LUCIJE VER od 161. do 169. godine.
Car Lucije Ver (Lvcivs Ceionivs Commodvs), kasnije nazvan Lvcivs Avrelius Vervs, je sin cezara Elija Vera. Rodio se 130. godine, a adoptiran je od Antonina Pija 138. godine, kada postaje caesar, pored Marka Aurelija koji je takođe posinjen godinu dana kasnije.
Posle smrti Antonina Pija, Lucije Ver postaje suvladar Marka Aurelija, ženeći se 164. godine njegovom ćerkom Lucilom. Godine 166. predvodeći rimske legije u borbama po Jermeniji i Mesopotamiji., porazio je Parćane ratoborne istočne susede carstva, te slavi trijumf u Rimu. Dva cara Marko Aurelije i Lucije Ver, 167. i 169. godine lično predvode rimske legije u borbu protiv Kvada, Markomana i Jaziga, koji su okupirali rimsku Panoniju i provalili u severnu Italiju. Lucije Ver je sve vreme vladavine bio u senci svoga moćnoga tasta Marka Aurelija. On umire od epidemije kuge 169. godine.
Novac sa njegovim likom kovan je samo u Rimu. To su: zlatni aureus i kvinar, srebrni denar i kvinar, mesingani sestercij i dupondij i bakarni as. Najređi je srebrni kvinar.
Posle njegove smrti kuju se konsekrativni denari i sesterciji.
Od kolonija i provincija u egipatskoj Aleksandriji kuje se bilon tetradrahma i bronzani novac, a samo provincijska bronza kuje se u Selgi i Argosu.