Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Tračani znamenite ličnosti u Helenističkom periodu (LYSIMACHOS)

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Tračani znamenite ličnosti u Helenističkom periodu (LYSIMACHOS)

    FEBRUAR je mesec kada se podsećamo bitke kod Korupedija u Lidiji 281 pne. (Mala Azija, današnja Turska)
    U kojoj je poginuo Lisimah (Lysimachos) trački vladar čime je okončan 4 decenije dugih rivalskih sukobs Dijadoh naslednika Aleksandra Velikog za podelu carstva.
    Zašto je uopšte bitno sećanje na jednog 80-godišnjeg starca upokojenog milenijumima a koji je eto čak u tim godinama izjahao ispred svoje vojske i poginuo braneći teritorije koje je za svog u ono vreme dugog života možemo doslovno u bukvalnom smislu reći KRVAVO stekao.
    Elem posle Aleksandrove smrti 323 g. Pre Hrista njegovi generali koji su time postali jedini mogući Dijadosi-nalednici izdelili du golemo carstvo od Jadranske obale do doline Inda na indijiskom podkontinentu.
    I kako to obično biva u toj podeli uvek ima manje zadovoljnih što je rezultiralo nizom od 4 rata Dijadoh i nizom pobuna u raznim delovima Aleksandrove teritorijalne zaostavštine u trajanju preko 40 godina sukoba.
    Da se vratimo našem dobrom starom Lisimahu i njegovom značaju za naš hobi.
    Uzevši u obzir da je od prvih dana post Aleksandrovog vremena zadobio Trakiju kao svoj deo (verovatno je i njegovo poreklo bilo presudno za to - mislite o tome) te istu do smrti zadržao, bitno je pomenuti da je ovaj Trački uslovno rečeno trački kralj, kovao svoj novac.
    Da drage kolege sad samo treba staviti prst na čelo i u trenutku se setiti gde je bila sve Trakija i da je zahvatala delove teritorije koji su danas spletom istorijiskih okolnosti u našoj zemlji naravno i u nekim susednim "dvorištima". Što ukazuje na mogućnost numizmatičkog nalaza možda u nekoj manjoj ostavi, prilikom nekog od vaših, naših obilaska terena.
    Treba napomenuti da nije uvek samo zlatni nalaz ono što nas može učiniti srećnim u trenutku ako Bog da nekog otkrića.
    Da bi se u svetom pismu osudila pohlepa kao smrtni greh navodi se SREBROLJUBJE (a ne zlatoljubje), neki svetci čije spomene slavimo kao porodične krsne slave imaju uz svoje ime opisni pridev bezsrebrenjaci.
    Šta sad ja aludiram ovim, nušta drugo no da je i srebrna parica isto jako važna kad je iz određene kategorije istorijiskih okolnisti, takođe vam ukazujem da je na teritoriji Trakije itekako bilo rudnika srebra, značajnih kovnica neću nekima od njih pominjati imena, neko je to već radio a vi ste valjda čitali.
    Postojanje kovnoca govori nam samim tim i novčanih tokovima srebrnim novcem.
    Pa da ne dužim puno EVO mali primer šta se sve može na terenu naći a da nije zlato, a bude vredno više no što bi samo zlato bilo.
    Obratite pažnju na sliku i vrednosti koje se iznose podatci su preko 10 godina stari, današnje vrednosti mogu biti samo veće.

    Toliko od mene i što bi rekao pokojni Lane Gutović:
    "ne znam što sam vam sve ovo napisao ali u svakom slučaju ovo ne može da škodi, a čim ne škodi , znači da koristi"...


    Kraljevstvo Trakije.jpg

    Evo da probam uveličati ako može bolje da se vidi ako vas sreća posluži pa da možete odmah prepoznati šta imate u ruci.

    1644149091385.jpg

  • #2
    Odg: Tračani znamenite ličnosti u Helenističkom periodu (LYSIMACHOS)

    Ja ovakve sa rogovima obavezno bacim sto dalje od mene kada ih iskopam

    Komentar


    • #3
      Odg: Tračani znamenite ličnosti u Helenističkom periodu (LYSIMACHOS)

      Ha, ha, ha, @MilanV to verovatno zbog malera. Jes vala kad je rogati sreću doneo, ali pazi sledeći put nemoj bacati bilo kako ima pravilo, protokol da si licem prema istoku i moraš preko glave pa iza leđa frknuti inače neće se maler uplaši

      Komentar


      • #4
        Odg: Tračani znamenite ličnosti u Helenističkom periodu (LYSIMACHOS)

        Nisam ti ja bas upucen u te vradzbine ali hvala na savjetu

        Komentar

        Radim...
        X