Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Manastir Sveta Katarina na Sinaju

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Manastir Sveta Katarina na Sinaju

    Pre nego li se posvetimo prenosu jednog divnog teksta našeg ambasadora u Egiptu, posvećenom ovom izuzetno važnom spomeniku naše kulture, da se samo podsetimo nekih pisanija koje smo ovde na ovom forumu tek načeli.
    Oni koji redovito prate ovaj forum znajuo čemu se radi svakako. Oni koji su tek ovde došli, neka se malo više upute u više tema u kojima smo spominjali mnogo čega o Hristu, raspeću, Ohridu, Svetoj zemlji ohridskoj, Konstantinu i Jeleni, Aleksandru Makedonskom i veza i sprega između svega ovoga na kraju nadodajući Egipatsku kraljicu Kleopatru.......
    Sve je ovo veoma zamršeno i veoma teško shvatljivo onima koji su, već hiljdama godina učeni u jednom samo pravcu.

    Pa ipak, neke stvari, koje su nepobitni dokazi, a ne nečije maštarije i izmišljotine su, hteli mi to da priznamo ili ne, eto prisutne.
    Koji su spojevi između Konstantinove majke, koje je izgleda najveći tvorac nekih nedorečenosti, lokacijskih kalkulacija, ili spoja Svete zemlje Ohridske sa Svetom zemljom koju mi znamo danas, i sve što se izdešavalo zabašureći možda jednu sasvim drugu Hrišćansku istinu, ostaje da i dalje pretpostavljamo, ali i da ne pretpostavljamo baš toliko.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

  • #2
    Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

    Car Konstantin, nišlija, i njegova majka Jelena su svakako najviše učinili da se Hrišćanstvo legalizuje, prizna i koje i do danas važi za jednu od kultnih vera ovoga čovečanstva.
    Kada smo govorili o tome : ko je zapravo bila Egipatska kraljica Kleopatra, te da je poreklom Makedonka, da je zapravo supruga Aleksandra Makedonskog, koju su lažni istoričari i tvorci istorije, pomerili sa godinama rođenja i bitisanja kojih 300 godina u odnosu na Aleksandra, te pričali o tome ko je zapravo njihov sin ALEKSANDER, i sve drugo tako redom (čitajte sve teme u kojima se sve ovo spominjalo, jedna od sprega cele te priče Vam može biti i ovaj manastir Svete Katarine u Egiptu i na poluostrvu Sinaj.

    Ako je istina da je Aleksandar Veliki, nakon odluke da krene u osvajanje dalekog istoka ili Kine i Indije, svoje već ustaljeno carstvo razdelio na čuvanje i upravljanje do njegovog povrtka, koje se nikad nije desilo, tu se pored mnogih, kojima je poveravao određene oblasti, svakako i Egipatska oblast koju je poverio svojoj supruzi Kleopatrii pre svega njenom ocu.
    Tragove svega ovoga, ma koliko sve nekome ovo bilo suludo ili nemoguće, svakako treba tražiti u mnogim sklopovima i mnogim "uspustnim činjenicama".
    Jedno od tih "usputnih činjenica je i današnje postojanje Sinajskog manastira Sveta Katarina.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

      Šta će Sveta Katarina na Sinaju?
      Šta će u Egiptu?
      Šta je to nagnalo Konstantina ili Jelenu da na ovom prostoru podigne, navodno prvo kao malu kapelu 337 godine, a da bi naknadnoo nakon 200 godine od kapele nastalo utvrđeno manastirsko zdanje?
      Svi , čak i ovi podaci o vremenskom nastajanju konačnih obrisa ovog manastira su pod znakom pitanja. Ali se , kao zna, da je lično Konstantinova majka ovo zdanje započela. I to se precizira tačna godina 337.
      Treba se samo zapitati koji je povod carice Jelene da ovo podigne na tlu Egipta?
      Još je veće pitanje: A da li je zaista carica Jelena začela ovo zdanje ili možda neko drugi?

