Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Pomoc oko neceg sto nije prirodno

Skupi
X
 
  • Filter
  • Vreme
  • Prikaži
Očistiti sve
Nove poruke

  • Pomoc oko neceg sto nije prirodno

    Da li ko moze da pomogne, nadjeno u malom Potoku, ne verujem da je Kamen od daleka doneto sa Vodom jel je Potok u Jesen, kada je najveci vodostaj, nesrazmerno nabujao da bih toliki Kamen mogao da valja daleko nizvodno.

    u napred.

    Vlado



    Priložene datoteke

  • #2
    Odg: oko neceg sto nije prirodno

    Vladolino,
    Nemoj da si siguran da ti potoci i reke ne mogu da donesu takvo kamenje sa nekih dalekih rastojanja. Ne gledaj današnju situaciju i nivoe vodostaja i tokova tih tzv"sinih potočića". Postoji nedorečeno i javnosti dostupna neka globalna promena klime o čemu sam slušao od , verovatno sada pokojnog, vrhunskog hidrometeorologa koji je uz lepo pečeno jagnjence na ražnju pričao tušta i čma o čemu niko od nas pojma nije imao do tada. Pored ostalog je govorio o nekoj kontinuiranoj promeni klime koja se menjala otprilike svakih sto godina, po njemu. Stotinjak godina suve i nakon toga stotinjak godina vlažne klime sa ogromnom količinom padavina u tom periodu. Kako god taj bio u pravu sa njegovim tvrdnjama, svedoci smo (kako je i on najavljivao), početka tih "vlažnih 100 godina praćeno polavama nesagledivih razmera i svime čega smo svesni u današnje vreme. To nije izjava nekog vračara već čoveka iz struke koji je tada ( pre 30 godina) bio pred penzijom a radio je na jednoj meteorološkoj stanici blizu moga mesta.

    Tako da ovakav kamen je u neka druga vremena mogla voda da donese ko zna kada i ko zna sa koje daljine uzvodno.

    A sada nešto o ovom tvom kamenu. Grubo posmatrano, ovakav kamen me podseća na nadgrobne kamenove Kelta. Imao sam prilike da se nagledam takvih sličnih kamena na više mesta i svi su nekako slične konfiguracije. Tek neka moja pretpostavka a sve ostalo neka ti neko drugi kaže njegovo viđenje. Sa moje strane znači ništa određenog da te zamajavam nečime bez potrebe.
    Svako dobro Vladolino.
    Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

    Komentar


    • #3
      Odg: oko neceg sto nije prirodno

      puno za iskren odgovor. Na prvi pogled izgleda kao mali nadgrobni kamen, malo me je pobrinulo samo dve-tri Rupe koje su okolo velikog kruga koje ne izgledaju bas prirodno.
      Izvor ovog Potoka je samo od prilike 1km od ovog mesta, a o ovom Potoku se mnogo prica medju narodom, da je nekad bilo tu Tursko naselje, da su bile nekakve price o podzemnim Crkvama, itd, standard u Selu.
      Posto je ovaj predeo nenaseljen i daleko od kuca, u sadasnjem vremenu, ipak je u proslosti mnogo naroda ovim delom islo u drva, u kosidbu i druge radine, pa ako je i nekih znakova u stenama ili kamenjima bilo verujem da je vecina toga nestalo ili odneto. I ako taj predeo zna napamet sta gde ima, nista posebno ne naznacuje na bilo sta, osim prica i ponesto se nadje u Koritu potoka sto ne bih trebalo biti tu.

      Vlado

      Komentar


      • #4
        Odg: oko neceg sto nije prirodno

        Vidi Vlado, najgore i najteže u svemu ovome je jedna konstantno ista priča, koja u glavnom provejava, kao što i sam vidiš identično i u jednom samo pravcu. Apsolutno se nameće, na šta uporno pokušavam bar ja , a hvala Bogu da mi se mnogi u međuvremenu pridružuju , a to je da sve kreće i sve se za ogroman broj ljudi, sa Turcima. Svi pamte turska naselja, svi pamte turska sela, turske puteve, turske vodenice, tursko, tursko....... Pa onda po inerciji se nastavlja kod naših tragača turski planovi, turske oznake, turski tumači znakova, .......... Pa onda ono najubitačnije: hajduci koji su se borili protiv turaka, pljačkanje turskih karavan, i opet turci,turci, turci.....
        Izgleda kao da ceo svet, cela istorija ove zemaljske kugle započinje sa nekakvim turcima. Totalna nebuloza i totalna osakaćenost kompletne istorije pre pojave tih turaka na Balkan i Evropu uopšte.
        Koliko god se pojedini ovde trudili da ukažu na postojanje neke istorije i pre a i posle tih turaka, veoma je teško to izbiti iz glava ljudi.

