antički svet.
                        Tračani, jedni od predaka današnjih Bugara, današnje Rumunije i današnje Srbije i Grčke, pa i Turske, su se borili protiv Grka na strani Troje, tokom Trojanskog rata.

                        Područje drevne Trakije je obuhvatalo veliki prostor koji je danas podeljen na Bugarsku, južnu Rumuniju, istočnu Srbiju, severoistočnu Grčku i delove evropske Turske. Podeljeni u mnoga plemena, Tračani su nastanjivali istočne delove Balkanskog poluostrva, kao i neka područja severozapadne Male Azije. Neke od najznačajnijih plemenskih grupa Tračana su bili pleme Odrisi – jugoistočna Trakija, Besi u području Rodopa, Getae odnosno proto-Sloveni u severoistočnim regionima, Tribali – u današnjoj severozapadnoj Bugarskog i Vitini – u Maloj Aziji.
                        Pleme Getae je naziv koji su dali Grci nekolicini tračkih ili dačkih plemena koja su zivela na području Donjeg Dunava, u današnjoj severnoj Bugarskoj i severno od Donjeg Dunava u Rumuniji. Ovo je bilo zaleđe grčkih kolonija na obali Crnog mora, što dovodi pleme Getae u vezu sa drevnim Grcima iz najstarijeg doba. Herodot naziva pleme Geta u Munteniji, Moldaviji i severnoj Bugarskoj, kao i Dačane u planinama Karpata “najhrabrijim i najpravdoljubivijim od svih tračkih plemena.” Valjda zato mi i danas težimo nekakvoj pravdi koju nikako da dostignemo i uzaludno za njom trčimo, saplićemo se i padamo?
                        Ovo za Tračane tvrde Grci, naravno celo vreme pokušavajući da Tračane podvedu pod nekakav - Grčki kontinuitet, nikako ne dopuštajući da ovaj ogroman i veličanstven narod bude sam za sebe pojam, a u isto vreme dajući njima na značaju kao dominantnog naroda u Evropi što naravno očigledno to Grci ili Heleni nisu.

                        Poljoprivreda je bila dobro razvijena u plodnim nizijama i dolinama Trakije, dok se stanovništvo u planinskim delovima bavilo stočarstvom. Takođe su bile veoma razvijene delatnosti kopanja ruda, proizvodnja keramike, prerada kože i drveta. Trakija je bila poznata po svojim rudnicima zlata i srebra, uključujuci i rudnik zlata Pangeion u blizini delte Strumice, koji je 348. pre nove ere osvojio Filip II Makedonski. Tračani su stalno ratovali. Većinu vremena kada nisu u ratu Tračani su provodili u lovu.
                        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                        Komentar


                        • #13
                          Odg: Trakija

                          E sad ćemo malo ovde da zastanemo sa pričom o Tračanima. Tek da ne bude nekome dosadno u mom nastojanju da Vam približim Tračane, a sa njima i mnoge stvari koje se tiču ovog našeg hobija i traganja za nečime.
                          Nismo još došli do Tračanske religije i njihovih shvatanja, o čemu ćemo mnogo kasnije, ali se sada opsetite jedne naše davnašnje teme koja se ticala nekakvih planova i opisa, gde je konkretnije pokušana da se obradi tema Horoeri, Igrači u kolu ili kako smo sve nazivali nekakvo kamenje poređano u krug? Temu možete naći ovde : https://www.zakopanoblago.com/forum/...C4%8Di-u-kolu).
                          Naravno da se o ovome mnogo debatovalo. Šta bi moglo da bude i zašto se tu i tu nalazi to i to? Pored ostalih pitanja vezanih za Horoeri, spominjao sam Vam to kamenje poređano u krug kao nekakvo kultno mesto. Obredno mesto.
                          Limitiralo se u ovoj temi:kojoj civilizaciji možda pripada i to kamenje poređano u krug i one kamene stolice koje nalazite na više mesta a najčešće (ako je ostalo u vremenu), kod tih stolica postoji i to kamenje u krugu.
                          Kod jednog od opisa, gde se govori o nekakvom tajnom ulazu u podzemlje, a to mesto je vezano za nekakav Horoeri ( po tvorci jednog od opisa), zapeli smo bili i javno zapitali : Šta bi to bilo i šta predstavljalo nekakvo klasje ili slama zaronjena u vosak?
                          Pored mnogih detalja koji su opisivani u tom podzemlju, a gde je naravno zlato ono što svakoga interesuje naravno, ovaj detalj sa snopom žita uronjenom u vosak je ostala nedoumica i ponuđeno je nekoliko mogućih odgovora.
                          Eto došlo je vreme da se vratimo na tu temu i bar damo neki odgovor po pitanju voska i slame ili pšenice. Ko ne zna o čemu se priča neka isčita ovu davnu temu : https://www.zakopanoblago.com/forum/...C4%8Di-u-kolu)

