GETA od 209. do 212. godine.
Car Geta (Publivs Septimivs Antoninvs Geta) je mlađi sin Septimija Severa i Julije Domne, rođen 27. maja 189. godine u Rimu.
Godine 198. kao devetogodišnji dečak Geta dobija titulu Caesar, a tek pred smrt Septimija Severa, dobija carsku vlast i titulu Avgvstvs.
Sever je video da on i stariji brat Karakala ne žive u ljubavi i nastojao da ih na sve moguće načine pomiri. Međutim, odmah posle njegove smrti u Jorku gde se bio nastanio, braća su zajedno sa majkom Julijom Domnom otišla iz Britanije u Rim. U Rimu su se netrpeljiva braća odmah razdelila. Podelili su vojsku, mornaricu, carsku palatu, pa su se dogovorili i državu da podele, tako da Geta vlada azijskim, a Karakala njenim evropskim delom, a da granica bude moreuz Bosfor. Geta je trebao da ima svoj senat sačinjen od Azijata, a Karakala svoj od Evropljana. Međusobne svađe najzad su završene tragično, vlastoljubivi Karakala, ubija u februaru 212. godine dvadesettrogodišnjeg brata Getu u naručju majke Julije Domne, samo godinu dana nakon smrti Septimija Severa. Geta je proglašen neprijateljem domovine, njegovi kipovi su porušeni, a ime mu je brisno sa svih spomenika i iz zvaničnih spisa, što se i danas može videti na slavoluku njihovog oca cara Septimija Severa (Abolitio Nominis). Kada je Karakala od čuvenog pravnika Papinijana zahtevao da biranim rečima opravda ubistvo Gete, ovaj mu je odgovorio: “Lakše je počiniti bratoubistvo, nego li ga opravdati. Optužiti nedužno ubijenog, znači ubiti ga dva puta” Okrutni Karakala ga je likvidirao odmah nakon ovog odgovora.
Geta je kovao novac, najpre kao cezar, a kasnije kao avgust u kovnicama Roma i Laodikeja.
Kao Caesar pod Septimijem Severom i Karakalom kuje novac od 198 do 209. godine. Iz tog vremena najređi mu je zlatni i srebrni kvinar i sestercij. Natpis na aversu iz tog vremena je najčešće: P Sept(imivs) Geta Caes.
Kao car (Avgvstvs) kuje novac u vreme vladavine Severa i Karakale od 209. do 211. godine i posle smrti njihovog oca 211. do 212. godine, kao suvladar Karakalin. To su zlatni aureus, srebrni denar, mesingani sestercij i dupondij i as. Najređi su sestercij i dupondij iz tog perioda. Natpis na aversu iz tog perioda sadrži i titulu Avg(vstvs).
U kolonijama se kuje provincijski bakarni novac u Trakiji, Joniji, Bitiniji i Siriji.