Najava

Skupi
Još nema oglasa.

RUSALIJA i STRATARIJA mesta pored Naissusa

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • RUSALIJA i STRATARIJA mesta pored Naissusa

    Navedena mesta polako nestaju sa topografskih karata ZAŠTO pitanja koja čekaju odgovor, po jednim pričama zamenili su ih novi toponimi kao što je Babin zub idr, po pričama starosedeoca na istim mestima su pronadjeni razni predmeti i temelji koji datiraju još iz antičkih vremena dok onih koji su još uvek u ovom hobiju kruži priča da je upravo na ovim mestima pronadjen veliki zlatni krst za koji je pronalazač inače trenutno ugledni privrednik iz Naissusa bio prinudjen da angažuje traktor iz obližnjeg sela kako bi isti izvukao i na tom mestu gde je izvučen nikli su ogromni poslovni objekti sa nekoliko hiljada kvadrata koje se trenutno daju pod rentom. Mit ili stvarnost ?????

  • #2
    Odg: RUSALIJA i STRATARIJA mesta pored Naissusa

    Mit ili stvarnost je svakako zagonetka koju svakako mi ne možemo razlučiti po pitanju tog nekog krsta.

    Što se tiče samo naziva Rusalija kao naziva ovoga mesta, tu se mogu dati neka objašnjenja koja ima svoju potporu naravno.
    Rusalija kao naziv mesta je potekao od reči "RUSALJE". Na tome mestu je u predhišćanskim vremenima, kada je stanovništvo imalo sasvim druge verske i druge običaje,Bogove...., a koje je hrišćanstvo nazvalo nakaradnim imenom - "Paganski običaji", najverovatnije vršili nekakvi verski obredi !?
    I mada se niko posebno ovime nije bavio ili ako se uopšte bavio, javne publikacije tih istraživanja su ostala u kulturnom zapećku.
    Rusalje su zaostavština još iz vremena Etruraca i prakvikovalo se najčešće u vreme Tračana. Nešto veoma malo u vreme ranoga Hriščanstva ili predhrišćanstva da bi Hrišćanstvo u krvi zabranjivalo ove "paganske" ceremonije ili pak verovanja u njih.
    Jedino gde još nije iskorenjeno ili bar duže vremena nije iskorenjeno, makar u smislu kulturne baštine, je podruđje Istočne Srbije. Da pojednostavimo - kod Vlaha.

    Eto nekoliko linkova pa se upoznajte i sami sa značenjem reči Rusalija ili Rusaljke:

    http://ebranicevo.com/dubocke-rusalj...s-se-pripoveda

    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: RUSALIJA i STRATARIJA mesta pored Naissusa

      pozdrav meakliji i ostalim clanovima foruma ja se nalazim u ovm delu tacnije stratoriji, feliks kanic je pisao i istrazivao na ovom prostoru ima tu ostaci rimske nekropole bili su i neki slucajni nalazi u okolini.inace je jako zanimljiva lokacija pogodna je bila za poljoprivredu kroz vekove.

      Komentar

      Radim...
      X