                          Bilo mi je jako teško da Vam još tada kažem da je to sve što je opisivano u nekakvom dokumentu, a vezano je za Horoeri, zapravo nekakv opis jedne od unutrašnjih prostorija koja je zapravo Tračka ostavština. Ali zadržimo se na snoplju žita i voska. Samo za sada na ovom detalju.
                          Neka Tračka plemena su praktikovala u svojoj ishrani, ishranu koja nije podrazumevala meso. Hranili su se uglavnom, kako bi smo mi danas rekli žargonom - Vegetarijanci. Osnovna hrana im je bila pšenica, mleko i mlečne prerađevine i med. Med daju pčele a samim time su koristili i pčelinji vosak. Vosak je pak imao jedno od mesta u Tračkoj religiji koju smo i mi kroz kult sveća , mnogo kasnije prihvatili u hrišćanstvu.
                          Tračani su pored ostalog praktikovali ljudske žrtve bogovima. To je uglavnom bilo jako poznato Keltima i Keltskim ritualima.
                          Kada smo već uzgred kod Kelta, zapamtite da je totalna nebuloza u tvrdnjama savremenih anglosaksonskih i germanskih "učitelja istorije", da je poreklo Kelta negde u severnoj Francuskoj, te da su Kelti se vremenom proširili na jug i jugoistok pa došli i do naših prostora. Upravo je obrnuto. Kelti su jedno od Tračkih plemena koji su se sa Tračkih područja širili za zapad i stigli i do Irske i Škotske. Upravo obrnuto od onoga što se propagira, ali je to sasvim posebna tema. Jasno Vam je sada zašto su Tračani a sami time i Kelti konja smatrali svetom životinjom i zašto nisu jeli konjsko meso. Nije im samo konj bio simbol kojim su osvajali i ratovali. Ovime dajemo i neke , do sada nedoumice na pitanje : Zašto konji na Keltskim kovanicama?

                          Tračani su, prilikom prinošenja žrtve njihovoj boginji Bendidi, žrtvu namenjenu Bendidi umotavali u slamu. U tom ritualu žrtvovanja boginji Bendidi je u celoj ritualnoj ceremoniji igralo izvesnu ulogu i vosak !

                          Sada Vam nije svakako teško da dalje sami zaključite i sami izvedete zaključke zašto je neko u nekom zapisu, dokumentnu ,.... pored svega ostaloga opisanog i čega je sve tamo negde dole video, spomenuo i nekakvo snoplje žita zaronjenog u vosak.

                          Moje izlaganje o Tračanima sam ovime malo prekinuo sa namerom da shvatite da mnoga pitanja na koja nemamo istoga trenutka odgovore, možemo ih naći istražujući naše pretke tj. Tračane i njihove kultne običaje.

                          A sada idemo dalje posle male pauze i vraćamo se na analizu Tračana i Tračke kulture.
                          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                          Komentar


                          • #14
                            Odg: Trakija

                            Kao što sam već rekao, veoma je teško odrediti preciznije neku vremensku epohu kada se god spomenu Tračani i Trakija. Na osnovu samo do sada pronađenih arheoloških ostataka, gde je na prvom mestu svakako Bugarsko arheloški kompleks nazvan "Dolina Tračkih kraljeva" po mnogim otkrivenim Tračkim grobnicama, došlo se jedino do nekog vremenskog perioda koji datira 3.000 godina unazad. Svakako da se nikako ne može reći da možda još duži , unazad vremenski period nije period takođe Tračana. Odgovore na ova pitanja će svakako najbolje dati i pružiti arheologija u budućnosti.

                            Ono što je za Vas možda, kod spominjanja tračana zanimljivo, a posredno i neposredno niko nije ni pokušavao dati odgovor, su one Vaše čuvene "Mome koje predu".
                            Iz svih analiza , priča i pričica, bez do sada pruženih nekih dokaza u smislu bar neke fotografije te "Mome koja prede", značajno je možda reći i sledeće:
                            Kada sam u pređašnjem postu spomenuo Tračku boginju Bendidu, eto nekoliko reči o njoj:

                            - Bendida je Tračka boginja lova i rata.
                            - U Tračkoj mitologiji je predstavljana kao mlada žena u kratkoj lovačkoj haljini, sa čizmama na nogama i sa dva koplja u ruci.
                            - Grci su, po ugledu na Tračku boginju Bendidi stvorili njihove boginje Artemidu, Hekatu i Persefoni. Kult Tračke boginje Bendida je prenesen u Atinu u vremena peloponeskih ratova (430-429-g. pre n. e.)
                            - U Pireju je u njenu čast svetkovan praznik Bendideje, koji se sastojao od procesije, konjskih trka sa buktinjama i noćnih orgija. Bendidin kult bio je raširen i u Maloj Aziji; u Bitiniji je u njenu čast svetkovan praznik u mesecu koji je nazvan po boginjinom imenu (Bendideon, od 23. marta do 22. aprila).
                            - Ono što je u svemu ovde važno je sledeće: Verovalo se da se boginja tada pojavljivala u liku žene džinovskog stasa koja prede i čuva svinje. Bendidi je u Trakiji posvećen hram na donjem Herbu.