        Tvoje kamenje:
        Već sam ti rekao da sam nešto slično video na sijaset mesta i da me podseća, ali samo podseća, što ne znači da nešto tvrdim sa sigurnošću, da sa tvojih fotografija možda može da se nazre nešto što bi ličilo na Keltske nadgrobne ploče.
        Ako, kako kažeš, sada je to nenaseljeno, to ne znači da u prošlosti nije bilo naseobina drugih, a ne samo turskih sela. U zavisnosti od mesta do mesta po Srbiji, neke tvrdnje da su neka mesta bila turska je apsolutna iluzija. Po tome ispada da su sva skoro sela bila Turska, a gde su onda sela autohtonog stanovništva? To što su Turci u njihovim tefterima, popisima mesta i stanovništva unosili neka njihova imena sela, to ne znači da je to selo i u tom selu živeo i jedan jedini turčin.

        Pokušaću iz svoje arhive da ti pronađem nešto fotografija sa sličnim kamenima gde se jasno vidi da su ti Keltski nadgrobni spomenici korišćeni mnogo kasnije od meštana kako za temelje njihovih kuća, štala, a najčešće su ih zbog veličine koristili za zidove kako bi sprečili odronjavanje zemlje. Možda na osnovu tih fotografija uvidiš i neke sličnosti sa tvojim kamenjem ili kamenom tamo. Sve ostalo mogu biti i dalje samo neke suvparne pretpostavke i nemoj me uzeti za izrečeno da sam potpuno u pravu. Da li si me razumeo Vlado?
        Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

        Komentar


        • #5
          Odg: oko neceg sto nije prirodno

          Sve mi je jasno i logicno, i sa Turcima i drugim stvarima. Ist tako sa na primer "Dzinovskim grobljima" koje imamo 3 u Selu, navodno Dzinovi. Kamenje je stvarno veliko a li Grobovi su sa nesto slicnim kao Krec iznutra popraseni, a Kosti ili ostatci su normalne velicine. Pratio sam dugo godina preko Nemacke i severnih zemalja, jednostavno stari grobovi, Kelti ili jos stariji, nikakvi Dzinovi.
          Turci ne verujem da su ni krocili po nasem kraju, sve se nalazi kod nas, i rimski novcici i kasnije u vreme Kralja i Austrougarski srebrnjaci i Bugarski, Ruski, a gde su nalazi iz Turskog doba???
          Tacnu stvar pominjes!

          Vlado

          Komentar


          • #6
            Odg: oko neceg sto nije prirodno

            Eto Vlado, ja po obećanju ću postaviti neke fotografije. Ne sa neta, jer smo sitit toga copy-past, već autentične fotografije koje nikada nisu nigde objavljivane eto do sada.

            Ovde se vidi na primeru kako je domaćin uradio ceo potporni zid od nadgrobnih spomenika iz jednog keltskog groblja. Naravno samo sam prošao , naslikao i otišao dalje. Inače se veoma dobro zna odakle je čovek ovo "kamenje " dovukao. Takvih slučajeva imaš na stotine, moj Vladolino, a o tome sam pisao gore u nekom postu.

            Vidi i uporedi sada tvoj kamen i sve ovo pa ćeš videti da možda ima sličnosti. Čak šta više videćeš i sam da je kvalitet kamena skoro isti poput tvoga sa tvojih fotografija. Možda su iz istog potoka ?


