Многи сматрају да је маслачак (Taraxacum officinale) коров од којег је једина корист што жутим цветовима у пролеће улепша ливаде и паркове. Али, варају се!


Реч је о биљци за чије лековите особине су знали још стари Грци и Арапи и користили су је да умире стомачне болове док су у средњем веку цедили белу течност из стабљике и користили је да лече болести очију. У званичној фармаколигији користи се биљка док цвета (од марта до маја) а у народној медицини се употребљава и цвет.


Сви делови биљке Маслачак су горког укуса и имају много белог млечног сока, који обилато цури када се биљка озледи. Млечни сок је најгорчији и у њему има највише лековитих састојака. Маслачак није отрован, али треба избегавати велике количине.
Маслачак појачава лучење жучи, делује као диуректик, јача рад бубрега, чисти крв, помаже код лечења гихта. Маслачков чај треба да пију дијабетичари. Чај помаже и у лечењу терапији малокрвности, нередовне менструације и жучних каменаца.
Корен и стабљика Маслачка садрже горку материју тараxацин која делује диуретички, а може да изазове проливе и сметње у срчаном ритму.
Корен маслачка, као и све друге горке дроге, повећава апетит и добро делује на варење. У англосаксонским земљама маслачак је врло омиљен благ лаксанс против атоничне диспепсије и диуретик. Даје се у облику чаја или екстракта. У просвећеним земљама маслачак је прва пролећна салата која се користи у огромним количинама, као прва пресна витаминска храна тако потребна организму после дуготрајне зимске суве и једноличне хране.
Маслачак се у народној медицине употребљава, поред осталог за чишћење крви, као диуретиц против болова жучи и јетре, а добар је лек, у виду чаја за отежано мокрење.
Код нас се, на жалост незаслужено, маслачак и данас више сматра само коровском биљком те се искрено надам да ће ови редови то мало променити нарочито ако се зна да је пролеће близу и да се прве розете маслачка већ помаљају из земље.
Немојте брати ни једну биљку из природе, коју ћете користити у исхрани, покрај самог пута, нарочито поред прометних ауто путева. Препоручује се да је раздаљина од пута најмање 200м.
Са бербом маслачка најбоље је почети већ крајем марта и почетком априла, јер су те биљке мање горког укуса, мада се маслачак бере током целе године.
Горчина се отклања тако што се убране розете оставе у хладној води до јутра, а после тога се користе за спремање чорбе или укусне салате.
Народна имена: Баба Марта, Горко Зеље, Дечији ланчић, Жутељ, Жућаник, Андрашка, Ветроказ, Жуљаница, Јованчак, Млечка, Млекача, Млечика, Талијанска салата.

Чај од листова
Прелијте кашичицу осушених листова маслачка са 2 дл вреле воде, поклопите, после 10-15 минута процедите и пијте три пута дневно 3 месеца, направите месец дана паузе, па наставите.
НАПОМЕНА: Овај чај помаже пацијентима који често болује од упале бешике.

Чај од корена
У 2 дл млаке воде сипајте 3-5 г сувог и уситњеног корена маслачка, загревајте и кад вода проври кувајте још 10 минута, процедите и пијте 2-3 дневно 1/2 сата пре оброка.
НАПОМЕНА: Овај напитак помаже у случају малокрвности, гихта, реуме и камена у жучи.
Уз чај од маслачка дијабетичарима се препоручује да свакодневно сажваћу 5-10 шупљих стабљика маслачка.

Сируп
Свеже цветове (3-4 шаке) прелијте са 2 л вреле воде, прокувајте, процедите, додајте 1,5 кг шећера и сок од 2 лимуна, па кувајте на тихој ватри док не добије густоћу сирупа. Узимајте по 1 кашику пре оброка да прочистите организам, регулишете варење и поспешите апетит.

Салата
Младе листове маслачка оперите у хладној води, "исцепкајте" и ставите у чинију, додајте ротквицу исечену на колутиће, ситно сецкане орахе, зачините маслиновим уљем и јабуковим сирћетом и посолите.
НАПОМЕНА: Ова салата се препоручује пацијентима који пате од анемије.

Салата од маслачка II
Листове маслачка добро опрати по могућству у текућој води. Искидати их руком на жељену величину, ако је потребно, посолити „лаком соли“ по укусу, зачинити маслиновим уљем, сирћетом или соком од лимуна по укусу.
Они који подносе сирће могу користити и обично, али се ипак највише препоручује винско, јер јој даје изузетан укус.
Ја волим да у ову салату додам обавезно најмање 2 чена ситно сецканог белог лука, ако има младог лука, још боље.
Салату од маслачка можете „посолити“ лепом количином ренданог фета сира, додати јој барена јаја, на резанце исецкану пилећу или ћурећу шунку.
Такодје је можете направити са куваним младим кромпиром (ни стари није лош) и прелити је мајонезом.
Маслачак можете комбиновати и са обичном зеленом салатом.

„Мед“ ( сируп) од маслачка
180 комада крупних цветова маслачка кувати 15 минута у 1Л воде.
Процедити па додати 2 кг шећера и кувати још 30 минута.
У скувану масу додати 1 лимонтус.
Док је још топло сипати у тегле или у боце са ширим грлићем.
Чувати на хладном месту!
Користи се по једна кафена кашичица 1x до 3x на дан.
Како видите, маслачак је вишеструко корисна биљка неправедно запостављена у нашој исхрани.
Само брање је једна врста рекреације и релаксације.
Верујем да ћете од данас користити маслачак чешће у својој исхрани тим пре што га, уз све ово што знамо, добијамо као поклон из природе.

И на крају маслачак у шали


Маслачак је надимак који временом присваја несрећни момак кога девојке често одбијају колико год се он трудио и мучио да им приђе...

Миле:Брате јел си видео Ралета негде, нема га сто година?
Жика:Ма јок брате, ено га седи кући у буљи у једну тачку опет га одувала нека цура ко маслачак...
Миле:Е јест' вала стварно маслачак...