                            Ni malo se znači ne treba iznenaditi da ta neka naša "Moma koja prede", nije negde možda zaostavština upravo boginje Bendide, gde je iz nekih razloga ostala kao trag Tračke civilizacije? Iz pukog neznanja i neupućenosti napravljen je mit o nekakvoj "Momi koja prede" i eto vuče se do današnjih dana po mnogim nakaradnim i ničemu dokazanim tvrdnjama nekih pustolova i avanturista - tragača, kao nekakav ko zna kakav znak koji ukazuje na nekakve ostavštine. A najčešće nekakve ostavštine Popa Martina i ne znam koga sve?
                            Naravno, bez adekvatnih dokaza da takva neka "Moma koja prede" negde figurira, jako je teško sa nekom preciznošću to reći. Ali, ako ste se možda zapitali : A koga i šta predstavlja ta "Moma koja prede"? Jedan od mogućih odgovora Vam je i ovaj.
                            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                            Komentar


                            • #15
                              Odg: Trakija

                              Možda će se neko od Vas zapitati ili pak neko pomisliti da ja nekim primerima, gde se pokušava pronaći neki uzročno - posledične veze između Tračana i nekih pojmova i stvari koje se tiču nekih tragačkih pojmova u naše vreme, preterujem ili favorizujem nešto, to mi nije namera.
                              Neki sklop sličnosti su prisutne , hteli mi to da priznamo ili ne. Napravili smo nekakvu uverturu u celoj sada konkretno priči o Trakiji i Tračanima, gde smo bledo i stidljivo pokušali da Vas uvedemo u ovu temu preko mnogih drugih usputnih tema kao što su teme koje govore o Bugarskom gradu Ruse, pričama o Osogoviji, kao što sam već napomenuo tema o Horoeriju, 3 gunje.... i još dosta tema gde je Trakija stidljivo visila u zaleđinama u svakoj od ovih tema.
                              Kako sam uvek ponavljao uporno: Kroz ove naše prostore je prodefilovalo jako mnogo civilizacija i jako mnogo osvajača. Svi su oni za redom ostavili nešto iza sebe. Neki su ovde bitisali kraće, a neki duže. Mi u našoj svesti zaokru#ujemo samo neki kraäi vremenski period. Zahvaljujući i još nekim usputnim, sa namerom ili ne namerom "podmetnutih nam" nekakvih junaka u likovima mnogih hajduka, u velikom broju slučajeva imamo ( ili bar mislimo da imamo) neka saznanja o hajducima, vremenima rimljana i najsvežije o vremenima pod turcima, sebe ograniöavamo na samo neke vremenske periode.
                              Tu se naša sveukupna svest i poimanje nekakvog sinonima "zakopanog blaga" na ovim prostorima i završava.

                              Znači, na neki način smo sebe uokviri (svakako ne svi naravno) u dogme i ograničili smo se vremenski u okvire vremena od Rima samo pa do danas. I tu je za većinu nas kraj.
                              Jako verujem da se malo ko od Vas malo ozbljnije bavo Tračkim vremenima i šta ta vremena, šta ti Trački narodi imaju i kakav uticaj pre pojave Rimskoga carstva? Verujte mi da imaju i te kakav i to ogroman.
                              Uzmite za primer da makar i zaokružimo neku vremensku dstancu makar u do sada uokvirenim i dokazanim vremenima samo po arheolozima. Onda je ta distanca vremenski rasprostranjena kroz najmanje 3 milenijuma. Malo li je u odnosu na makar samo Turke u, neka bude, 500 godina a što realno nije.
                              Istorijski kreatori su iz mnogih razloga istisnuli ili su bar pokušavali da istisnu iz naše svesti i Trakiju i Tračane. Razloga ima više ali se na tome ne bi smo ovde zadržavali. Budite samo svesni toga da se to nije ni malo slučajno desilo.
                              Jedan od osnovnih razloga, kada se radi o Tračanima je taj da bi se izstisnula svaka svest o nekada jednom i jedinstvenom narodu na ovim prostorima i samim time se pokazalo i dokazalo da Tračani nisu niti Srbi, niti Bugari, niti Makedonci, Rumuni, i sve tako redom do Britanije i Irske Po njima tračani jesu bili nekakav posebni narod koje savremeni istoričari prekrštavaju u stotine i hiljade nekakvih plemenskih imena.
                              To je totalna nebuloza.
                              Na primeru Tračana jedan stari, prastari narod u Evropi koji se transformisao i raširio tokom vremena i na ostatke Zapadne evropa a ne obrnuto kako nam se želi predstaviti(najbolji primer kako tumače postojanje Kelta), se očigledno vidi koliko se našom istorijom manipuliše.
                              Ovo je jedan u nizu krucijalnih razloga, veoma složen ali jedan od kamena kojim je građena moderna istorija koju danas poznajemo je: menjati svets Balkancima o njihovom poreklu !
                              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                              Komentar

                              Radim...
                              X