      Ako važi,onaj najčešći scenario da : Jedan narod sa sobom na novim prostorima ponese i svoje nazive kojima na tim novim prostorima kršćava ili daje imena mnogim prirodnim pojmovima, onda se zapitati pored svega i zašto u Egiptu , konkretnije na južnom delu egipatskog Sinaja bitiše i danas se nalazi planina pod imenom : "Gebal Serbal" ?
      Ili Egipatsko jezero "Serbonis"?

      Ne, nemojte da sada mislite da se ovime isključivo aludira na ono : "Srbi najstariji narod". Ovime se samo aludira na odlazak Kleopatre sa Ohridskog jezera za Egipat sa njenim ocem i njenim sinom Aleksanderom, koje niko nigde ne spominje.
      Svakako da, u koliko ova , za neke nemoguća mogućnost, ipak postoji, pa naravno da ni Kleopatra a ni njen otac Ptolomej XII, nisu otišli sami za Egipat. Sigurno da je sa njima otišlo i sijaset njihovih sunarodnika. Ostalo je dalje mnogo jasnije zašto neka imena planina, jezera itd,itd....
      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #4
        Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

        No da se vratimo na manastir Sveta Katarina.
        Skoro da se, po današnjim istoričarima i ne zna mnogo o ovom impozantnom manastiru od , njegovog osnivanja 337 godine pa sve do skoro srednjega veka, Nemanjića ili Cara Dušana. Ko je i zašto i zbog čega pojeo ovaj čitav milenijum sa podacima o Svetoj Katarini, ne verujem da će neko umeti da odgovori. Tek eto ponovo dolazi u živi interesovanja sa Nemanjićima.
        Da nije preko 3000 raznoraznih rukopisa, koja su ostala sačuvana u ovom manastirskom zdanju, od kojih se neka tek i danas pronalaze u tajnim manastirskim riznicama, ne bi se ni znalo mnogo o tome koliko je ovo mesto bilo jako duhovna i kulturološka srž hrišćanstva.

        A sada da Vam prenesomo jedan veoma koristan tekst koji govori o ovom manastiru.
        Dalje pitajte sami sebe i razmišljate sami svojim glavama spoređujući čak i neke podatke iz ovoga teksta sa onime o čemu smo mi ovde govorili.
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

          ТАЈНЕ СРПСКОГ НАСЛЕЂА НА СИНАЈУ
          Да ли је међу неотвореним свицима у египатском манастиру и књига СТАРИЈА ОД МИРОСЛАВЉЕВОГ ЕВАНЂЕЉА

          У чињеници да се на југу египатског Синаја налази планина Гебал Сербал, са петим највишим врхом у том делу света, или да је у Египту постојало некада велико, а сада мање, али опасно језеро Сербонис, присталице алтернативних тумачења историје виде као нове могућности у сагледавању српске националне историје.

          Али, без обзира на ове широке, заводљиве, атрактивне, али непотврђене просторе имагинације, већ сада постоји евидентно и снажно српско духовно наслеђе на овом египатском полуострву. То наслеђе у Србији, ако се изузму туристичке информације за посетиоце овог манастира, данас је мало познато и још мање вредновано, иако, потребно је рећи, има ретких истраживача који су се упустили у авантуре озбиљнијег изучавања доступних синајских свитака. Могућно је, рецимо, да се управо на Синају налази најстарија српска писана књига, скоро 100 година старија од Мирослављевог еванђеља.
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #6
            Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

            На ово ме је опоменуо мејл који ми је пре неколико дана упутио руководилац библиотеке манастира Света Катарина, отац Јустин, а тиче се српских рукописа који се налазе у тој библиотеци.

            Библиотека манастира Света Катарина на Синају чува једну од највећих колекција рукописа у свету, другу после Ватиканске библиотеке. Манастир је настао тако што је царица Јелена, мајка Константина Великог, наредила 337. године да се изгради мала капела с кулом, да би утврђени манастир био подигнут 200 година касније, наређењем Јустинијана Првог, једног од римских императора рођених на тлу Србије. Од тада манастир постоји као један од најстаријих хришћанских манастира у свету, али и ризница кутурних и духовних вредности човечанства.

