Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

    Već sam nekoliko puta savetovao članove kako da pristupe fotografisanju nečega u šta se može posumnjati da na nekoj steni postoje nekakvi znakovi ili obeležja.

    U koliko igde ima ili postoje nekakvi znakovi koji bi -upšte nešto značili iz ovog hobija, onda to svakako nisu znakovi koji se vide iz aviona ili su napravljeni da ih svaki usputni pešak, turista, slučajni prolaznik,.... može videti ili uočiti. Takvi uočeni znakovi se bukvalno ne vide na prvi pogled ili ih možete zapaziti golim okom iz prve.

    Ove fotografije koje Vi, poštovani članovi, postavljate po forumima tek samo kao fotografije i onda pitate: A šta znači ovo ili ono, ne predstavljaju ništa nešto značajnije. Iluzija je da se sve može videti samo na nečemu što je zatečeno u prirodnom stanju.
    Da bi nešto Vi sami proverili, a ne da Vam neki sa foruma ili neki drugi mozgojedci - tumači, nešto rekli, pre svega, kada u nešto posumnjate, krenete nekim redom sami.

    Pa tako recimo koji su postupci fotografisanja na nekim stenama posebno:

    1. Naslikaš u zatečenom stanju bez ikakvih nekakvih radova na toj steni.
    Pažnja: Veoma je važno da i bez obzira na dnevno svetlo, sačinite i nekoliko fotografija koristeći bliz na telefonu ili aparatu. Znači podesite ne na "automatsko" već prinudite fotoaparat ili mobilni telefon da Vam naslika sa blicem. Postoji razlog zašto se mora koristiti blic bez obzira kažem na bilo kakvo vreme ili prirodnu svetlost. Takve fotografije se kasnije propuštaju kroz određene "filtere za fotografije" koje imate recimou aplikaciji - Adobe fotošop pro verziji, koju inače ja najčešće koristim.

    2.- Kada uradite sve što je navedeno pod 1., onda kod sebe morate imati uvek čeličnu četku ( ali ne sa čeličnim vlaknima već sa mesinganim vlaknima - mekšu metalnu četku).
    Celu površinu , u koju sumnjate da na njom ima nečega, znači isčetkate polako i bez nekog jakog pritiskanja po kamenu. Skinete lagano svu mahovinu ili ono što se vremenom nataložilo na tom kamenu. Pa onda celo vreme isto slikate po nekoliko snimaka iz različitih uglova, sa i isto bez blica.

    3.- Površinu koju ste očistili onom četkom lepo i fino isčetkajte sa finom četkicom ili nekom metlicom koju takodje uvek nosite sa Vama.
    Kada sve isčetkate lepo i ostane čist kamen od svih prljavština, naslikali ste sve to šta dalje?
    Da ne bi ponovo dolazili i da Vas šetaju po stotinu puta, uzmite najobičniju vodu iz flaše.
    Nikakve kiseline, sode bikarbone ili budalaštine što savetuju svakojaki znalci, već isključivo samo čistu prirodnu vodu, te lepo polijte i isperite taj deo kamena koji ste očistili. Naslikate opet sve i blicem i bez blica, sada nakvašenu površinu. Fotografisanje nakvašene površine ponavljate u razmacima od po 10 minuta narednih pola sata do 45 minuta od momenta kvašenja.

    Znači: Nakon kvašenja očišćene površine, morate da sačekate najmanje jedno pola sata uz periodično fotografisanje sa i bez blica. . U koliko uopšte postoji neki sakriveni crtež, onda ćete ga najčešće moći, nakon nekog vremena videti i golim okom.

    U koliko je neko koristio metodu crtanja, sa specijalnom emulzijom, koja nestaje na suvoj steni ( njihovi čuveni "vodeni žigovi"), ogu Vam sa sigurnošćureći da takvi crteži i zaista postoje. A postoje ( sam imam nekoliko primera u mojoj kolekciji snimaka mesta sa ovim "vodenim žigovima).
    Posebno je posle pitanje "dešifrovanja" takvih crteža, što je mnogo teži posao!

    Da bi se ovi "vodeni žigovi" Vama prikazali je potrebno nešto vremena da sačekate kako bi se - eventualna ovakva forma crteža ukazala.
    Zapamtite da se crtež ne pojavi odmah nakon kvašenja, već morate da sačekate neko vreme, pa ako ga ima onda će se pojaviti a ako ga nema onda ga nema. U svakom slučaju je poželjno sačekati bar jedan sat nakon kvašenja i pratiti šta se dešava na nakvašenoj steni.

