Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Priča o BUKEFALU

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Priča o BUKEFALU

    Dragi posetioci ovog foruma,
    Igrom slučaja ili koincidencijom, je član foruma @Okitrip, ko zna iz kojih razloga skoro i forumskoj temi Izgubljena istorija na strani 7 (https://www.zakopanoblago.com/forum/...98%D0%B0/page7) postovao iz malo smo se našalili prvo na citate iz tog posta. Da bi znali o čemu se radi, eto ja ću i ovde citirati njegov taj post:

    Orginalno postavljeno od Okitrip Pogledati poruku
    Izvanredni istraživač slovenske antike Egor Klassen: „Posle pada Makedonskog carstva, deo Makedonaca, oko 320. pre R. H. preselio se u Baltičko more i osnovao novo naselje zvano Bodrici, zadržavajući ih do pada, grb Aleksandra Velikog koji je prikazivao Bukefala i Grifona. Posle toga, neki od njih su se ponovo preselili u Ilmen i Lovati “(E. Klassen, str. 30-31). Kao što je poznato, makedonsko carstvo se raspalo kao rezultat rivalstva između pukovnika Aleksandra Velikog i sledećih nekoliko vojnih poraza, prikupljajući snagu u to vreme, mladog grabežljivca, bezobzirno - žestokog robovlasničkog Rima.

    Makedonci (Makedonci) su se sa istočne obale Jonskog mora preselili na obale Baltičkog mora, ali su dugi niz godina zadržali mržnju prema Rimljanima - nosiocima judejske ideje. Ideja za potpuno porobljavanje zaraćenih zemalja i naroda. Ostatak Makedonaca, koji su ostali u nepristupačnim planinskim masivima na putu za Varjaško (Baltičko) more, uspeli su da do danas sačuvaju etničku kulturu i nacionalnu ideologiju pod imenom - Srbi. U stvari, do 17. veka savremenici nisu znali razliku između Srba i Rusa i savršeno su ih izjednačavali u jednu nacionalnost (Klassen, str. 154-159).
    Na stranu svi ostali detalji o nekim "navodnim činjenicama" koje neko iznosi (Klassen), spominjući pleme pleme Bodrići ili Bodrici, ali je ovaj citat poslužio da ovde otvorimo dve nove teme, koristeći se delom citata koji govori o "zastavi Bodika koja je na sebi imala dva prikaza: Bukefala i Grifona".
    Otuda i ove nove teme koju sada otvaramo a koja se odnosi na konja Aleksandra Velikog ili Aleksandra Makedonskog, koji je po Klasseru bio jedan od simbola na zastavi plemena Bodrika.

    Svakako da nam nije jedina namera da se ovde bavimo konkretno samo nekim konjem Aleksandrovim, ali videćete kroz ovu temu, koja će svakako biti izdašna vremenom da se iz ove priče o Bukefalu mogu usporediti mnoge stvari i mnogi detalji koje smo obrađivali u nekoliko tema na ovom forumu.

    U koliko neko od Vas negde pronađe nekakav crtež ili stilizovanu fotografiju te zastave plemena Bodrika, molimo Vas da ovde postavite fotografiju te zastave kako bi se ova tema upotpunila i time.

    O drugom simbolu sa zastave plemena Bodrika ćemo otvoriti drugu temu, a tiče se Grifona, obzirom da ne bi smo na jednome mestu o oba simbola ovde pisali.
    Verujte mi da će tek i ta tema o Grifonu biti još interesantnija od ove. A zašto i zbog čega, svakako ćete videti tokom razvoja ove dve nove teme.

