Najava

Skupi
Još nema oglasa.

Istorija Srba

Skupi
X
Skupi
  •  

article_tags

Skupi

Latest Articles

Skupi

  • Monah Kalist
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Veliki podvižnik ovih prostora.
    Ko nije pročitao preporučujem knjigu o njemu: " Monah Kalist "
    Nije ni čudo kada je bio ucenik Vladike Nikolaja...


    Preuzmi
    11-04-2022, 08:49
  • Konstantinovo raskršće
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Konstantinovo raskršće je istorijski roman Dejana Stojiljkovića izdat 2009 godine.

    Radnja romana smeštena je pred kraj Drugog svetskog rata u okupiranoj Srbiji. Nacisti tragaju za velikom tajnom Konstantina Velikog, koja može da promeni tok rata. Preuzmite ovaj roman i uživajte u mistici i zagonetkama koje se dobrim delom podudaraju sa tematikom našeg foruma !
    Prema staroj legendi, klinovi kojima je Isus bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut
    ...
    11-04-2022, 08:46
  • Dušanov zakonik
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Dušanov zakonik je, uz Zakonopravilo svetog Save, najvažniji zakon (ustav) srednjovekovne Srbije. Donet je na saboru vlastele i crkvenih velikodostojnika, održanom na Vaznesenje 21. 5. 1349. godine u Skoplju, i dopunjen je na saboru održanom 31. 8. 1354. godine u Seru. Zakon je usvojen sa ciljem da se srpska država uredi propisima koji bi važili za celo carstvo i podjednako za sve podanike.


    Preuzmi...
    11-04-2022, 08:43
  • Srbija zemlja i stanovništvo
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Feliks Filip Emanuel Kanic (nem. Felix Philipp Emanuel Kanitz; Budimpešta, 2. avgust 1829 — Beč, 8. januar 1904) je bio austrougarski putopisac, arheolog i etnolog i jedan od najvećih poznavalaca jugoistočne Evrope. Bio je kraljevski ugarski savetnik i vitez austrijskog ordena Franje Josifa, nosilac medalje za nauku i umetnost, nosilac srpskog Takovskog ordena i ordena Svetog Save i počasni član Kraljevske saksonske akademije nauka.
    Jedno od njegovih najznačajnijih dela i vrhunac
    ...
    11-04-2022, 08:40
  • Kremansko proročanstvo
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Tarabići su se doselili iz Hercegovine na Taru, u selo Kremna. Prema porodičnom usmenom predanju, Spasoje Tarabić sa svoja četiri sina, Milošem, Savom, Lazarem i Milanom, terajući stoku na prodaju u Bosnu, a prelazeći preko obronaka Tare, vidje u jednoj dolini zmiju sa dukatom u ustima. Tarabići tad zastadoše i počeše da kopaju na tom mjestu. Iskopali su ćup pun dukata i četvorica braće su ga podelili na ravne časti, puneći dukatima jedan volujski rog i tako deleći zlato u krug.
    ...
    11-04-2022, 08:36
  • ODLOMCI ISTORIJA SRBA - prvi deo
    futyfuty9
    Administrator
    od futyfuty9
    Velika je odgovornost, čak i hrabrost, izdati najzabranjeniju knjigu u istoriji pisane reči. Knjigu, koja je trebalo da postane srpska Biblija, a evo tek sada posle 124 godine ona je ponovo ugledala svetlo dana, i to namerno u fototipskom izdanju iz pijeteta prema autoru, sa svim štamparskim greškama koje su još tada 1872. učinjene. Kako se dogodila ta zabrana i zašto, ko je zabranjivao, ko je tako strašno mrzeo da je čak i druge Milojevićeve radove, takođe dragocene, izopštio iz srpske
    ...
    11-04-2022, 08:33
Radim...
X