    Ovakvi "vodeni žigovi" se jedino mogu naći na mestima koja su ili unutar nekih pećina ili su spolja ispod neke podkapine gde taj deo stene nije izložen kiši ili direktnom uticaju atmosferskih padavina. Njih nema na otvorenom prostoru gde postoji mogućnost da na taj deo stene pada kiša recimo.

    Eto to Vam je moj savet kako se i na koji ispravan način nešto fotografiše, slika ili postupa sa nekim mestima za koje sumnjate da na nekoj ravnoj steni možda nešto postoji.

    Ovakvo samo fotografisanje i traženje nečijeg mišljenja je, manje više, smešno jer opet kažem i ponavljam: Ako je neko nešto negde ostavio nekakav trag u smislu nekih znakova, onda to nisu krstovi uštemani po nekoliko santimetara u dubinu ili ma koja druga forma bilo kojeg drugog nekog znaka, već je takav znak praktično "nevidljiv" za bilo kog sporadičnog prolaznika.

    Eto, nadam se da ste svi sada razumeli kako se rade fotografije nečega i kojim se redom ti postupci rade.

    Ako nekoga interesuje ili sumnja u postojanje tih "vodenih žigova", mogu Vam ilustrovati sve to u nekoliko primera, stime što ću neke detalje morati pokriti na snimcima.

    Srdačan pozdrav i puno sreće u fotografisanju ili pronalaženju nečega što moooožda obećava na terenima.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

  • #2
    Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

    Futy Brate!
    Napokon da neko nešto kaže i napiše povodom znakova i vodenih znakova, a da to bude čisto uputstvo kako i šta raditi , ovde opisan pristup je kao što bi inače uradili i arheolozi , sve fino , lagano i bez žurbe i unistavanja ! Tako bi trebalo svi da budemo svesni da sačuvamo za buduće generacije ! Čak šta više svako ko nadje takav starinski znak je isto ko da je našao zakopano blago!
    Nadam se da će tema ići dalje , i da će biti slika vodenih žigova.... slažem se da zbog privatnosti to budu samo isečći .... ja iskreno nikad u životu nisam video ni jedan takav....
    narode!

    Komentar


    • #3
      Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

      Da ne bude da samo teorišemo ili tek samo muljamo, po sistemu :"Papir trpi sve", a neki pričaju svašta, po prvi puta ću obelodaniti ovde na forumu neke detalje javno.

      Prvi primer "vodenog žiga", je lično moje zatečeno stanje. Znači nema nikakvih tuđih priča ili nečijih tuđih primera, mada ću kasnije Vam pokazati i još jedan primer koga nisam ja uslikao.
      Pre nego pogledate fotografije, daću Vam objašnjenje, a tiče se brdo velikih tragača, a još je veće brdo onih koji za ovim znakom imaju sijaset "oriđinale" planova vezanih za ovaj prvi znak koga ću Vm pokazati.

      Naravno da prvo niko od tih vajnih tragača nemaju pojma da se, tragajući za ovim znakom, zapravo radi o veoma lepo urađenom vodenom žigu. Uzalud su ga decenijama ili vekovima tražili. Prvo zato što ne raspolažu sa podacima šta traže jer nemaju original cele jedne istorijski važne ostavštine, a drugo zato što u njihovim falsifikatima, naravno i ne stoji da se treba pronaći "vodeni žig" a ne nikakav kles, nekakve senke i tako dalje.
      Nadam se da će sada mnogi od ovih naših kolega, koje ja ovime ne anuliram ili vređam, već da sebe spuste malo na zemlju i da ne šire neke dezinformacije o tome da eto poseduju papire, planove ali je samo važno da se nađe znak. Pa znak niste kolege mogli da nađete jer ne baratate pravim dokumentima.
      Elem, na osnovu valjanih dokumenata i valjanih podataka, dali smo se u traženje znaka koga neki u njihovim nekakvim nakrivim podacima iz tih njihovih planova, nazivaju svakojakim nazivima ili imenima. Moje je bar traganje trajalo više od 20 godina. I pored svih dostupnih podataka, nigde nije objašnjeno do tančina - gde je taj znak zapravo lociran?

