asteci-maje.jpg
Нестанак бројних цивилизација у историји света је последица њиховог лаганог пропадања или уништења услед природних катастрофа. Међутим, и поред ових објашњења, нестанак неких цивилизација и данас је тајна јер узрок њиховог нестанка није потпуно разјашњен. Ово су неке од њих:

1. Цивилизација долине реке Инд.
Једна од највећих древних цивилизација,позната под именом Харапан, о којој се мало зна јер им језик никада није одгонетнут. Постојала је од 3300. до 1300. године п.н.е. насељавајући територију данашњег дела Пакистана и Индије.
Изградили су преко сто градова и села. Сваки град је био детаљно испланиран и имао је напредни систем канализације и тоалете у кућама. Неки од тих градова су Мохењо-Даро и Харап по ком је и цивилизација добила име.
Класних разлика није било, а ни доказа о војним сукобима. Бавили су се астрономијом и земљорадњом, Гајили су пшеницу, јечам, грашак, бундеве и први су произвели памучну тканину. Имали су идомаће животиње попут крава и слонова.
Постоје бројне теорије о њиховом нестанку, али две се најчешће помињу. Једна је да су их уништиле климатске промене, нижа температура и сува клима, а друга је инвазија Аријаца 1500. године п.н.е.

2. Анасази
Помињу се пре 3200 година као становници територија данашње Аризоне, Новог Мексика и Колорада. У почетку су се бавили ловом, а касније су почели да гаје кукуруз, пасуљ и бундеве. На местима где су живели пронађено је и посуђе, сандале, крзнена одела и разно камење и оружје.
Анасази су градили односно клесали целе градове у литицама као што је Меса Верде или су их правили од камена и блата као што је насеље у кањону Чако и у њима су одржавани разни културни и друштвени догађаји.
Своје градове су напустили и нестали око 1300. године. Као разлог, сматра се глад која је настала услед наглог пораста популације и великих суша. Зато су се и селили уз реку Рио Гранде. Међутим, најновија истраживања као разлог њиховог нестанка наводе, не само промене у клими, већ и политичке и друштвене сукобе, па и рат.


3. Минојци
Њихова цивилизација је постојала од 3000. до 1000. године п.н.е. на територији данашњег Крита. Име су добили по познатом краљу Миносу. Били су прва европска цивилизација која се заснивала на трговини и уметности. Такође, сматра се да су имали јаку економију.
Рани Минојци писали су писмима базираним на пиктограмима. Њихово прво писмо је оно које се данас зове Линеар А, а касније су га заменили са писмом Линеар Б.
Ово краљевство је пропало, али су њихову културу наследили Микењани а потом и Грци. Једини остаци овог краљевства су разрушене палате и уметничка дела у њима.
Сматра се да их је уништила ерупција вулкана на острву данас познатом као Санторини, иако постоје докази да су они то преживели. Али ерупција је вероватно уништила све животиње и биљке тако да су вероватно умрли од глади. Као кривци се помиње и инвазија Микењана.

13.-Scene-in-a-Mycenaean-palace.jpg
4. Култура Кловис
Праисторијска култура америчких Индијанаца за коју се сматра да је постојала пре 12000 година. Припадници ове културе су први људски становници Новог света. Познати су по каменим врховима стрела и копља које су користили за лов мамута, бизона, зечева и јелена.
Насељавали су јужну и средњу Северну Америку, до које су стигли, како научници верују, преко Беринговог пролаза, за време леденог доба. Они су кренули са севера, а затим су наставили да се селе према југу у топлије крајеве.
Постоји неколико теорија о нестанку ове цивилизације. Прва тврди да су се поделили у мање заједнице због нестанка великих животиња које су ловили. Друга теорија тврди да су остали без хране због изумирања мамута, а трећа теорија као разлог њиховог нестанка сматра пад комета близу Великих језера.


