Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Terenska "sport Bili torba"

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Terenska "sport Bili torba"

    svim forumašima,
    Sigurno vam se desilo da ste na terenu i da vam u tom trenutku nešto zafalilo? Šta sve nosite u svojim Sport Bili torbama kada krenete na teren?
    Ja sam počeo sa manjim rancem i u njemu set prve pomoći i čuturica za vodu. Sada već imam "ranac" gde sam natrpao sve i svašta, samo od popa uši fale, ali sve to čoveku i zatreba ponekad
    Tu su: gumene trakice(za brzu potpalu vatre), upaljač i šibica u zip kesici kako se nebi nakvalilo, baterijska lampa, set rezernih baterija za detektor, kabanica, sveća, kanap...

  • #2
    Odg: Terenska "sport Bili torba"

    Vlado, oči moje, koliko vidim znači da bi trebalo da samo nađemo jednog popa i da mu skinemo uši ?
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: Terenska "sport Bili torba"

      Ja u rancu ponesem uvijek ono sto zaboravim izvaditi kada se zadnji put vrnem sa terena ali obavezno nosim 2kg kukuruza, cigarete i upaljac su mi uvijek u jakni, baterijska lampa (ona sto ide na celo) mi je uvijek u rancu i nesto za jesti i piti....Neki imaju obicaj ponijeti i par starijih nalaza od kuce kako bi na kraju trazenja (ako se ide grupno) mogli pokazati kako su oni dobro prosli a ostali idu suvoga qrca kuci...mada se to odmah prepozna ali niko nista nece da kaze

      Komentar


      • #4
        Odg: Terenska "sport Bili torba"

        Milance,ono glavno nam nisi rekao,da nosis beli luk ali pod obavezno,pogotovu ako se omrkne.

        Komentar


        • #5
          Odg: Terenska "sport Bili torba"

          Senilnost moj prijatelju, senilnost, napisah vec da nosim ono sto zaboravim izvaditi od proslog puta. Bijeli luk je obavezan i to iz vise razloga:
          1. obavezno se najesti bijelog luka dan prije izlaska na teren. Zasto?
          a) komarci nece prici na kilometar od tebe a krpelji se razbjeze tako da ih cujes ako malo bolje oslusnes kako galopiraju po liscu
          2. Obavezno pri nocnom trazenju oko vrata okaciti vezu bijelog luka zbog vampira i ostalih krvozednih napasti

          Komentar


          • #6
            Odg: Terenska "sport Bili torba"

            Malo smo se našalili +, nadam se da nam se Vlada neće naljutiti!? Matori a neozbiljni, ali se je uvek bolje šaliti nego svađati.

            Naravno, sve u zavisnosti gde čovek hoće da ode i koliko dugo hoće da se negde zadrži, šta i gde hoće da pretražuje, pakuje i sprema neke osnovne stvari koje se moraju naći sa njime.
            Vlada je to veoma lepo nabrojao, mada bih Vam naiskrenije savetovao , da pored ostalih stvari obavezno sa sobom nosite onu malu kampersku plinsku lampu sa onim malim pakovanjem plina pre nego li bilo koju električnu bateriju. Imao sam prilike da se uverim da je ova plinska svetiljka mnogo zahvalnija od bilo koje baterijske lampe.
            Ima razloga zašto ovo kažem.
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #7
              Odg: Terenska "sport Bili torba"

              Ja od opreme pod obavezno nosim dobru volju sve ostalo je neobavezno i otežavajuće, u retkim slučajevima ponesem vodu a još ređe nešto od hrane.Ponesem detektor pa onda kramp,ujutro je kod nas hladno a preko dana opeče onda ne znam ni sa jaknom šta ću pa je ostavim negde uz put,pa me onda izujedaju komarci i ostale aždaje.He he ma zajebane su ove naše tragačke muke,kad bi sve morao da ponesem što mi treba nebih se udaljavao od auta ni 100m.