    Naravno da i ovoga puta pozivam sve Vas da se i sami uključite u ove dve teme. Pisati ovde samo neke monografije ili samo čitati forumske teme, a da baš ništa ne možete i sami reći i učestvovati u temama je postalo malo ...... šta ja znam kako?
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

  • #2
    Odg: Priča o BUKEFALU

    O čuvenom konju Aleksandra Makedonskog, ili Aleksandru III Makedonskom, poznatijem pod imenom Aleksandar Veliki, možete svuda i svašta pročitati. Od Wikipedije do veoma velikih članaka, knjiga i tome slično.
    Aleksandar je inače bio sin Filipa II Makedonskog i njegove majke Olimpijade.
    Nećemo se ovoga puta mnogo mlatiti sa time što ga prisvajaju Grci, Aleksandar Veliki nije Grk, niti je ta država , koju su zvali Makedonijom, po prezimenu jedne dinastije, uopšte imala veze sa Grčkom. Reći ću samo da je dinastijska porodica Makedonski jedna od viđenijih i na da sve borbenijih članova i vođe izvesno vreme, tračkog plemena. Žalosno je što se istina uvek podvodi pod onima koji napišu i time stvaraju istoriju navlačeći vodu na njihovu vodenicu. No nema veze.

    Da, tačni su izvesni podaci o tome kako je Bukefal postao vlasništvo malog Aleksandra. Da bi sve bilo po grčkome, čak je iskorišćen nekakav prevod reči "Bukefalos", što na grčkom ima prevod - "Goveđa glava".
    Kakve veze ima jedan konj i njegovo ime sa "goveđom glavom" , zaključite sami?

    Tačan je, znači podatak, da se konj (kasnije dato mu ime - Buk, a ne Bukefal), našao na redovno organizovanim trgovinskim manifestacijama (mi kažemo vašarima). Tu su se na tržnici pojavljivali raznorazni konji na prodaji. Pored trgovine konjima, gde su primat i najlepši, najplaćeniji konji , bili arapski konji plemenitih rasa, bile su organizovane u isto vreme i nadmetanje u kroćenju tih divljih konja.

    Na jednoj takvoj manifestaciji, na kojoj je prisustvovao i sam Filip, njegova supruga Olimpijada i njihov mali sin Aleksandar, se zapravo i zbiva cela priča o Bukefalu.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: Priča o BUKEFALU

      Majka Aleksandra Velikog - Olimpihada , je manje poznato da je inače imala veoma retke sposobnosti. Naime, Olimpijada je imala sposobnost telepatske komunikacije sa životinjama. Veoma retka ljudska sposobnost, ali istinita. Znate i sami i čuli ste za i danas neke ljude koji"razgovaraju" sa zmijama, znaju kako da ih dozivaju da im dođu i tome slično.

      Za Olimpijadu su te sposobnosti pripisane darom od Bogova. Toj njenoj sposobnosti, je Olimpijada podučavala i svoju snahu kasnije - Kleopatru, a ne nikakvu Roksanu, koja se smatra Aleksandrovom suprugom. Naravno, ko smo sada mi da ispravljamo neku istoriju koju su neki ispisali i napisali tako da se o tim nekim podacima ne sme ni prozboriti a tek demantovati. Tako da znate da se svekrva naučila Kleopatru da komunicira sa zmijama, o čemu imate mnoge zapise vezane za Kleopatru.

      Elem, na toj tržnici konja, se je pojavio i pastuv izuzetne lepote, ali i veoma divlje naravi. Nikome nije dozvoljavao da ga na toj tržnici uzjaše. Mnogi su pokušavali, ali da ukrote toga konja nikome nije polazilo za rukom. Malenom Aleksandru se ovaj konj dopao. Molio je oca da mu ga kupi. Otac ga je od toga odvraćao jer je i sam video, da pored izuzetne lepote ovoga konja, njegova preka narav ne uliva povernje da se ovakav konj može definitivno ukrotiti kada to nije uspevalo ni najčuvenijim ukrotiteljima konja koji su ukroćivali sve divlje konje godina pa i na ovoj tržnici (pijaci) konja. Nije Filipu palo na pamet da takvoga konja pazari za svoga malenog sina.