            Мохамедова гаранција

            Захваљујући сувој и стабилној клими, али и чињеници да манастир никада није био порушен или напуштен, манастирска библиотека била је савршено место за чување рукописа и књига. Имајући у виду значај „источног хришћанства“ за исламско преузимање грчких и римских знања, лично је Мохамед отиском своје шаке гарантовао безбедност калуђерима и свештенству манастира. У библиотеци се налази око 3.300 рукописа – 2.000 рукописа на грчком, 700 на арапском 100 на јерменском, 40 на словенским језицима и један на латинском. Неки од њих написани су на папирусу. У библиотеци се налази око 8.000 књига, углавном на грчком.

            Највреднији рукопис је Кодекс Синаитикус, који потиче из 4. века, који је најпрецизнија рукописна копија Новог завета. Међу рукописима је и Синајски псалтир, Димитијев псалтир – старосрпски црквени рукопис из 11. века. Представља најстарији сачувани псалтир на старословенском језику, писан на глагољици. До сада је пронађено 209 листова пергамента. Највећи део (177 листова) открио је 1850. године руски архимандрит Порфирије Успенски, а остала 32 листа откривена су 1968. године.

            Будући да се од тренутка проналажења појавило више претендената на порекло овог рукописа, факсимил Синајског псалтира објавила је 1971. у Скопљу Македонска академија наука и уметности (Синајски псалтир, глаголски ракопис од XI век од манастирот Св. Катерина на Синај, МАНУ, Скопје 1971). О овом и другим словенским рукописима у Светој Катарини широко је писао Јоанис Ц. Тернанидис у својој књизи која је објављена у Солуну 1988. (Ioannis C. Tarnanidis: The Slavonic Manuscripts discovered in 1975 at. St. Catherine’s Monastery on Mount Sinai, Thessaloniki 1988). Када се појавио Тернанидисов извештај, он је изазвао праву сензацију. Међу 41 словенским рукописом, било је пет на глагољици и 36 на ћирилици. Највише рукописа припада српској редакцији, чак 24, шест бугарској, три руској и још три руско-молдавској.
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #7
              Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

              Везе Србије и Синаја

              Библиотека је обновљена пре две године уз грчку помоћ и сада се у безбедним условима чувају сви рукописи. Током реновирања блблиотеке нађени су и Хипократови рецепти.

              На свечаном отварању библиотеке у децембру 2017. дуго сам разговарао с њеним руководиоцем, оцем Јустином, о словенским рукописима, односно о српским рукописима који се чувају у манастирској библиотеци.

              Том приликом, отац Јустин ми је скренуо пажњу да је крајем 14. века у манастиру вероватно постојала мала српска писарница, будући да су везе Србије и Синаја биле веома развијене. Свети Сава је посетио Свету земљу и Синај, док су различити српски владари давали обилне донације манастиру.
              Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

              Komentar


              • #8
                Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                Тихомир Ђорђевић је у књизи „Српске светиње у Палестини“, која је објављена 1925, описао везе Србије и Синаја током немањићког периода. Он је навео да је краљица Јелена, са синовима Драгутином и Милутином, посебно бринула о манастиру Света Катарина. За Јелену, жену Уроша Првог, навео је да је духовне оце имала у Јерусалиму, Синају, Раити и на Светој гори, да им се исповедала и слала богате дарове.

                Јаке везе Србије са Синајом постојале су и у време цара Душана, који је издао и своју Синајску повељу, коју је после његове смрти потврдио цар Урош 1357. у Призрену.

                Посебне везе постојале су између манастира Светих арханђела, који је задужбина краља Милутина у Палестини, и Свете Катарине. Из 13. века потичу херувимска писма која су писана ћирилицом, која су служила српским калуђерима или онима који су долазили из Србије и посећивали Синај.
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #9
                  Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                  Отац Јустин

                  Отац Јустин је рођени Тексашанин из Ел Паса. Своју православну веру откривао је постепено. Томе је допринео и чувени филм Сесила де Мила „Десет Божјих заповести“, који садржи сцене снимљене на Синају и у којима се Чарлтон Хестон пење уз Синајску гору. Ел Пасо је пустиња где је будући отац Јустин проводио своје слободне сате. Тако је стигао и до Синајских гора, где сада управља манастирском библиотеком.