      - Neki tragači ili "plandžije", spominju da im treba znak "Popova kapa", pa je pod ovime naravno osmišljen i prateći falš dokumenat gde je potrebno naći nekakvu "popovu kapu" !
      Naravno rukovodeći se svako svojim zamislima o izgledu popove kape, je i prekrajano mnogo pretpostavki unesenim u tim falš rukopisima , a sa kojima se, opet naravno rukovode mnogi koji se ubiše da traže - pogrešan izgled "popove kape"
      - Drugi pak su svoje vreme utrošili na priču o nekakvom "Popu sa kapom kome je jedna ruka u džepu" ! Ovi su bili otprilike najprecizniji sa nekakvim podacima. Neki su čak imali nekakve karikirane "planove" gde se spominje "sakati pop", ili pop bez jedne ruke. Što kada budete videli fotografiju tog vodenog žiga, i zaista je na slici samo jedna ruka vidljiva. Po tome je i neko spominje pod terminologijom - "sakati pop"!

      Sve su ovo varijabili jednog jedinog osnovnog dokumenta koga su vešti tragači, "krojači" planova, stvaraoci tih falširanih dokumenata koristili prilikom "krojenja" njegove verzije.
      Svakako da se dešavalo, ono što sam u mnogo navrata pisao : U tim svim lažnjacima ima i zrna istine. Ima nekih detalja koji su delom tačni i figuriraju u osnovnom, originalnom planu. Ali hajde sad budi pametan, i ako ne raspolažeš sa originalom - kako ćeš znati šta je izmišljotina novoga tvorca a šta zaista istinit detalj u tim novokomponovanim nekakvim planovima?
      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

      Komentar


      • #4
        Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

        Neka niko ne pomisli da sam se ja rodio pametan ili da sada nekima prosipavam pamet. Ne, drugari moji. I ja sam kao i svi drugi mislio i rukovodio se često puta po tim falš planovima ili opisima. Samo godine i godine istraživanja, analiza , ali i sreće da se do Vaših ruku nađe nešto za šta se može reći da je original.
        Onda kada shvatite da ti sada "originali" nisu nikakva tvorevina nikakvih nekakvih hajduka, ili sličnih polupismenih ili nepismenih nekakvih (polovina najmanje) izmišljenih hajdučkih likova , onda se pred Vama tek otvara sve ovo o čemu sam pričao u predhodnom postu o samo jednom jedinom znaku i svemu drugome što ovakav znak za sobom nosi.

        Koji su postupci u nalaženju tih "vodenih znakova" sam Vam najiskrenije i najpoštenije izneo na samom startu. Tek da se bar, Vi članovi ovog foruma koji ovo čitate, ne ravnate sa nekakvim suludim budalaštinama, a pre svega - "Čime politi neki kamen, neku stenu da bi Vam se ukazao potencijalni neki znak sačinjen u vidu "vodenog žiga" - obična brate, najobičnija voda i ništa drugo što neki znalci savetuju. Ovo samo zbog toga jer tvorci ovakvih najprikrivenijih znakova, shodno vremenima u kojemu su nastajali, nisu imali pojma o nikakvoj sodi bikarboni, nekakvim kiselinama ili slično.

        Eto kako izgleda takav jeda znak sačinjen i iscrtan sistemom - "Vodenog žiga":

        Sveštenik sa frizijskom kapom.jpg

        Sveštenik sa frizijskom kapom 1.jpg
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

          Kao što sam već rekao, ovaj se je crtež pojavio tek nakon nekih pola sata od polivanja vodom same stene. Pre toga na toj steni nije bilo apsolutno nčega što bi ukazalo da se tu nalazi nekakav uopšte znak.

          Da opet neki ne uobražavaju da se tu kod "vodenih žigova" radi o nekoj velikoj slici, urađenoj od veoma specifične emulzije, koja na suvoj steni jednostavno nestaje, nema je i ne vidi se, pokazaću Vam koliko je reda veličine taj "vodeni žig":

          širina vodenog žiga.jpg

          visina vodenog žiga.jpg

          Kada stanete kurserom na fotografiji, videšete svakako kako sam krstio te fotografije.

          Svakako da će Vam izaći naziv fotografije : "Sveštenik sa FRIZIJSKOM KAPOM" ! Pa da znači otkrijemo još tajni vezaim za ovaj znak, koga traže širom Srbije, Makedonije i Bugarske. Kada se radi o samoj kapi toga sveštenika, uopšte se ne radi o bilo kakvom drugom izgledu kape već je veoma jasno označeno u onom "oriđinale" dokumentu, da se radi baš o "Frizijskoj kapi" !
          Sama ova činjenica i spominjanje "Frizijske kape", govori o vremenu nastanka ili vremenu crtanja ovog vodenog žiga.
          Uzmite i sami lepo prelistajte internet pa ćete videti kada i u kojim vremenima su korišćene "Frizijske kape"? . Onda ćete shvatiti i samu starost ovih i ovakvih crteža sistemom "vodenih žigova" i onda još shvatiti da sve ovo nema nikakvih veza sa vremenima nekakvih naših "Hajduka".
          Sve je to,ljudine moje, mnogo, mnogo starije datacije nego li se zanosi mišljenjima da sve ovo pripada "hajdučkim vremenima".