      Maleni Aleksandar se veoma rastužio kada ga je otac odbio da mu kupi ovoga konja.
      Saosećajući svu tugu njenog sina, majka Olipijada, kojoj se takođe zasvideo ovaj konj, je povukla na stranu njenoga sina i nešto mu nasamo objašnjavala i podučavala.
      Nakon što je na jadvite jade ubedila svoga muža Filipa da dozvoli njihovom sinu da PROBA on ALEKSANDAR, DETE da uzjaše tog pastuva,Filip je tek tada totalno pobesneo na njegovu ženu Olimpijadu.
      Kada je smirena Olimpijada, primirila svoga muža i rekla mu da će i ona sama da odvede malog Aleksandra do konja i sama ga popeti na tog konja, Filip je sa nevericom nekako na to pristao.
      Pristao ali je rekao da u koliko na bilo koji način taj konj povredi njegovog sina, istoga trenutka i na licu mesta će ga priklati u samoj areni. Platiće ga trgovcu ali će ga momentalno priklati.
      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #4
        Odg: Priča o BUKEFALU

        Olimpijada je na negodovanje i svih okupljenih trgovaca i kupaca konja, zajedno sa njenim sinom Aleksandrom za ruku, ušla u arenu za kroćenje konja. U areni se slobono šetao, šepurio i frktao taj divlji konj nervozno šetkajući po praznoj areni.

        Šta i na koji način je Olimpijada nemuštim jezikom razgovarala sa tim konjem, naravno da to niko na svetu ne može znati. Tek se je konj jednoga trenutka vidno primirio. Majka mu je prišla sa malenim Aleksandrom, pomilovala ga je po glavi i na sada smirenog konja podigla i popela svoga sina na gole sapi konja. Mali Aleksandar je sa svim ushićenjem malog deteta, uhvativši konja za gruvu, mirno projahao kroz arenu na zaprepašćenje i zbunjenost svih prisutnih , pa i samog Filipa.

        Ovo je , članovi ovoga foruma istina o Bukefalu i Olimpijadi, a ne o Aleksandru ili ne znam kakvim sve kombinacijama o ovome konju. Nikakav njegov strah od senke ili tome slično, što možete pročitati na nekoliko mesta pa i na samoj Wikipediji.

        Mali Aleksandar se je dok je definitivno stasao, sa ovim legendarnim konjem imao izuzetne odnose. Onakve kakve samo jedno dete zavoli i voli neku životinju. Vremenom je i konj njega zavoleo do beskraja i ostalo znate. Bili su nerazdvojni u mnogim bitkama u koje je Aleksandar učestvovao i u koje nikada nije odlazio bez svog vernog pratioca , konja Bukefala.
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: Priča o BUKEFALU

          Na samom kraju priče o Bukefalu, samo da kažem da konj na zastavi , kod onog citata Klassa, koji je @Okitrip ovde postavio, nema nikakvih veza sa Bukefalom. Konj je u svim tračkim plemenima imao veoma poseban i suptilan značaj, i sasvim je pogrešno simboliku konja , pa makar to i zaista bilo na zastavi nekog plemena, nije označavao Bukefala, konja Aleksandra Velikog.
          O konjima, sa kovanica smo ovde poprilično apsolvirali u jednoj od tema ovoga foruma. Ovo je samo priča o Bukefalu, konju Aleksandra Makedonskog ili Aleksandra Velikog.

          Od mene toliko od Boga , za Vas još više.
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #6
            Odg: Priča o BUKEFALU

            U svoj žurbi da Vam najkraće i najsažetije dočaram priču o Bukefalu, sam zaboravio da Vam napomenem jednu stvar. Čitajući šta sam napisao u postovima, videh da Vam nešto nisam objasnio.

