Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Carigradski drum

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • #31
    Odg: Carigradski drum

    ....Protiv onih koji su odbijali da ucestvuju u ovim poterama i uopste . da vrse sluzbu bile su izgleda preduzimane vrlo stroge mere. Tako se u jednoj carskoj zapovesti iz 572 godine narecuje krusevackom sandzakbegu da takve martolose osudi na vesanje, a imena neposlusnih derbendziskih sela posalje u Carigrad. Slicna naredba upucena je godinu dana kasnije i vranjanskom kadiji. Tu se naime trazi da se od takvih lica oduzme posed ukoliko ga imaju, dok se ostali osucuju na vesanje. Hajduci su ponekad trazeni i po derbendima pa cak i slobodnim timarima. Ove potere su razumljivo tesko padale narodu , pa su cesto seljaci sami hvatali i predavali hajduke ili bi se jednostavno razbezali.
    Pored ovih potera manjih ili vecih , koje su moze reci bile stalne, Turci su kada se pojave mnogi hajduci pribegavali jos jednom meri-teftisu. Po Vuku Karadzicu to je bivalo ovako: odredjeni Turci izidju u narod nameste se na jednom mestu i sabiju sav narod u obore kao stoku. Tu ga muce i ucenjuju trazeci da im se izdaju hajduci.
    Turci su se protiv hajduka borili i secenjem suma pokraj puta.Ovo je bila jedna od obaveza derbendzijskih sela. Ponekad nisu zazirali kao sto beleze neki putopisci ni od palenja suma. Posebne mere megutim preduzimane su kao sto je vec pomenuto u vreme ratnih pohoda , prenosa carske hazne i drugih znatnijih dogacaja.
    Kada Turci bi uhvatili hajduke obicno su osucivali na smrt.
    U vreme mira na smrt osudjeni hajduci predavani su seoskom zabitu.U izvorima se obiccno ne navodi vrsta smrtne kazne; jednom smo nasli zabelezeno da je hajduk obesen, vec pomenuti Hajduk Pavle, koji se nazivao caremm, javno je obesen u Beogradu . U redjim slucajebima hajduke su po mubasirima slali u Sofiju ili Carigrad da e tamo nad njima izvrsi kazna. To se verovatno cinilo zbog odsustva poverenja u mesnu vlast ili kad su u pitanju bili znatniji hajduci.....
    "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
    Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

    Владика Николај

    Komentar


    • #32
      Odg: Carigradski drum

      ....Za vreme rata hajduci su bez osuda odmah na drumu ubijani. Engleski ambasador Glamer video je kod Nisa dva coveka nabijena na kolac i na putu kroz Bugarsku naisao je na dva coveka koja su bila na veoma svirep nacin ubijena; i jednom i drugom kolac je stajao uspravno ;: zabijen u donji deo legja izlazio je kroz vrat. To su bili hajduci koji su ubili jednog janicara na smrt ih je osudio sam sultan kad je tuda prolazio. I francuski anonim iz 1621 godine kaze da Turci kad uhvate hajduke nabijaju ih na glavnom drumu na kolac bez ikakvog drugog suda . Tu bi oni ostajali danima i mesecima. Obicno su ih postavljali na raskrsca , mostove i prometnija mesta. Prilikom audijencije kod ostrogonskog pase , video je A.Volf hajducke glave nataknute na kolac. Glamer je na ulazu u Nis video 300 oderanih hajduckih glava ispunjenih slamom, visile su na direcima , vezane za uzice. Odsecenim hajduckim glavama Turci su uopste rado ,, kitili,, svoja utvrdjenja jer su tako bile najrecitija opomena raji.

      Postovani ovaj deo je bio o Hajducima izvinjavam se sta nisam detaljnije opisivao mesta; nisam navodio imena hajduka i druge stvari .. ne bih nikome ubijo nadu da ce naci zakopano blago hajduka ..

      svima i Bog vas blagoslovio
      "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
      Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

      Владика Николај

      Komentar


      • #33
        Odg: Carigradski drum

        Veliko postovanje svima na forumu! A posebno na ovom izlaganju o Carigradskom drumu . Pa ima li stogod u tom delu ? Od Beograda , Grocka , Kolari, Smederevo , Sarorci pa dalje ! Dunav blizu, Despotov grad ! Mali prostor a puno bitnih stvari ? E sad po meni mora biti zanimljivo

        Komentar

        Radim...
        X