          Za drugi primer ćete malo sačekati, kako bih izvadio sekvence sa kompletnog video snimka, koji je sniman u velikom vremenskom periodu gde se vidi stena pre i posle kvašenja. U prvom primeru sam izostavio izgled stene pre kvašenja ali se nadam da neverne Tome neće na to zameriti. Mogu i te fotografije okačiti kada god to želite.

          Ima li oko ovoga znaka nekih pitanja pre nego predstavim drugi primer?
          Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

          Komentar


          • #6
            Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

            Futy .
            Jel ovaj kamen krečnjak?
            Veoma zanimljiva boja samog crteža , na prvu me podseti ako se sećaš magičnog mastila ? 90 -ih godina je bila omiljenja šala među školarcima....
            Vrlo interesantno i vrlo mali znak ....
            Komplimenti umetniku za izradu kako znaka tako emulzije...
            ti što deliš tvoje dragoceno znanje sa nama !

            Komentar


            • #7
              Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

              Futy i za objashnjenje i za fotografije,pratim ovu temu kao i sve ostalo na forumu,pitanja nemam mogu samo reci da je ovo skros novo i nepoznato za mene,hvala josh jednom.

              Komentar


              • #8
                Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                Orginalno postavljeno od Dusan silni Pogledati poruku
                Futy .
                Jel ovaj kamen krečnjak?
                Veoma zanimljiva boja samog crteža , na prvu me podseti ako se sećaš magičnog mastila ? 90 -ih godina je bila omiljenja šala među školarcima....
                Vrlo interesantno i vrlo mali znak ....
                Komplimenti umetniku za izradu kako znaka tako emulzije...
                ti što deliš tvoje dragoceno znanje sa nama !
                Da radi se o krečnjaku ili krečnom sedimentu. Interesantno je da su svi do sada pronađeni "vodeni žigovi" rađeni samo na krečnim stenama.
                Moguće je da je jedino krečni kamen omogućavao tvorcima održivost ovakvih crtanih znakova. Verovatno zbog svog sastava i samog sastava tog mastila, čega već čime su ovo radili. Verovatno samo krečnjak omogućava ovako skrivanje crteža a da ostale stenske mase to ne čine zbog hemijskog sastava?
                Ovde na ovom primeru je odraz crteža plavičaste boje. Mada ima drugih slučajeva gde se nakon kvašenja crtež odražava u crnoj boji. Znači postoji razlika u boji koja se odražava na više različitih crteža.
                Kako su uopšte pravili tu emulziju i od čega, iskreno tih saznanja za sada nemam.
                Ono što se jedino može zaključiti je to da su ovo veoma stari crteži koji datiraju iz prelaska starog u novo računanje vremena tj. "stare u novu eru". Negde pre ili nešto kasnije rođenja Hrista od kada Hrišćani počinju da računaju vreme. Nema nikakvih veza sa nekakvom hajdučijom ili nekih dodirnih tačaka sa ovom skorijom epohom hajdučkih vremena, na čemu sugerišu mnogi koji se bave ovim temama.
                Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                Komentar


                • #9
                  Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                  Bas zanimljivo! U donjem levom uglu se vidi jos nesta?. Sto se tice "guglanja" vidi se da je frigijska kapa veoma popularna nose je svi od trackih bogova do cetnickih vojvoda iz proslog veka, nose je cak i strumfovi. To je period od nekih 2000 godina(zvanicno) za dataciju treba naci materijalne dokaze u blizini. Nije da sumljam u tvoju dataciju. pozdrav
                  i olovo postaje plemeniti metal, samo ako se metak pravilno usmeri