            Aleksandar je svoga konja nazvao imenom - BUK.
            Buk je tračka reč, koja i danas se odnosi na padanje vode niz nekih stena reke. Silina vode koja pada je malenog Aleksandra inspirisala da tako nadene ime svome konju. Silina vode koja pada, neukrotiva voda, divlja voda, .... sve ono slično što su bile karakteristike i naravi ovoga divnog pastuva koje su ga krasile u onoj areni dok ga nije uzjahao i primiro zahvaljujući njegovoj majci.
            Eto ovo sam zaboravio da Vam napišem. Ostavite Grke i njihove podmetačine svuda i u svemu, pa i u imenu Aleksandrovog konja.
            Buk, a ne Bukefal, a još manje Bukefalos ili Bukefalus - "Goveđa glava".
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #7
              Odg: Priča o BUKEFALU

              svima,lepa i interesantna tema futy i nadam se da da cemo doznati neshto vishe i neshto novo u vezi Aleksandra i njegovu dinastiju.Konkretno shto se tice teme Bukefala konja Aleksandra velikog ja licno tu ne znam mnogo, osim ono shto je svima poznato a shto si vec naveo ,da se ne poftaramo sad,bukefal je bio neki poseban konj kojeg je samo Aleksandar uspeo da skroti i samo je on mogao da ga jashe.Naj verovatnije Bukefal nije bio jedini konj kojeg je Aleksandar jahao ja licno mislim da je imao vishe konja ,ali Bukefal ili kako futy kaze BUK je bio poseban kojeg je Aleksndar jahao u posebnim prilikama kao shto je recimo kad je isho u bitke,mada ja sam tu malo skeptik ne verujem da je bash tako bilo,mislim da Aleksandar nikad nije jahao u prvi redovi i da se je bockao nozevima sa svojim protivnicima kao shto nam ga danas prikazuju, nego mislim da je on negde iz debele pozadine samo posmatrao sve shta se deshava,ali na kraj pobeda se prepisuje uvek glavnome u ovom slucaju Aleksandru.Imam mnogo pitanja u vezi Aleksandra jer me je taj lik od uvek zanimao ali i uvek su mi bile mnogi stvari ne logicne kad je bilo u pitanje delo Aleksandra Makedonskog.Shto se tice njegove majke Olimpije dan danas se pricaju legende oko te njegove majke,ima tu neshto shto nije doreceno do kraj nikad,Olimpija je bila neka posebna zena u to vreme naj verovatno je i posedovala neke osobine koje za obican svet tada nisu bile nit poznati nit dostupni.Sad futy kaze da je imala moc da na neki nacin razgovara sa zivotinjama shto nije nemoguce ali ja mislim da je posedovala i druge osobine ,prosto zamishljam kao u danashnje vreme neki od ovih poznati u narod kao magionicari koji ko zna kako hipnotishu masu narod i se igraju sa njim kako im volja,to je samo moje mislenje ne mora da je bash tako.Ali ima neshto koje i dan danas buni neke vojne analitacare,znamo skoro priblizno sa koliku brojcanu vojsku je raspolagao Aleksandar kad je krenuo na pohod na istok.Tamo se susretao sa vojskom koja je bila mnogo jaca i brojcano i svakako od njegove vojske a Acko je to sve zbrisao pred sebe,posekao.Kolko god da su bili hrabri i jaki mislim da nisu imali shanse recimo jedam prema desetina sa nozevima u ruke u to vreme da poraze sve pred sobom.Tu neshto ne mi shtimalo od uvek.E sad dal je u pitanje ta ruda iz Alshara koju neki predpostavljaju da su koristili na svoji shtitovi i stime zaslepili protivnike ili cak kao neke predpostavke da je Aleksandar koristio neku vrstu lasera s cim je brisao sve pred sobom to neznam ,ali u svaki slucaj mislim i verujem da je imao neko svoje tajno oruzje sa kojem je bio u veliku prednost ispred svojih protivnika.Nadam se da nisam zabegao mnogo s teme i mislim da ako ima volje i ako neko zna vishe neshto o Aleksandru i Olimpije ,i celoj toj dinastiji mozda dodjemo do neki nevi interesantni saznanja. svima.

