Михаило Петровић - Алас


Михаило Петровић био је ђак Димитрија Нешића, професора више математике на Лицеју. Већ на Лицеју показао је интересовање и таленат за математику, али је у два маха добијао награде и за светосавске темате.
По завршетку Велике школе у Београду, 1889. године, одлази на студије у Француску, мада није добио стипендију од државе. Годину дана је спремао пријемни испит да би се могао уписати у Ecole normale superieure. Постао је први од страних студената интерни ђак ове познате школе. Лисанс математичких наука завршио је 1892., а после годину дана и лисанс физичких наука. Важио је за једног од најбољих студената. Па ипак, тек почетком 1893. добија пуну стипендију од Министарства просвете Србије.


Сведочанство
о испиту зрелости Докторирао је годину дана пре рока са дисертацијом "О нулама и бесконачностима интеграла алгебарских диференцијалних једначина" којом је изазвао велику пажњу научне јавности.
Михаило Петровић вратио се у Београд 1894., када је 22. октобра/3. новембра постављен за редовног професора Велике школе, а када је она 1905. прерасла у Универзитет, постављен је, првим указом, са још седморицом колега, за професора Универзитета на ком је остао до пензионисања 1938. године.
Већ 1897. имао је око двадесет научних радова из математике. Исте године изабран је за дописног члана Српске академије наука, а 1900. проглашен је за њеног редовног члана. У својој богатој научној делатности објавио је преко 250 радова и 12 посебних научних дела из разних грана математике. Михаило Петровић Алас заслужан је за стварање нових научних дисциплина - математичке феноменологије и теорије математичких спектара. Своје радове презентовао је на бројним међународним научним скуповима, и његово име постаје познато широм Европе. Биран је за почасног доктора на академијама Букурешта, Прага, Варшаве, Кракова.

22. октобра 1894. краљ Александар I, својим указом, поставио је Михаила Петровића, државног питомца, за професора математике на Великој школи Михаило Петровић био је пасионирани путник, пропутовао је кроз све европске земље и упознао њихове главне градове, а обишао је и северни и јужни пол. Писао је и путописе, а написао је и "Роман јегуље". Објавио је и књигу "Ђердапски риболови у прошлости и садашњости".
Михаило Петровић добио је надимак "Алас" због своје страсти према рибарству. Био је не само љубитељ, него и добар познавалац рибарства, па је у том својству учествовао у преговорима за закључење конвенције о риболову са Румунијом, као и у преговорима о заштити риболова на Сави, Дунаву и Дрини са Аустро-угарском. Био је једна од најпопуларнијих личности старог Београда, познат као Мика-Алас.