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                    Orginalno postavljeno od El Loko Pogledati poruku
                    Bas zanimljivo! U donjem levom uglu se vidi jos nesta?. Sto se tice "guglanja" vidi se da je frigijska kapa veoma popularna nose je svi od trackih bogova do cetnickih vojvoda iz proslog veka, nose je cak i strumfovi. To je period od nekih 2000 godina(zvanicno) za dataciju treba naci materijalne dokaze u blizini. Nije da sumljam u tvoju dataciju. pozdrav
                    Nisam ni sumnjao da ćete analizirati moje fotografije. Naravno, dobro zapažanje. Ima tu još svačega što nisam naravno objavio.
                    A frizijske kape?
                    Hajmo da analiziramo bez ostalih detalja.
                    1.- Štrumfovi? Postoji mogućnost da su šturmfovi radili ovakve vrlo tajne i vrlo zanimljive crteže, gde je tek prava umetnost dešifrovati im značenja, što je mnogo teže od toga pronaći ih.
                    2.- Četnici? Iskreno nije mi poznato da su četnici nosili frizijske kape. Možda? Osim ako ne računate vrh četničkih šubara u nekim slučajevima presavijene na vrhu i bočno na levu ili desnu stranu? Frizijske kape su cilindricne i vrh im je uvek savijen napred prema licu. Ima zašto su prave frizijske kape imale ovakav oblik i zbog čega su savijene u vrhu napred a ne na neku drugu stranu. Voleo bih da ilustriraš @El Loko jednu bar fotogrtafiju četnika sa frizijskom kapom. Bar je za njima ostajalo podosta fotografija.
                    3.- Treći tvoj navedeni period neću da komentarišem, jer ne sumnjam da ga nisi podrobno istražio.
                    Zar misite da ću nešto reći, napisati ili komentarisati u koliko za nečime nemam dokaza? Dokaza, za koje nemam se potrebe sa nikime takmičiti. Takmičio sam se sam sa sobom preko 40 godina. Dokaze sam tražio mene radi, moga znanja radi, a ne radi foruma.

                    Malo odovuda, malo odonuda i veruj mi. Istorija uvek pobedi. I uvek nam odgovori stoje tu, pred nosom. Treba ih samo shvatiti i razumeti. E onda shvatiš koliko nisi do tada znao i da si nakrivo celo vreme razmišljao. Nakrivo, jer se svi mi rukovodimo najčešće ovim "dopingovanim" detaljima koje se svakodnevno ređaju po ostalim forumima i čak nekakvim fejs grupama, gde tvorci tih grupa kažu : Ovo je forum, "fejsbuk forum".

                    Ono što je u ovome važno na kraju: Da li su hajduci, hajdučke vojvode, harambaše, ...... nosili frizijske kape ???

                    Malo šale pa malo zbilje @El Loko. Jedan si od najstarijih članova ovog foruma. Malte ne od njegovog postojanja, tako da smo ovde stare kuke i ja i ti, pa ne zameri što se možda u odgovorima našalim.
                    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                    Komentar


                    • #11
                      Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                      Šale nikad dosta, evo ga četnik : https://www.google.com/imgres?imgurl...MygZegUIARC2AQ


                      Stena je gruba? jel tako?. Svi trazimo neku sličku na nekoj maznoj, ravnoj,lepoj steni.
                      Poslednji put izmenjeno od El Loko; https://www.zakopanoblago.com/forum/member/27-el-loko u 14-05-2021, 05:31.
                      i olovo postaje plemeniti metal, samo ako se metak pravilno usmeri

                      Komentar


                      • #12
                        Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                        Rekao sam prijatelju stari da je bilo četničkih kapa, ali nikada nakoso vrh kape prema čelu-napred, već samo sa strane okrenut. To se vidi i na tvom prmeru.
                        A stena sa ovim prvim primerom jeste naravno gruba. Nikako nekkakva, kako si i sam rekao- mazna ili glatka stena.Pa nisu ni oni bili ludi da neki deo stene izglačaju i da na tom mestu nešto nacrtaju ovako. Još manje da se nađe "krečnjačka mazna stena", jer sam već napomenuo da su svi vodeni žigovi rađeni na krečnjačkim stenama.
                        Ako su, kao što jesu, nešto hteli da na ovakav način sakriju a da samo ostave nekakav pisani trag gde su ovako nešto "ižvrljali", veoma, veoma pronicljivi bili, na način da mesto crteža ne odudara ničime od bliže i dalje okoline, onda im treba skinuti kapu svakako na svemu ovome.
                        Sve što su radili, radili su van svake naše neke normalne logike koja bi nama uvek prvo padalo na pamet.
                        To je cela suština geldaš ali ne vidiš. Posmatraš ali ne kapiraš.