              Komentar


              • #8
                Odg: Priča o BUKEFALU

                Bobane, stari druže, lepo je što si se uključio u ovu temu. Naravno da je Aleksandar Veliki, jedna od najvećih svetskih zagonetki antičkog vremena. Obzirom da je u celoj stvari koja se vrti oko njega, najveća ona koja se tiče njegovog "prisvajanja". Čiji je Aleksandar? I sve tako redom vezano za njegovu kompletnu lozu.
                Kada imate mnoge koji bi hteli ili bar želeli da Aleksandar Makedonski bude baš njihov, zbog baš te izuzetnosti ovog neprikosnovenog , pre svega vojnog stratega i vođe, sve bi bilo lakše. Međutim kada je neka svojevrsna otimačina oko Aleksandra onda sve postaje komplikovanije. Svako onaj ko Aleksandra poistovećuje kao pripadnika baš njegovog naroda , tu oni slabiji uvek moraju pokleknuti pod onima jačima.
                Zaista ne bih želeo da se ovde mnogo rasplinemo oko Aleksandra Velikog.
                Na više mesta smo se dotakli njega, ali se skoro niko nije usudio da otvori temu o njemu samo. Imamo ovde temu koja se samo nešto dotakla grobnice Aleksandra Makedonskog i ostalo je razasuto po raznm temama.
                Neka neko lepo otvori temu sa naslovom "Aleksandar Makedonski" pa aćemo se tamo više pozabaviti mnogim stvarima, pa i svim ovim pitanjima i sugestijama koje si ti ovde Bobane hotimice naveo.
                Onaj ko misli da je sve o Aleksandru Makedonskom ili Aleksandru Velikom dovoljno ili previše rečeno, jako se vara. Nemam ništa protiv da se otvori tema i o njegovoj majci. Ovoj kontaverznoj ličnosti koja tragično strada. Sve ali da nigde ne napravimo svojevrsnu kupusijadu od svake teme.

                Da se mi samo još malo zadržimo na njegovom Bukefalu kako su ga Grci prozvali, a naravno svi drugi i ceo svet to prihvatili naravno.
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #9
                  Odg: Priča o BUKEFALU

                  Shto se tice Bukefala ,tu vishe ne znam nishta,jedino shto mogu je da postavljam neka pitanja na ovu temu.Pokushacu da otvorim novu temu za Aleksandra Velikog.Pozz.

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: Priča o BUKEFALU

                    Nije mi ovde nikakva namera da se teram sa Grcima, sa njihovih "instruktorima" za pisanje istorije, jer ko sam ja u ostalom?
                    Važnije od svega je da se negde, na nekome mestu "možda" nalaze neki autentični podaci do kojih , i pored dobre volje, nisu tokom vekova uspeli da dosegnu svi ovi čuveni filozofi, istoričari, hronolozi vremena, biografi i raznorazna zvučna imena na koja se i danas pozivaju skoro svi tvorci i pisci istorije. Naravno hteli su doći do tih dokumenata i podataka samo iz jednog razloga: Da mi ili bilo ko drugi danas ne bi mogli da uopte sporimo njihove tvrdnje. Da to što se kosi sa njihovim tvrdnjama, kad pronađu jednostavno definitivno unište i nikada ne ugleda svetlost dana.
                    Valjda su upravo ti koji su znali šta će se vremenom dešavati, sve te autentične dokaze sklonili na takva mesta koja su i do danas skoro nedodirljiva ljudskom rodu i pored svih današnjih najsavremenijih sredstava.