              Komentar


              • #8
                Odg: Terenska "sport Bili torba"

                Нетреба велике филозофије већ применити ранац према потребама. Ја користим савете планинара, како паковати ранац избацим мени непотребне ствари, а убацим додатке намењене за наш спорт.

                Ево као то раде планинари.

                САВЕТИ: Како се пакује планинарска опрема

                Ношење ранца тако великог да превише штрчи изнад главе и несразмерно ширег од наших леђа, учиниће дан на планини напорним и дугим.
                Битно је да паметно изаберемо ствари и ефикасно их спакујемо у ранац.
                Списак потребних ствари може се разликовати од врсте и захтевности стазе на коју се иде, као и од годишњег доба. За планинарску туру која укључује ноћење у шатору, ово је списак ствари које су нам потребне:
                • шатор
                • подлога за врећу
                • врећа за спавање
                • чеона лампа
                • шибице, упаљач, кресиво или алкохол за паљење ватре
                • метални прибор за храну (чинија, шоља)
                • нож/перорез
                • прва помоћ
                • резервни пар чарапа
                • крема за сунчање
                • храна, вода
                • мапа, компас
                • средство за дезинфекцију руку
                • кесе за смеће
                • влажне марамице
                • паста и четкица за зубе
                • додатни слојеви одеће
                Па, није тако страшно, зар не?
                Како ређати ствари у планинарски ранац
                Ствари сам на списку поређала од гломазнијих ка мањим. Све ове ствари разврстамо лепо по поду и полако кренемо са паковањем. Како треба ређати ствари у ранац, најбоље можемо видети на следећој фотографији. На њој су црвеном бојом обележене тешке и робусне ствари, а како се удаљавамо од црвене и идемо ка зеленој, ствари су лакше и компресивније.

                PakovanjeRanca2.jpg

                Лаке а гломазне ствари попут вреће за спавање пакујемо на дно ранца.
                Смештањем тежих ствари уз сама леђа, ближе куковима, обезбеђујемо себи избалансиран терет. Овиме ћемо имати бољи баланс тела при кретању по критичним деловима стазе, посебно по стрмим низбрдицама или узбрдицама.
                Што се воде тиче, неки ранчеви имају посебан „рукав“ уграђен у сам ранац за тзв. мехове за воду. Његово црево се провлачи кроз посебно направљен отвор на ранцу, тако да га имамо на дохват руке, да не кажем, уста.
                Други ранчеви имају џепове са стране предвиђене за смештање воде.
                На врх пакујемо лаке и компресивне ствари, попут додатних слојева одеће, заштите од кише (кабанице), хране која није конзервирана па јој прети расипање, цурење или гњечење. Логично је да исте обавезно пакујемо у кесе.
                Ствари које ће нам бити потребне на стази, попут компаса, мапе, чеоне лампе, прве помоћи или кабанице, стављамо на дохват руке. Желећемо да знамо где су у сваком тренутку и да до њих можемо брзо доћи. Зато такве ствари пакујемо у спољашње преграде или на сам врх ранца.
                Сад кад смо спаковали ранац, стављамо га на леђа како бисмо га подесили. Тек на стази ћемо заправо постићи жељену форму ранца на леђима, али ево неколико савета пре него што крочимо на стазу.
                Како подесити ранац за планинарење
                Неписано је правило да не би требало да носимо више од 1/3 сопствене тежине на леђима. Рецимо да о овоме можемо дискутовати, али најбоље је да се придржавамо овог правила док не стекнемо искуство и снагу. Код захтевнијих и временски дужих планинарења носићемо и више опреме, самим тим на леђима ћемо имати и тежи терет.
                Докле год је тежиште ранца на нашим куковима, нећемо имати већих проблема.
                Бољи ранчеви за планинарење имају, поред каишева који иду око појаса, и оне који се копчају преко груди и рамена, а служе за бољу равнотежу. Уколико подесимо „појас“ ранца тако да је он на врху кукова, у равни са пупком, требало би да осетимо како се тежина ранца премешта на кукове, што и јесте поента.
                С обзиром на то да су наше ноге, као највећа група мишића на телу, способне да поднесу највише терета, из тог разлога желимо да целу тежину ранца пренесемо на кукове. Сада, када смо то постигли, последњи тест је на стази: уколико можемо да стојимо усправно са ранцем на леђима и без проблема посматрамо околину око себе док се крећемо, добро смо обавили посао.

