Prema dnevniku pohoda Mustafa-paše Ćuprilića 1690. godine

Najkraći suvozemni put od Beograda do Vidina, u vreme Osmanskog carstva, vodio je preko Zvižda, Porečke Reke i Krajine. U istoriografiji nije bilo reči o ovoj važnoj saobraćajnici. Pretpostavljalo se samo da je morala postojati, jer bi se tim pravcem znatno skratio obilazni put dunavskom stranom.
Karavanska trgovina zaobilazila je ovaj kraj, pošto su se njegovi privredni potencijali svodili uglavnom na drvo i rude. Zbog visokih planina i neprohodnih šuma put nije privlačio evropske putnike i putopisce. Radi istog razloga nije ga koristila ni osmanska vojska.
Za vreme ratnih pohoda Osmanlije su, i u odlasku i u povratku kroz Srbiju, koristile Carigradski drum. U prvim decenijama XVI veka išli su dolinom Nišave i Morave ka Kruševcu i dalje na sever, a od sredine veka, uglavnom moravskom dolinom, da bi kod Batočine skrenuli prema Smederevskoj Palanci i preko Kolara i Grocke stizali do Beograda. Na povratku iz Beograda ruta se neznatno menjala. Išlo se preko Grocke i Smedereva do Kuliča, a zatim dolinom Morave istim putem na Niš, i dalje ka Sofiji i Jedrenu do Istanbula.
Izuzetak je učinjen po završetku ratnog pohoda u jesen 1690. godine kada je osmanska vojska koristila put preko Zvižda i Krajine do Vidina. Od Vidina je nastavila uobičajenom trasom pored Dunava do Nikopolja i Svištova, potom je skrenula na jug u pravcu Trnova i preko Stare Zagore stigla u Jedrene. O ovom putovanju sačuvano je svedočanstvo Abdulaha Uskudarija, službenika kancelarije zadužene za snabdevanje vojske, koji je učestvovao u pohodu i revnosno vodio dnevnik ratnih operacija. Pored detaljnog opisa borbi, veliku pažnju posvetio je stanju puteva, mostova i naselja, hajdučiji, narodnim zbegovima i dr. Putujući od Beograda do Vidina, Uskudari je ostavio brojne, izuzetno vredne podatke o samoj saobraćajnici i mestima, kroz koja je vojska prolazila. Njegov opis Majdanpeka, na primer, prvi je dosada poznati u istoriografiji.
Osvajanjem beogradske tvrđave 8. oktobra 1690. završeno je dvomesečno ratovanje velikog vezira Mustafa-paše Ćuprilića, tokom koga su potisnute austrijske snage na prostoru od Dragomana do Dunava. Posle sređivanja stanja u Beogradu i organizovanja odbrane krajišta, što je trajalo nešto manje od mesec dana, veliki vezir naredio je povratak. Uskudari je zapisao da je u zoru 31. oktobra 1690, prema uobičajenom rasporedu kretanja osmanske vojske, sa vračarskog polja krenula najpre pešadija - janičari. Odmah za njima stupale su konakčije na čelu sa konakčibašom, zadužene za pripremanje vojničkog odmorišta. Glavnina vojske predvođena velikim vezirom kretala je uvek dan kasnije; napred konjičke jedinice a na začelju teško naoružanje i komora. Uskudari je, kao i ostali službenici Divana, bio u pratnji velikog vezira.
Ove trupe napustile su Beograd 1. novembra i krenule prema prvoj vojničkoj postaji – menzilu Hisardžik tj. GROCKA. Palanku Hisarxik i njenu bližu okolinu Uskudari opisuje kao bogat kraj, koji nije stradao u ratu. Nijedna kuća nije srušena, a gročanski han je veliki i raskošan.
U Grockoj je održano savetovanje na kome je odlučeno da pokretne jedinice pođu dunavskim putem, a da tobdžije, džebedžije, celokupna komora, zanatlije i trgovci skrenu prema Hasan-pašinoj Palanci (Smederevska Palanka) i nastave Carigradskim drumom.[9] Veliki vezir odlučio je da krene tzv. dunavskim putem zbog gladi i zime. Osmanska vojska oskudevala je u hrani još za vreme pohoda kroz Srbiju, pošto su sela pored Carigradskog druma bila pusta a letina popaljena. Stanje se donekle sredilo tek posle osvajanja Smedereva u kome su zatečene velike količine brašna, ječma i kukuruza. Postojeće zalihe, međutim, nisu bile dovoljne za povratak, a nije se moglo računati ni na sela duž puta Sofija – Plovdiv, pošto je u njima bio izvršen prinudni otkup pre početka ratovanja. Za to vreme, u vidinskom i nikopoljskom pristaništu čekali su ukotvljeni brodovi sa žitaricama, dvopekom, pirinčem i maslom. U Vidin je trebalo stići pre prvih snegova, a manje od nedelju dana ostalo je do 8. novembra, koji se smatrao početkom zime.
Dana 2. novembra glavnina snaga krenula je dunavskim putem i do večeri stigla na menzil – SMEDEREVO, tačnije na Smederevsko ostrvo.