                  За коришћење рукописа потребна је дозвола, а она се даје само квалификованим стручњацима и специјалистима. У прошлости, књиге су коришћене у посебном режиму, али сада су се прилике знатно промениле.

                  Уз помоћ Калифорнијског универзитета и финансијску помоћ Фондације „Ахмансон“, у току је обиман процес дигитализације свих манастирских рукописа. Захваљујући томе, руководилац библиотеке манастира, отац Јустин, ових дана послао је на моју адресу и на још три адресе из Србије, електронске копије три, сада широко доступна, српска литургијска рукописа из манастирске библиотеке. Они су наведени у познатом Тернанидисовом каталогу под бројевима 38, 39 и 40.

                  Сва три рукописа су српски и отац Јустин их је лично дигитализовао. Он је с великом пажњом и напорима раздвојио странице рукописа које вековима нису раздвајане, како их не би оштетио. У томе је и успео о чему сведоче листови који сада могу да буду доступни свима. Реч је о 45 страница колико их има укупно у сва три рукописа. Број 38 потиче из 1342. То је, како је Тернанидис навео, најстарији српски текст те врсте. Рукописи под бројем 39 и 40 потичу из друге половине 14. века. Они су Јоаникијева дела, који је једно време био игуман манастира. Рукопис број 40 је најобимнији, садржи 26 страница.
                  Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                    Конференција на Оксфорду

                    Фондација Света Катарина организовала је 2010. на Оксфорду конференцију која је била посвећена сећању на великог познаваоца синајских рукописа, професора Игора Шевченка. На конференцији је, како наводи отац Јустин, о словенским рукописима на Синају говорила професорка Оксфорда, Катрин Мати МекРоберт. Она је истакла значајно присуство српских калуђера и писаца и на Синају између 13. и 15. века. Посебно је нагласила улогу епископа Јакова, каснијег епископа Сереза у Македонији. Он је био један од најближих ученика Григорија Синаите, зачетника синаитског покрета на Балкану у 14. веку. Јаков је био лични пријатељ цара Душана.

                    Јоаникије је 1374. помагао у писању Триодона, православне литургијске књиге, која се сада налази у Патријаршијској библиотеци у Јерусалиму. Луција Цернић, која је била позната по својој способности да уочава и разликује руком писане текстове синајских писаца, уочила је „круга писара Јова“ који је радио током 30 година у манастиру. Она је приписала пет рукописа синајске колекције Јоаникију.

                    Знатну помоћ раду Фондације „Света Катарина“ пружа принцеза Катарина Карађорђевић, која је у Управном одбору Фондације, заједно са принцом Чарлсом и другим истакнутим светским личностима и чији ће предани рад братство манастира Света Катарина истаћи сваком посетиоцу из Србије. Оца Јустина замолио сам да, у складу са својим могућностима и временом које му је на располагању, уложи још неки напор како би и остали рукописи српске редакције били дигитализовани.
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #11
                      Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                      У овом тренутку, професор Универзитета у Бечу Хајнц Миклаш ради на критичком издању словенских рукописа у веома тешким условима, настојећи да поврати текст користећи мултиспектралне технике. Проучавањем синајске словенске традиције обимно се бави и амерички државни универзитет Охајо.

                      Српском наслеђу на Синају, међутим, потребан је много активнији и систематичнији приступ из саме Србије. Јавност у Србији требало би, свакако, више да зна о овој оази српске духовности на Синајском полустрву. Не би било наодмет размишљати и о њеном изложбеном представљању у Србији.

                      Потребно је охрабрити већ постојеће истраживаче и мотивисати нове да проуче постојеће рукописе, док би институције културе требало да дају адекватну подршку библиотеци и братству манастира Света Катарина за сарадњу у овој намери. Они би били веома захвални уколико би се Србија активније укључила у очување и афирмацију духовних веза Србије и Синаја, а Србија би овладавањем над „синајским рукописима“ добила нов, снажан културни ослонац.