                Савети за оптимизацију терета и коришћење опреме
                Не треба претеривати са качењем ствари са спољашње стране ранца, јер нас могу лако избацити из равнотеже приликом спуштања или успона на стрмом терену.
                Користите празан простор. Примера ради, кесице нес кафе и прибор за јело можемо сместити у посуду из које једемо или пијемо, и тако уштедети простор у ранцу.
                Ако не знате коју тежину можете да издржите на леђима или планирате нову дестинацију која за вас представља изазов, урадите следеће: ставите флашице с водом у ранац и помоћу њих дозирајте терет. Тако пређите стазу сличних карактеристика попут те која вам представља изазов или просто тестирајте своја леђа, како бисте знали коју тежину ранца можете носити.
                Свако ко је истрчао бар један полумаратон, маратон или ултрамаратон зна да би била лудост изаћи на старт у потпуно новим патикама, без иједног пређеног километра у њима. Исто важи и за планинарску опрему.
                За своје прво планинарење, не морате нужно купити све од опреме. Нешто можете и позајмити од пријатеља, уосталом, тако смо сви почели.
                Пробајте и са квалитетном, мулти-практичном опремом коју ћете лакше и носити. Временом, надограђујте опрему. Тако нећете имати велике издатке одједном.
                Опрема са којом имате искуства, за коју знате како ради и како се користи, биће вам много боље друштво на стази него неки “фенси геџет” који је за вас “странац”.
                На крају, како будете стицали „стаж“ на стази, сами ћете увидети колико је све ово логично и једноставно. Рецимо да су ово најосновнија правила која ће вам прве планинарске кораке учинити лепим и незаборавним искуством. Била сам, додуше, више пута сведок непоштовања ових правила. Они који их нису поштовали такође памте своје прве планинарске кораке као незаборавно, али болно искуство.
                Вежбајте паковање, па правац на планину да тестирате своје умеће.
                Priložene datoteke
                Poslednji put izmenjeno od Teca; https://www.zakopanoblago.com/forum/member/66-teca u 05-03-2015, 02:40.

                Komentar


                • #9
                  Odg: Terenska "sport Bili torba"

                  Izvini teco ali ja kada idem na teren ne planiram da se selim od kuce. Ja imam onaj vojni ranac i u njega mi jedva stane detektor sa krampicem, rukavice i manja flasa sa vodom...zaboravih i par sendvica. Kako ja vidim ovi bi u moj ranac spakovali sve ovo sto su nabrojali i jos pola komsiluka. Ipak su planinari nesto drugo, nama treba malo laksi teret na ledjima jer ja ranac ne skidam sa ledja dok trazim i zato on mora imati samo malo stvari u sebi kada izvadim pribor za trazenje iz njega tj ostaju samo voda i hrana a i to mora stajati cvrsto u njemu jer je prilicno neugodno ako imate vecu flasu sa vodom u njemu i kada se nagnete pri kopanju a ta flasa vas rokne u zatiljak......(ostavljam vama da stavite tacke u prethodni tekst )

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: Terenska "sport Bili torba"

                    Ја написах у поднаслову:
                    Нетреба велике филозофије већ применити ранац према потребама. Ја користим савете планинара, како паковати ранац избацим мени непотребне ствари, а убацим додатке намењене за наш спорт.
                    Па лепо избаци оно што ти нетреба. Што ти треба пакуј према њиховом упутству, веруј ми имају пуно више искуства пешачења са ранцем на лееђима од већине нас.

                    Komentar

                    Radim...
                    X