            Priložene datoteke
            Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

            Komentar


            • #7
              Odg: oko neceg sto nije prirodno

              dobar kamen za potporu . reka nosi sve ko pokupi pokupi
              "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
              Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

              Владика Николај

              Komentar


              • #8
                Odg: oko neceg sto nije prirodno

                @Vladolino , bolje tu reku t.e. taj potok lepo proveri da ni je neko zuto ili sivo zalutalo . nosi voda sve bilo u nekoju temi slicno nesto da posle poplave izlazu zutaci....
                "Многе ствари човек памти, а једну никако да запамти, ма колико му се она понављала.
                Да он без својине улази у овај свет и без својине излази из овог света."

                Владика Николај

                Komentar


                • #9
                  Odg: oko neceg sto nije prirodno

                  Ja bih isto rekao da je nadgrobni spomenik ali mnoooogo mladji od kelta... sve do turskog vremena i njihovih "nisana"

                  Komentar


                  • #10
                    Odg: oko neceg sto nije prirodno

                    Nastavak.....
                    Pretrazujuci neke stare Karte nasao sam ovaj predeo gde sam nasao taj Kamen, ranije je bilo jos pustija okolina, a li bas tacno na tom mestu u jednoj krivini je bila davno Vodenica. Na tom potocicu nekih 2Km. Vode bilo je ukupno 4 Vodenice!
                    500m odatle ima i stari Manastir i Crkva koji su u Tursko doba bili spaljivani dosta puta, i izmedju Manastira i Vodenice ima jedan stari Bunar od nedavnina, veoma dubok. Popricao sam sa najstarijima u Selu, 82-86 Godina, niko se ne seca ni jedne Vodenice, samo se secaju da su njima kad su bili Deca pricali stari da su nosili Psenicu u Vodenicu. Sta su mi jos rekli, ja licno bas u to i ne verujem, da je ispod Manastira na Potoku bilo nekad Tursko naselje, to naselje je bilo toliko da Macka sa Krova na Krov preskace.
                    Uzvodno jedno 1oom se secam da je ranije u sred Korita bio jedan veoma veliki Kamen, okrugao, malte ne okrugao kao Lopta, i mi smo kao deca uvek pokusavali da hvatamo Ribu ispod.
                    Na jednoj maloj Livadi iznad Vodenice, koja ja izmedju Sume i Potoka, nekad su bila tri Kamena na sred livade, pljosnati i kada trava malo poraste oni se ne vide. Sve se to nalazi u okrugu od par stotina metara.
                    Druge stvari koje se pricaju o tom delu potoka su standard, Turci, Ubistva Turaka i zakopavanje Turskog Zlata u Cupove, itd. Necu da vas zamaram sa tim.

                    Poz. Vlado

                    Komentar


                    • #11
                      Odg: oko neceg sto nije prirodno

                      Orginalno postavljeno od Vladolino Pogledati poruku
                      Nastavak.....
                      Pretrazujuci neke stare Karte nasao sam ovaj predeo gde sam nasao taj Kamen, ranije je bilo jos pustija okolina, a li bas tacno na tom mestu u jednoj krivini je bila davno Vodenica. Na tom potocicu nekih 2Km. Vode bilo je ukupno 4 Vodenice!
                      Poz. Vlado
                      Vlado pokušavam da te propratim. Kažeš da si našao neke stare karte na kojima su ucrtane vodenice? I to čak 4 vodenica? Koliko su stare te karte na kojima su čak i vodenice ucrtane, a da nije tursko naselje, manastir i plus crkva ? Ovo mi nekako nikako ne liči na pustinju ili grešim?
                      Čoveku su potrebni i prijatelji i neprijatelji da bi ga ranili: jedni da ga kleveću drugi da mu to jave

                      Komentar


                      • #12
                        Odg: oko neceg sto nije prirodno

                        Orginalno postavljeno od futyfuty9 Pogledati poruku
                        Vlado pokušavam da te propratim. Kažeš da si našao neke stare karte na kojima su ucrtane vodenice? I to čak 4 vodenica? Koliko su stare te karte na kojima su čak i vodenice ucrtane, a da nije tursko naselje, manastir i plus crkva ? Ovo mi nekako nikako ne liči na pustinju ili grešim?
                        Vodenice su ucrtane i Manastir naravno.

                        Priložene datoteke

                        Komentar

                        Radim...
                        X