MANOJLO- SRPSKI IKAR

S krilima na rukama i čudnim padobranom, kovački kalfa poleteo je 1841. s krova Đumrukane, a let okončao u dubokom snegu
Pomenuti mladić, nepoznatog prezimena, s krilima na rukama, sličnim ptičjim, i nečim što je nalikovalo padobranu, otisnuo se put neba s krova Đumrukane (carinarnica) na obali Save, a završio u dubokom snegu. I tako je živu glavu sačuvao "srpski Ikar", kome, prethodno, sveštenici nisu dozvolili da skoči sa znatno više Saborne crkve u Beogradu. Dogodilo se to krajem novembra 1841.

I pre hrabrog kovačkog kalfe Manojla, prvog upamćenog preteče letača sa ovih prostora, mnogi Srbi su se upuštali u vratolomije da posvedoče da su "nebeski narod". Crkveni pisac iz 14. stoleća zapisao je da su pojedinci, kao i u Vizantiji, pravili leteće mašine i skakali s visokih kula.
..несрећног Манојла Турци су привели због нарушавања јавног реда.
Снег и падобран спасли су живот Манојлу , као и чињеница да "Српском Икару", претходно, свештеници нису дозволили да скочи са знатно више Саборне цркве у Београду!
Nešto kasnije..
Prvi pisani dokument o vazduhoplovstvu u Kneževini Srbiji je članak u nastavcima, Matije Bana Vazduhoplovie, objavljen u "Srpskim novinama" u brojevima 76 i 77 od 20. septembra /2. oktobra 1844. godine. Uz opis sprave, principa leta i načina korišćenja, Ban navodi i mogućnosti upotrebe, u miru i ratu. "Vazduhoplovni nastroj" (vazduhoplovna sprava), "poletaj" (poletanje, let), i drugi izrazi, po prvi put upotrebljeni na srpskom jeziku, su vizionarski nagovestili buduća zbivanja

.....А да нам је авио традиција богата, нема сумње. Довољно је знати да су пре Другог светског рата само у Београду било четири фабрике за израду авиона, да је једна од првих седам армија у свету која је увела авионе била српска, да је Југославија била једна од девет земаља која је производила хеликоптере или да је прва југословенска авио-компанија с међународним летовима била Аеро-пут основана још 1927. године.