Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Za čitanje...

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Za čitanje...

    Evo možda nekom bude od koristi , naravno kad se propusti kroz filtere sami tekst , tek onda se dolazi do same srži , ostale informacije mogu ali ne moraju da budu tačne , pošto je kod nas istaživačko novinarstvo "opcija " i često ima maštanja od samog novinara.
    Pa ko voli nek pogleda , pošto se skoro pričalo na forumu povodom "Popa sa kapom" mislim da bi ovo upotpuni bar neku osnovnu sliku i priču o Frigijskoj Kapi...

    https://www.srbijadanas.com/clanak/s...ana-09-08-2015

  • #2
    Odg: Za čitanje...

    Izvini dušane ali mapa sve kaže dali je tačan taj tekst ili nije
    Screenshot_20210521_191406.jpg
    "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
    Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

    Владика Николај

    Komentar


    • #3
      Odg: Za čitanje...

      Ma te mape tako bojene od strane dece u slobodno vreme i arhaičnom mešavinom slova su priča za sebe....
      Ja sam se samo ogradio da ne bude trućam nešto a ni sam neznam šta.... na vama je da procenite jel vam odgovara to što piše ili ne ... a proizvoljno možete smatrati za verodostojno ili manje verodostojno ...
      Eto meni se učinilo interesantnim da podelim sa vama !

      Komentar


      • #4
        Odg: Za čitanje...

        Ovako kada krenemo da listamo novinarske članke. Kada jedan novinar krene da klepa priču o nečemu iz davne prošlosti, pa se još krenu pozivati na Herodota, Hefesta i silnu tu bratiju, to Vam dođe kao kada počenet da čitate Pop Martinove planove za zakopana blaga koje je pisao Laza Ćosa, sedeći na kamnu pored vatre u pećini dok mu je Martin diktirao.

        Ova priča o faraonu koga je interesovalo to i to, je najbolji dokaz o ovome što sam rekao. Ali i to je naravno novinarski članak koji treba da aludira na večitu utakmicu o tome ko je najstariji narod negde bio?
        Već smo na mnogo mesta se doticali sličnih priča.

        Ako samo krenete da mimo svih ovih trabunjanja o nekakvim Egipatskim faraonima i da su oni nekoga pitali nešto o "najstarijim narodima", a naučno još ni danas nije dokazano da li su ti faraoni bili ovozemaljskog ili nekog drugog sveta, iluzorno je da se oko ovakve priče mnogo lomimo.
        U moru, ali bukvalno u moru raznovrskih nekakvih naroda i plemena, koja su stvarali i prekrštavali silni antički "istoričari" a kasnije i do danas izmišljavaju raznorazna nekakva imena različitih naroda po Evropskom kontinentu su naravno i neki Frigi. Frigijsko pleme, Frigijska teritorija, ..... itd itd pa na kontu toga i "Frigijska kapa" koje smo se mi dotakli u drugoj temi.
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: Za čitanje...

          Možete listati po netu koliko hoćete. Pronaći ćete silne pretpostavke o samom nazivu ovog tzv plemena, naroda ili zovite kako god hoćete.

          Onda kada se, mimo svih tih pokušaja objašnjenja: Odakle samo naziv Frigi ili Frigijsko? okrenete pa krenete da tražite etimologiju ove reči kroz lingvistiku antičkog ili pred antičkog vremena, naićićete baš kao i ja na sledeće objašnjenje, koje kažem nećete nigde pronaći da ga je iko zapisao negde ili istražio u potpunosti:

          Etimološki koren reči Frigi, Frigijsko, a posebno "Frigijska kapa", vuče korene iz vremena post-vinčanskog perioda a koja je mnogo vremena kasnije identifikovana reč koja je koristila u vreme Tračana.
          Znači najraniji period registracija reči "FRIG", je pronađena kod Tračana.
          Reč "FRIG", je koriste i dan danas izvesni potomci tračkih plemena među kojima su i današnji naši Vlasi.
          Reč "FRIG" danas u Vlaškom jeziku znači isto ono što je značilo i kod Tračana - "HLADNO" !
          Ovo bukvalno znači da su i nekakva plemena "Frigijaca" živeli u "hladnijim oblastim" tj. na brdima i planinama gde je naravno klima mnogo hladnija nego li u ravničarskim predeliema ili predelima bliža morima.
          Ako samo pogledate izgled te "Frigijske kape", koja je mnogo kasnije vremenski transformisano izgledom u današnje "šubare", veoma je jasno da ovakve kape nosili oni u nekim predelima gde je bilo potrebno nositi ovakve kape sa štitnicima za uši i još pride spuštenog ili produženog zadnjeg dela kape koji bi štitio vrat, kao i izražen duboki deo koji je pokrivao čelo.

          Najblaže rečeno "Frigijsku kapu" su koristila ona plemena gde je bilo "FRIG" ili "HLADNO", što sama kapa svojom konstrukcijom i izgledom naravno da je i sačinjena zbog svrhe kojoj je služila. Ova kapa nije bila nikakav neki ukrasni dekor određenom narodu ili nekakva moda, već su ti "planinski narodi", "planinski ljudi" koristili "Frigijske kape" prilagođene klimatskim uslovima u kojima su živeli.
          "Frigijska kapa" - "Kapa protiv hladnoće"

          Pitajte danas bilo kog Vlaucu ili Rumuna šta znači reč "Frig" pa ćete videti koji ćete odgovor dobiti!?
          Kažem i ponavljam, mnogo kasnije, kroz vremenska razdoblja je frigijska kapa menjala svoju prvobitnu konstrukciju ili svoj oblik sve do današnje najrasprostranjenije kape u planinskim predelima naših vremena, a to su "ŠUBARE"!

          U koliko je nekome ovo objašnjenje bilo korisno dobro jeste. Kome nije i ko se ravna prema Faraonima, Herodotu, Hefestu,..... neka se ravna prema njima.

          Od mene toliko poštovani forumaši.
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #6
            Odg: Za čitanje...

            https://music.youtube.com/watch?v=AJ...&feature=share

            Komentar

            Radim...
            X