TIT od 79. do 81. godine.
Tit (Titvs Flavivs Vespasianvs) je stariji sin cara Vespazijana, rođen 30. decembra 39. godine. Odrastao je na Neronovom dvoru. Vojnu karijeru je započeo u Britaniji i na Rajni, da bi je nastavio kao očev pomoćnik, ratujući na istoku u Judeji 66. godine. Posle Vespazijanovog proglašenja za cara i odlaska u Italiju, Tit je 70. godine okončao judejski rat zauzimanjem i pljačkom Jerusalima. Kada je nakon toga boraveći u Egiptu, za vreme obilaska hramova u Memfisu, u skladu sa lokalnim običajima nosio na glavi dijademu, ocu Vespazijanu su dojavili kako Tit navodno hoće da se od njega odmetne i osnuje svoju kraljevinu na Istoku. Da bi demantovao ove glasine Tit je sa ratnim plenom na teretnom brodu krenuo za Italiju, da bi što pre stigo do sumnjičavog Vespazijana, kome se obraća umirujućim rečima: “Tu sam, oče, tu sam!” Naredne 71. godine on sa ocem slavi trijumf u Rimu, u znak pobede nad pobunjenim Jevrejima.
Nakon Vespazijanove smrti, nasledio ga je na prestolu od 24. juna 79. godine. Kao car naziva se: Imperator Titvs Caesar Vespasianvs Avgvstvs. U vreme njegove vladavine 79. godine desila se erupcija vulkana na brdu Vezuv kod Napulja (kojoj su prethodili snažni zemljotresi 63. i 67. godine), za koje se do tada nije ni znalo da je vulkanskog porekla. Stradali su gradovi Pompeja i Herkulanum koji su zatrpani lavom i pepelom. Tada je u nastojanju da ovaj strašni događaj zabeleži iz bliza, poginuo prirodopisac Plinije Stariji jedan od velikana antičke nauke. Car Tit je 81. godine završio izgradnju rimskog Koloseuma i prelepog rimskog kupatila - termi. Istorija ga pamti kao blagog, pravednog i čovekoljubivog vladara. Bio je neobično vredan i samokritičan, od njega nam je ostala uzrečica: Diem perdidi (Izgubih dan) koju je koristio, kad god u toku dana ne bi učinio ništa dobro. Na nesreću Rima njegova vladavina bila je kratkotrajna, jer iznenada umire 13. septembra 81. godine, što si Jevreji protumačili kaznom božjom zbog spaljivanja i rušenja jerusalimskog hrama.
Novac kuje od 69. do 79. godine kao cezar i suvladar svoga oca Vespazijana, a zatim kao car od 79. do 81. godine.
Od novca koji kuje kao Caesar najvredniji su primerci sa reversnim natpisom: Ivdaea Capta sa personifikacijom pokorene Judeje.
Kao Car (Avgvstvs) od 79. do 81. godine kuje zlatni aureus, srebrni cistofor, denar i kvinar i bakarne sestercije, dupondije, as i kvadrans. Najređi mu je sestercij sa koloseumom na reversu, kovan 81. godine povodom završetka njegove izgradnje.
Novac kuje u kovnicama: Roma, Lugdunum i Tarako, a verovatno i u Efesu i Antiohiji, kao i u provincijskim kovnicama u Aleksandriji bilon tetradrahmu i u Kadari bronzu.
U vreme vladavine cara Trajana iskovani su vredni restitutivni zlatnici sa Titovim likom.