Nastanak imena i naselja

Prema nekim mišljenjima, Kladovo svoje ime duguje keltskoj reci za groblje kladiff, buduci da je bukvalno zasejano poslednjim ljudskim staništima. Po drugima ono vodi poreklo od reci klad – naprava za utamnicenje ljudi , u širokoj primeni u ovdašnjem zatvoru, na cije tragove nailazimo u opisu stare crkve Svetog Georgija iz 1735. godine.
Veruje se da ime grada potice iz reci kladenac, jer Kladovo obiluje izvorima ili iz reci klada, od posecenih šuma, pri cemu se prigovara da su takve sece kasnijeg datuma u odnosu na prve pisane pomene imena grada.

Kladovo se ubraja u starije gradove u Podunavlju, a nastanak naselja se vezuje za vojno civilni logor koji su podigli rimljani na granici, poznat pod imenom Zanes. Kada je logor razoren, Sloveni su na njegovim temeljima podigli svoje naselje Novi Grad. Izgradnjom turske tvrdjave Fetislam, Novi Grad sve više gubi slovenski karakter.

Pod današnjim imenom, Kladovo se prvi put pominje u jednom austrijskom vojnom dokumentu u kome je zabeležen napad hajduka iz Vlaške na grad 1596. godine. Medu najstarijim i najvrednijim pisanim podacima je opis grada koji je u svom putopisu zabeležio, prilikom boravka u Kladovu, turski geograf i putopisac Evlija Celebija.

Naselje sa istim imenom postoji severno od Moskve, u blizini Rjabinskog jezera i veruje se da su ga osnovali iseljenici iz srpskog Kladova u XVlll veku. Isto ime nosi predgradje Berlina, za koje se smatra da je bilo stanište lužickih Srba.