                      Драган Бисенић, Блиц

                      (Аутор је амбасадор Србије у Египту 2011 – 2018)

                      Tekst preuzet sa stranica hronograf.net
                      http://hronograf.net/2019/09/02/tajn...BCZiQC0KMcWfoo
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #12
                        Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                        Jednom ovde vec napisah: Izraelski premijer je u dva navrata, jednom u Tel Avivu a drugi put u Beogradu, u zvanicnom obracanju na konferencijama za stampu nazvao Srbe komsijama. Ja mozda jesam glup i ne znam nista ali on nije glup sigurno.

                        Komentar


                        • #13
                          Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                          Orginalno postavljeno od futyfuty9 Pogledati poruku
                          Šta će Sveta Katarina na Sinaju?
                          Šta će u Egiptu?
                          Šta je to nagnalo Konstantina ili Jelenu da na ovom prostoru podigne, navodno prvo kao malu kapelu 337 godine, a da bi naknadnoo nakon 200 godine od kapele nastalo utvrđeno manastirsko zdanje?
                          Svi , čak i ovi podaci o vremenskom nastajanju konačnih obrisa ovog manastira su pod znakom pitanja. Ali se , kao zna, da je lično Konstantinova majka ovo zdanje započela. I to se precizira tačna godina 337.
                          Treba se samo zapitati koji je povod carice Jelene da ovo podigne na tlu Egipta?
                          Još je veće pitanje: A da li je zaista carica Jelena začela ovo zdanje ili možda neko drugi?

                          Ako važi,onaj najčešći scenario da : Jedan narod sa sobom na novim prostorima ponese i svoje nazive kojima na tim novim prostorima kršćava ili daje imena mnogim prirodnim pojmovima, onda se zapitati pored svega i zašto u Egiptu , konkretnije na južnom delu egipatskog Sinaja bitiše i danas se nalazi planina pod imenom : "Gebal Serbal" ?
                          Ili Egipatsko jezero "Serbonis"?

                          Ne, nemojte da sada mislite da se ovime isključivo aludira na ono : "Srbi najstariji narod". Ovime se samo aludira na odlazak Kleopatre sa Ohridskog jezera za Egipat sa njenim ocem i njenim sinom Aleksanderom, koje niko nigde ne spominje.
                          Svakako da, u koliko ova , za neke nemoguća mogućnost, ipak postoji, pa naravno da ni Kleopatra a ni njen otac Ptolomej XII, nisu otišli sami za Egipat. Sigurno da je sa njima otišlo i sijaset njihovih sunarodnika. Ostalo je dalje mnogo jasnije zašto neka imena planina, jezera itd,itd....
                          Izvini futy Ali 337 godinu jel srbija postojala??
                          "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
                          Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

                          Владика Николај

                          Komentar


                          • #14
                            Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                            Znaci Manu 1971 godinu prestavlja taj manuscript I nema nista nikakva senzacija a posle 4 godine izlazi neki Ioannis I prava senzacija
                            Ovaj tekst je malo malo nacionalisticki izvini Ali moram to da kazem... Pa Kaze ,, najvise pripada srpskom redakciji pa bugarskom pa ruskoj I tako dalje a gde je tu makedonija ili namerno je to uradjeno...
                            "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
                            Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

                            Владика Николај

                            Komentar


                            • #15
                              Odg: Manastir Sveta Katarina na Sinaju

                              Jednom ovde vec napisah: Izraelski premijer je u dva navrata, jednom u Tel Avivu a drugi put u Beogradu, u zvanicnom obracanju na konferencijama za stampu nazvao Srbe komsijama. Ja mozda jesam glup i ne znam nista ali on nije glup sigurno.
                              Serigius zove vas ,, komsije,, zbog,, mojsije,, ali toje drugo da ne ode Tema n'a drugu stranu .. Mozda I ja pisem prazni reci ko ce ga znati...
                              Okitrip
                              Deo inventara foruma
                              Poslednji put izmenjeno od Okitrip; https://www.zakopanoblago.com/forum/member/4341-okitrip u 08-09-2020, 03:29.
                              "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
                              Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

                              Владика Николај

                              Komentar

                              Radim...
                              X