БОГОЈАВЉЕЊЕ И СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЉ.

На водо-пос или Крстов дан пости се свуда васдан. Тада се праве крстови од сламе ражане у Старој Србији и осталим крајевима. Ове крстове мећу на врата прозоре и т.д. да не би дошао Ванпир или Вопер или Вукодлак, Вештица, Мора и Моран и остали црни богови бившиј или зли духови. На Богојављење које се зове још и Водица ове крстове носе где се вода свети и ту их поп кропи том светом водом. После тога сламом од ових крстова вежу дрва и разне воћке да их неубије мраз, а на њиве бацају, да их неубије град и туча лети. Свуда се држи да се отвара небо у вече Богојављења. Тако је један, прича се, у Стар. Србији у скопљанској нахији, немогућиј чекати на мразу кад ће се отворити небо да иште што највољи, протурио главу кроз прозор, па кад се небо отворило он рекао у место што је мислио: дај ми Боже да биднем главешина" — т.ј. старешина, Господар земље — он рекао: „дај ми боже голему и највећу главу да биднем глават." Бог му ту бруку, коју је искао, и дао, те тако оста са великом главурдом. Кад се небо отвори, може се и рај добити, па с тога све грешне баке и старци по сву ноћ џањају и чекају кад ће се отворити небеса, да се добије оно што се хоће, па ма то и царскиј престол био.
На Крстов дан или 5. Јануара крсте се ветрови и од Божића великог до тог дана су некрштени дани. Тада владају подпуно, Ванпири, Вештице, Море и друга чуда и привиђења која махом затиру род људскиј особито Караконџула са коњском главом и свињским гвозденим зубима, па само наслони главу на оног ког хоће да утамани. Тада преза свет да овај неваљалац непретури главу и кроз прозор у собу, те покрај добрих, затворених прозора често на ове опет поглеђује.
Овај господин неваљали може да уђе и у собу кроз врата, и у једанпут у место каквог пријатељског „добро вече!" може тако да се покаже ово страшило. Тешко онда онима који се ту десе, и т.д. Млоги ту црни духови владају и млога страшила која се немогу пребројати, далеко јим красна кућица од нас, да се затру у мору, у гори, у ветровима, у вихорима, бурами, а ми да пређемо на песме Богојављенске или водичке.
Крштење Хистово.

Савила се св. Гора зелена
Зелена.
У њојзи је св. црква Софија
Софија.
У њој поје шестокрили анђели
Анђели.
Туде седи Божја Мати Марија
Марија.
Она држи Риста сина једина
Једина.
На криоцу под гръоцу својему
Својему.
Разтвори се ведро небо над њима
Над њима,
И препуче црна земља под њима
Под њима.
И протече Јордан река студена
Студена.
Уплаши се Божја Мати Марија
Марија.
Њој говоре шестокрили анђели
Анђели:
„Неплаши се Божја Мати Марија
Марија!
Да зовемо Богом кума Јована
Јована.
Да крстимо Риста сина једина
Једина.
Састаће се ведро небо над вама
Над нама.
И зарасће црна земља под нам
Под нама,
И протеће Јордан вода студена
Студена."
Што рекоше шестокрили анђели
Анђели.
Што рекоше учинише пресветли
Пре светли

При свршетку о овим праздницима, морамо, осим осталог, напоменути: да је богојавленска водица тако света и лековита, да се без ње никакве болести немогу излечити и никакве обредне ствари свршити. Кад је донесу обрну се по трипут на ушицама од секире и то стојећиј на пети од леве босе ноге и тада се свако по трипут исте напије. Млога чудеса и диве ова св. водица чини, да се описати неможе.