Највећа загонетка свих људи који трагају за хајдучким благом је када прочитају у опису да за улазу магазу им треба раковник ( пример је магаза у грделичкој клисури или магаза код Врања ). За улаз у те магазе треба донети Расковник, који се налази у Јелашници код Ниша у утварину руку или из копривничке магазе из смокова уста. Ово је само један пример из хајдучких записа. Зашто неможе да се уђе у такве магазе без расковника имамо више примера по хајдучким описима у магазу код врања испред вас су метална врата која видите на дохват руке али постоји невидљиви зид. код грделичке клисуре долази се до гомиле али неможе да узмете ни комад, као да су залепљене. За пролаз и узимање остављеног злата потребан вам је расковник, примера има пуно и сви су заједнички, само за једног хајдучког харамбашу попа Мартина остали хајдуци нису користили расковник. Дали нису знали за тако моћног чувара блага или нису хтели да нама отежавају пролаз данас је то тешко утврдити.
Толико о уводном делу о расковнику а сада шта кажу колеге данашњи трагачи, проучаваоци хајдучких оствштина , народни травари о томе шта пише по описима а шта каже литература.
Ево како је говорио један новинар, иначе мој дугогодишњи пријатељ који је годинама објављивао рецепте по свим часописима а највише у нишким народним новинама. Псеудоним тог новинара пореклом из сврљишког краја је МАЛКУС човек је преко 20 година скупљао сазнања о расковнику, нажалост умро је књигу није објавио то је оставио у аманет својој ћери. Која је иначе биолог. Једног дана на цветној пијаци видим продају расковник, знајући његову опсесију звану расковник а да исти се носи на поклон ја купих. Позовем мог пријатеља Малкуса хоћу да га изненадим, не говорећи шта му носим, кад стигох а он у дворишту, изашо чека мене ја онако радостан што ћу изненадити пријатеља кажем немаш поима шта ти носим, нашта се он насмеја и каже то што носиш , ноћас сам сањао а знајући да ми нећеш веровати, уђи у кућу и поглдај, на столу је отворена књига шта је нацртано на тој страни, тек онда сам се ја изненадио, стварно отворена књига а опис и цртеж је о надземном изгледу расковника књига је о биљкама издата 1957 године а издавач је пољопривредни факултет . Расковник који сам донео пријатељу је за заштиту куће. То ми је објаснио и да их има више врста, између осталих женски и мушки наводно женски закључавају а мушки откључавају.
Од тог дана креће моје интересовање за расковник , за сада толико ових дана следи наставак, волео бих да се још ко укључи у ову тему са својим сазнањем.