                    Bukefal, a ja ću se na dalje izražavati imenom ovog konja kao BUK, je bio svakako jedna od izuzetnih životinja. Besan, neukrotiv, divalj što bi se reklo. Eto još nekih malih podataka o Buku, koje nećete nigde pronaći. Naravno da je suludo od mene očekivati da svoje izvore ikome obelodanim.
                    Da bi se i pored svega što je Olimpija učinila sa tim konjem kako bi jednostavno ispunila dečački san i želju, Filip odmah nakon njegove kupovine i smeštaja u nekakv njegov specijalni box, tajno naređuje da se Buk uštroji.
                    Štrojenjem su smatrali da se svaka životinja u svim segmentima primiri. Tako je još mlad Buk, na svu žalost najčuvenijih odgajivača konja, koji su iznad svega verovatno želeli da spariganjjem sa ovim pastuvom dobiju još sličnih konja, ostao bez potomstva.
                    Tada još veoma mlad Aleksandar je ovaj očev čin veoma teško preboleo. Dugo je zbog toga jednostavno mrzeo svoga oca. Neke Aleksandrove drastične naravi mnogo kasnije se čak tumači nekom vrstom traume i osvete bilo kome drugome, upravo zbog toga što mu je neko unakazio najvoljeniju životinju.
                    Buk se je svakako i delimično, nakonj uškopljavanja, verovatno i zaista nešto primirio. Aleksandar je noćima ostajao u konjušnici sa njegovim ljubimcem. Često bi i zaspao grlivši njegovog konja pa su ga dvorjani uspavanog morali odnositi u majčine odaje. Aleksandar je saosećao sa njegovim konjem i svat ta njegova dečačka ljubav prema tom konju je bila frapantna.
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #11
                      Odg: Priča o BUKEFALU

                      Buk a ne Bukefal ili nekakva "goveđa glava", što grci pre svega pokušavaju da podmetnu i podmetnuli su u ostalom kao što se vidi, je do pogibije i smrti ovog konja bio i jedini Aleksandrov konj koga je on jahao. Bilo na paradnim skupovima vojske, bilo u slobodnoj šetnji sa konjem po prirodi i bilo u nekoj od borbi njegovih jedinica.
                      Naravno Bobane da Aleksandar nije , kao u filmovima, bivao na samom čelu vojnika ili konjanika. Aleksandar se više bavio strategijom u svakoj bitci. I to si dobro primetio.
                      Buka su , i za Buka, su bili određeni vrhunski štal-majstori za njegovu dresuru i njegovo čuvanje. Jednom rilikom je naredio da se odseče glava pred Bukom, potkivaču Buka, koji je nešto zeznuo sa nekom potkovicom prilikom potkivanja.
                      Inače su i same potkovice za Buka bile specifične. Materijal od koga su izraživane Bukove potkovice su bile, kaže u spisima, bele. Izuzetno tvrde i veoma su se teško trošile ili izjedao taj metal. Pretpostavlja se da je to bila neka legura od nikla, mangana i tome slično???
                      Ako ikada budu pronašli kojim slučajem grob ovoga konja, onda će imati ovaj parametar u vidu - potkovice.
                      Potkovice za Buka su poručivane i izrađivao ih je neki specijalan majstor iz nekog sela u Persiji, današnjem Iranu. Čak i stoji tadašnje ime toga sela ili mesta odakle su dolazile potkovice za Buka. Ne sećam se kako beše da se zvalo to mesto.

                      Ako se još nečega prisetim važnije oko Buka, napisaću.

                      No hajmo da se zapitamo ovako nešto: Ako ovoliko podataka ima negde o samo konju Aleksandra Velikog, šta mislite koliko tek autentičnih podataka ima o samom Aleksandru? Neko ili neki su sve to do tančina sve zapisivali. U tim zapisima je cela istina i cela istorija. Ako o ničemu drugome, onda bar o osvajaču sveta Aleksandra Makedonskog.
                      Ostalo prosudite sami.
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #12
                        Odg: Priča o BUKEFALU

                        E futy ,kazesh ima podatci da su mu podkovice pravile u danashnjem iranu.Ok to moze da bude,al kasnije kad je vec Bukefal stigo do Vavilona,al Aleksandar je njega uzeo dok je bio dete,dok je krenuo na pohod sa svojim konjem tu je bio Buki trenjiran i spreman,cini mi se da je tu taj konj pripremljen za sve shro je posle prosho zajedno sa svojim jahacem,e sad dal su bili extra vaspitaci ili neke carulije to ne znam ,ali sve mislim da su imali neke svoje tajne josh pre samog polaska na istok.