5. Трипољска или Кукутени култура
Њено постојање се везује за период између 5500. до 2750. године п.н.е., односно доба неолита. Простирала се на територији данашње Молдавије, Румуније и Украјине. У Румунији је позната под називом Кукутени, у Украјини као Трипиљска , а у Русији као Трипољска култура.
За њих се везује ритуал спаљивања насеља. На сваких 60-80 година они су спаљивали своја насеља и градили нова. Зашто су то радили ни данас се не зна. Када су били на врхунцу развоја градили су насеља у којима је живело до 15.000 становника. То су била највећа насеља у Европи у ово доба.
Када је религија у питању, обожавали су Велику богињу Мајку која је била симбол мајчинства и плодности. Самим тим, култура им је била матријархална. То значи да су жене водиле домаћинство, обављале пољопривредне послове и биле главне у производњи одеће, тканина…Посао мушкараца био је да брину о домаћим животињама, иду у лов и израђују алат. Поред Велике богиње Мајке, предмет њиховог обожавања био је и бик, као симбол плодности и снаге, и змија као симбол вечног кретања.
Једна од теорија о њиховом нестанку је ткз. Курганска хипотеза која каже да су их освојили Кургуанци. Међутим недавна археолошка истраживања указују да је могући разлог њиховог нестанка једна од најгорих суша у историји Европе. Ово је за њих била драматична климатска промена која је утицала на пољопривреду од које су живели.

kmeri.jpg

6. Кмерско царство
Настало је из краљевства Ченла. У IX веку, са изградњом главног града данашње Камбоџе – Ангкора, постал су најмоћније царство југоисточне Азије. Такође, током владавине Јаyавармана ВИИ изграђена је и мрежа путева чија је намена била да олакшају превоз робе, али научници сматрају да су то искористили и њихови непријатељи како би освојили Ангкору.
Ово царство је било изузетно моћно и богато, а службене религије су му биле хиндуизам и будизам. Царством је владао бог-краљ, али са увођењем будизма, постао је сувишан. Народ више није хтео да ради за краља што је довело до смањења производње хране и то се сматра као разлог пропасти овог царства.


7. Микењани
За Микењане се сматра да су живели 1600 година п.н.е. на територији јужне Грчке. Ширили су се освајајући Атину, Тебу и друге градове. Били су главна поморска сила позната по оружју.
Били су прави уметници. Због недостатка природних ресурса куповали су од других различите сировине и од њих правили разне уметничке производе које су продавали другима. Развијену морнарицу су користили за трговину, али и за ратове.
Као разлози њиховог нестанка наводе се потреси, смањен приход од трговине, побуна сељака која их је растерала као и инвазија Дорана који су кренули са освајањем са севера и дошли до територије Микењана.

carstvo aksum.jpg
8. Царство Аксум
Потиче из I века. Заузимало је територију данашње Етиопије. Повољан положај довео је до развоја Аксума у богато друштво јер је извозио злато и слоновачу чак до Римског царства и Индије. Постоји веровање да је у њему владала Краљица од Сабе. Царство Аксум је била прва афричка држава која је почела да кује сопствени новац јер је био најважнији центар трговине.
Када је њихова вера у питању, прешли су на хришћанство 324. године за време краља Езана II. Пре преласка, поштовали су неколико богова, а главни њихов бог се звао Астар.
Што се тиче нестанка овог царства постоје три теорије. Прва је да га је уништила јеврејска краљица Jодит спаливши све цркве, књиге и литературу. Према другој теорији уништила га је паганска краљица Бани ал-Хамwиyах, а према трећој су умрли од глади услед промене климе и осиромашене земље


9. Набатејци
Живели су 600 година п.н.е. Насељавали су територију Јордана, Канаана и део данашње Саудијске Арабије. Град Петра, који се налази на територији данашњег Јордана су сами изградили и он им је био главни град. Исклесали су га у литици, а био је познат и по својој ризници Кхазнех. Петра је била и главни центар трговине јер су кроз њега превозили свилу, лекове, шећер, зачине, племените метале…
Набатејци су били семитски народ, а због дестинације коју су настањивали били су под утицајем Грка, Римљана и Арапа. Током IV века напустили су град. Према археолошким налазима, нико их није напао и истерао већ је то био планиран одлазак. Постоји предпоставка да је разлог пад зараде од трговине.


10. Олмеци
Насељавали су тропске низије у средњем и јужном делу Мексика, а нестали су 400 година п.н.е. Постоје две теорије о њиховом нестанку. Пошто је источни део њихове земље опустошен и без становника, сматрано је да је то услед промене у околини коју је могао изазвати вулкан. Друга теорија каже да је реч о инвазији, али су нападачи и даље непознати.
Главно омлечко насеље био је Сан Лорензо. Рукотворине и налази из овог града као и из два оближња – Теноцхтитлан и Потреро Нуево, потичу још од 1400 година п.н.е.
Највише су се бавили трговином. Били су врло вешти са каменом, прави мајстори. Конусне пирамиде, церемонијални дворови, необичне куће су биле саставни део сваког њиховог града. Познати су по гигантским скулптурама глава.


Извор:Webtribune.rs