Autor teksta:
Radomir COKIĆ, dipl. inž

1.UVOD

Prošlo je četrdesetdevet godina od izgradnje prve omladinske pruge Bor-Crni Vrh i prve omladinske radne akcije u Jugoslaviji, još ratne 1945. godine. Izgradnja pruge i radna akcija izvođena je u teškim uslovima, dok je rat još trajao, kada se nije imala ni najnužnija odeća i obuća, pa ni dovoljno hrane i kada se živa u termometru spuštala čak i do -32°C, ali radni elan omladine nije izostao, jer je trebalo za bolnice sa ranjenicima i građanstvu tek oslobođenog Beograda obezbediti ogrev. Pošto je četrdesetogodišnjica izgradnje pruge zaboravljena i neobeležena, ovim člankom želim da podsetim kako je ta pruga građena i pod kojim uslovima, kao i da istaknem istoriju ideje o njenoj izgradnji.

2. IDEJA 0 IZGRADNJI PRUGE

Vladan Đorđević, predsednik vlade Srbije 1897. godine, prilikom obrazovanja svoje vlade u privrednom planu, koji je podneo kralju na uvid, obilno je obuhvatio i ulogu postojećih i budućih železnica.
Između ostalog, u tom izveštaju kaže: »Naše državne železnice rade sa deficitom i taj deficit do konverzije državnih dugova Iznosi 7-8 miliona dinara godišnje. Železnice treba eksploatisatii trgovački da bi donosile prihode. Dok je eksploatacija naših državnih železnica Francuze koštala samo 50% od bruto prlhoda, a pod našom upravom železnice su u deficitu, jer se njima upravlja birokratski.
Železnice nisu dobro eksploatisane niti dobro održavane. Godine 1897. poplava je porušila prugu između Jagodine i Ćuprije, a što nije smelo biti, da se o tome malo više ranije vodilo briga. Te godine napukao je i stalaćki tunel, pa je morala biti sagrađena nova varijanta pruge oko tunela.
Što skorije treba pristupiti gradnji dobro smišljene mreže novih železnica. Od sviju linija te saobraćajne mreže najvažnija je: Kladovo-Negotin-Zaječar-Knjaževac-Niš-Prokuplje-Kuršumlija. Ona proseca kroz sred srede pravilne rudne žice na podnožju Deli Jovana, primiče se bazenu Porečke reke, u kome imaju velike količine gvozdene, bakarne, olovne, zlatne rude a i drugih rudišta, i dodiruje Sikolsko ugljeno rudište (mrki ugalj). Prolazi kroz basen Bele Reke, gde se pojavljuju izdanci kamenog uglja, hvatajući uz put uz svoj domašaj bogate rudne regione Zlota i Crnog Vrha i ulazi u Timočku dolinu. Silazeći Zaječaru uvlači u svoj saobraćajni rejon majdane kamenog uglja Vrška Čuka, pa se onda penje uz Timok, otvarajući levo i desno mnogobrojna rudišta svakovrsnih metala i oživljujući bogatu ugljenu riznicu buduće velike industrije varoši Gurgusovac*- Stokom bogati krajevi Stare Planine, rudama bogati basen Trgoviškog Timoka pripašće ekonomskom rejonu Gurgusovcu i njegovo] stanici. Od Gurgusovca krećući se uz Svrljiški Timok između Dervena2) Palanke produžavaj ući kroz rudne regione u kojima kameni ugalj oko Tresibabe zaslužuje veću pažnju. Prolazeći kroz Derven počinje se primicati ogromnim slojevima parafinskih škriljaca; koji će pored svog obilja" i jeftinoće petroleuma ipak imati važnost u budućnosti. Preko vododelnice Timoka i Morave linija se spušta u bogatu i plodnu ravnicu nišku, o čijoj saobraćajnoj, trgovačkoj, vojnoj i političkoj važnostl nije potrebno govoriti. Iz Niša, prihvatajući svoje tovare sa sviju naših linija, pruga ide u pravcu ka Prokuplju, prolazeći kroz bogato i pitomo podgorje Jastrebca, s njegovim mnogobrojnim rudištima i ulazi u Kuršumliju pod Kopaonikom, u centru stare srpske rudarske delatnosti.
U izloženom su razlozi koji su nas rukovodili da osiguramo ovoj liniji i vezu sa rumunskom železnicom i da pohitamo s izgradnjom detaljnijih planova za železničku liniju Kladovo - Niš i konvenciju između Srbije i Rumunije o građenju železničkog mosta između Kladova i Turn Severina.
Od sporednih linije uzanog koloseka 0,76 m treba graditi:
a) Gradište-Kučevo-Majdanpek-Crnajka do velike linije Kladovo-Niš,
b) Požarevac-Gradište,
c) Majdanpek-uz Pek, Lipu ili Crnu Reku, ili uz Banju Brestovac-Zaječar,
d) Zaječar-Paraćin,
e) Aleksinac-Soko Banja,
f) Dubravica-Požarevac-Petrovac-Svilajnac ili od Petrovca na Žagubicu i Petrovačku Crnu Reku-Brestovac-Zaječar itd.

Tako je Đorđevićeva vlada Kraljev ukaz podnela Narodnoj Skupštini kojim se ovlašćuje ministar građevina da Narodnoj Skupštini, sazvanoj u Nišu 25. novembra 1898. godine, podnese na rešenje predlog Zakona o gradnji i eksploataciji novih železnica. Po svestranom proučavanju, Narodna Skupština je 6. decembra 1898. godine izglasala pomenuti Zakon, pa je u čl. 1. ovog zakona bilo predviđeno koje će se pruge graditi. Među ostalim prugama bila je i pruga Dubravica-Požarevac-Petrovac-Žagubica-Zaječar.