                        Bilo mi je zanimljivo, slušajući većinom one koji su tražili kao nekakvu "popovu kapu". I bez obzira na mnoga ali stvarno mnoga mišljenja mnogih tragača o tome kako su oni zamišljali tu kapu da bi trebala da izgleda zapravo, vremenom sam se setio druge stvari:
                        Pa čekaj, zašto je ili zašto bi neko uopšte naklesao(naškrabao tek neku popovu kapu, gde postoje samo dve tri varijante izgleda te kape?
                        Tu mora da postoji neka druga zvrčka? I nakon više od 20 godina se zaista obistinila moja slutnja. Popova kapa je samo deo folklora cele priče ili celoga crteža. Onaj ko je podvalio ovim pisačima tih ajdučkih planova, svakako da nije bio glup. Ne bi izmislio "kapu" i to uneo kao nekakav znak koga eto krelci trebaju da samo nađu kao nekakav put do nečega dalje.
                        U prirodi imate stotine i stotine formi koje će Vas asocirati na jedan ili drugi mogući izgled te kape. Igra bez granica , reklo bi se? A ovi novokomponovani štimači tih planova dobiju , pitaj više Boga od koga nekakve repere ( samo kapu od celoga popa ili sveštenika) i onda nazube po desetak varijanti, mogućeg nekog spisa za koji se naravno nahvataju naivci- tragači i onda udri braleeeee. Traži "popovu kapu"

                        Onda kada se pronalaskom ovoga znaka, i definitivno dokazalo da je jako specifična kapa , a ne bilo kakva, samo deo celokupnog dekora celog "vodenog žiga". Naravno da ni one "druge dalje stvari" koje tamo stoje kod naših "plandžija" - ako to nađeš kapu, onda dalje ovo,ovo,ovo.... naravno da ne pije vodu.
                        Čim se u startu nešto ne koka, pa napavno da i sve ostalo se neće kokati.
                        Ovo se inače odnosi na sve drugo vezano za nekakve znakove ili ovome sličnome.
                        Eto @El Loko, raspisah se ja više nego što sam nameravao.
                        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                        Komentar


                        • #13
                          Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                          Raspisao si se kao da si noćni čuvar.,
                          evo frigijske kape okrenute u svim pravcima https://www.google.com/search?q=frig..._AUoAXoECAEQAw

                          uopšte ne uporedjujem kapu sa tvoje slike sa ostalim slikama. To je izaslo na googlu, i kod oba dva četnika je u naslovu da su sa frigijskim kapama.
                          i olovo postaje plemeniti metal, samo ako se metak pravilno usmeri

                          Komentar


                          • #14
                            Odg: Načini fotografisanja znakova - "vodeni žigovi" !

                            Orginalno postavljeno od El Loko Pogledati poruku
                            Raspisao si se kao da si noćni čuvar.,
                            evo frigijske kape okrenute u svim pravcima https://www.google.com/search?q=frig..._AUoAXoECAEQAw

                            uopšte ne uporedjujem kapu sa tvoje slike sa ostalim slikama. To je izaslo na googlu, i kod oba dva četnika je u naslovu da su sa frigijskim kapama.
                            Da moguće El Loko.
                            Google prepoznaje brdo stvari kad ukucaš neke pojmove. Naravno da ima prolupavanja svakojakih, pa i Googla. A ko pa piše po tom Googlu? Pa opet čovek!

                            Ali hajde da budem još konkretniji u celoj priči o "popovskim kapama", naših prijatelja tragača, onih koji imaju "prave" planove itd,itd

                            Onda kada imate pred sobom bar desetak tih nakrivljenih nekakvih verzija i u rukama držite nešto što je za Vas "novo" , pa kad onda umesto nekakvih reči: "kapa", pronađete drugu reč.
                            Pa onda lepo vidite da nigde ne piše "popovska kapa", već lepo piše "sveštenikova mitra" , onda shvatiš sve moguće prevare ispisane u tim kopijama.
                            Verovatno je su za neke podjednako isto : kape, šubare,kačketi....... ili reč MITRA!?


                            A kad smo već kod ovim Mitri ili Frizijskih kapa, eto, doturiše mi neki link gde se u 3D može videti kako izgleda sa više strana to kapče - MITRA a ne kapa, kako se isto može prevesti ali u naše vreme. U ta vremena su se te hajdučke "popove kape" zvale i nazivale" Svešteničke- Episkopske Mitre"

                            https://sketchfab.com/3d-models/mitr...8d0qndj0LWYt8I
                            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                            Komentar

                            Radim...
                            X