Kapetan Koča Anđelković

Kapetan Koča je prvi u Srbiji počeo borbu protiv turske vlasti, stvorivši slobodnu teritoriju u centralnoj Srbiji prozvanu po njemu Kočina krajina, koja je trajala od decembra 1787. do septembra 1788. godine.
Kako ocenjuju istoričari, iako je kratko trajala, ostavila je dubok trag na svest srpskog naroda i dala nadu za oslobođenje od turskog ropstva.
Koča bio kapetan austrijske vojske u austrijsko-turskom ratu, a Kočina krajina "ima izuzetan značaj ne samo u istoriji srpskog naroda, već i u evropskoj istoriji novog veka".
Kočina krajina bila je sastavni deo mnogo šireg evropskog sukoba, nego što se zna u našoj javnosti. To je, zapravo, bio sve evropski rat koji je trajao od 1778. do 1792. godine. U tom ratu učestovale su Velika Britanija, Danska, Švedska, Rusija, Austrija i Turska.
Glavne borbe Srba - dobrovoljaca i Turaka vodile na širokom području od Dunava do severnih granica Niške nahije.
Poseban značaj Kočine krajine ogleda se u tome što su se tada ratničkom zanatu učili svi ili gotovo svi, značajni učesnici Prvog srpskog ustanka - od Karađorđa (U Austrijsko-turskom ratu (Kočina Krajina) borio se kao frajkor (dobrovoljac) u sastavu jedinica kapetana Koče Anđelkovića, na austrijskoj strani. Kao buljubaša (turski čin u rangu komandanta bataljona) učestvovao je u akcijama protiv Janjičara.) do Petra Dobrnjca, pa Kočina krajina, predstavlja svojevrstan uvod u Prvi srpski ustanak.
Koča je rođen u selu Panjevac kod Jagodine, prema pričanjima njegovih potomaka, 1750. godine. Koču Anđelkovića, čija je glava bila ucenjena na 500 dukata, u borbi kod Brzaske 7. septembra 1788. godine zarobili su Turci i kod Tekije svirepo pogubili nabijanjem na kolac. Turci su ga uhvatili i živog nabili na kolac sa još 60 njegovih drugova. U Tekiji se nalazi obelisk podignut 1927. godine njemu u čast, sa natpisom: "Na ovom mestu god. 1788. u borbi za slobodu srpskog naroda nabijeni su na kolje prvi vesnici slobode posle vekovnog ropstva kapetan Koča Anđelković sa drugovima".

Priča se da je iza sebe ostavio plan dugačak 7 metara.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Da bi videli zaštićene sadržaje morate se registrovati na naš forum.  Dobićete mogućnost čata, da odgovarate na teme, postavljate nove, koristite privatne poruke, glasate na anketama, te koristite razne dodatne funkcije koje su nedostupne gostima. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.. Hvala na razumevanju!

Trenutno prisutni

Imamo 9 gostiju na mreži

Podeli na Facebook Podeli na Twitter Podeli na Linkedin Podeli na Myspace Podeli na Google