                        Komentar


                        • #13
                          Odg: Priča o BUKEFALU

                          Orginalno postavljeno od boban Pogledati poruku
                          E futy ,kazesh ima podatci da su mu podkovice pravile u danashnjem iranu.Ok to moze da bude,al kasnije kad je vec Bukefal stigo do Vavilona,al Aleksandar je njega uzeo dok je bio dete,dok je krenuo na pohod sa svojim konjem tu je bio Buki trenjiran i spreman,cini mi se da je tu taj konj pripremljen za sve shro je posle prosho zajedno sa svojim jahacem,e sad dal su bili extra vaspitaci ili neke carulije to ne znam ,ali sve mislim da su imali neke svoje tajne josh pre samog polaska na istok.
                          Bobane, ne treba biti mnogo mudar. Sasvim je jasno svakome da, čak i jedan konj, koji postaje mezimac jednog cara ili kralja, ima poseban tretman. Sve mora da sjaji i blješti i na tom konju. Posebna obuka, posebna nega, ..... sve mora biti naj, naj.
                          Obzirom da su to vremena kada se i te kako gajio kult Sunca od Vergine (više pročitajte ovde recimo: https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...B8%D0%BD%D0%B5
                          veoma je jasno da su dvorski konji ondašnje Makedonije (baš kao i cele trakije), oklopi, kacige, šlemovi, štitovi,...... trebali da sjaje poput Verginog Sunca. Otuda i sjajne potkovice na Bukefalu.
                          I danas , vidite i sami,da se pojavljuju pronađeni klesovi raznih varijanti Sunca iz Vergine, i da ne pričamo dalje kakve sve predloge ljudi - tragači daju šta znači to pronađeno uklesano sunce, naravno po "hajdučkim kodeksima". Što nema nikakvih veza sa takvim odgovorima i nastupima nekih tragača.
                          Uzgred, Sunce od Vergine je inače i bilo na samoj Makedonskoj zastavi, ali su je današnji makedonci, pod uticajem i žestokim buntom Grčke, morali ukloniti sa zastave i imate ovu modifikovanu zastavu Severne Makedonije koju imate danas. Nije tema za ovde, ali eto nečega kao odgovor na pitanje : Zašto Aleksandrovom konju Buk-u bele i sjajne potkovice.
                          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                          Komentar


                          • #14
                            Odg: Priča o BUKEFALU

                            Auuuuu BUKOVA GLAVA.
                            Ko razumije njemu dvije... opusteno

                            Komentar


                            • #15
                              Odg: Priča o BUKEFALU

                              Hej Timpolok, tebe nema mesecima, pa onda direktno u glavu Buka

                              Teško je veoma teško nekim tipovima bilo šta objasnjavati, a da shvate da niti jedna tema na ovom forumu nema neku svoju pouku i nekakvu poruku. To je valjda ostavljeno samo izuzetnima sa nekakvim darom za mnogo stvari.
                              Uz sve pride je potrebno i nešto malo predznanja iz mnogih drugih oblasti osim o tupavim i izvikanim pričama o nekakvoj "hajdučiji". Objasni ti Homoljcima recimo da su svi ti prostori bili jedno od glavnih teritorijalnih celina na kojima su Tračani, koji su jedno vreme bili pod centralnim rukovodstvom Aleksandra Makedonskog, imali svoje najveće rudnike zlata i srebra. Da je i na ovim prostorima cvetalo rudarstvo u tim vremenima. Da je ostalo za tim vremenima mnooooogo mnogooooo tragova tih vremena. Da je 90% stvari svega zaostavština tih vremena a kao kontinuitet u daljnjim vremenima najupečatljiviji otisak rimskog carstva preko Trajana.
                              Naveo si jedan banalan primer u moru primera. A da konkretnije priupitaš li te babejiće odakle taj toponim, mogu se opkladiti sa svakim da pojma o ničemu čak i kada je taj toponim u pitanju. Da išta znaju da ti slovce kažu? Ali zato veoma dobro znaju da palamude sve i svašta o nekome.
                              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                              Komentar

                              Radim...
                              X